Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
cf3ca2240175ae24cc42b3131065a02e.jpg

Török Gábor elemez - Felborul a pálya

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az első Orbán-kormány idején kezdtem el foglalkozni a politikai napirend kérdéseivel, jelentős részben azért, mert az volt a benyomásom, hogy van a politikai versenynek egy olyan jellegzetessége, amit sokan értenek és éreznek, de amit akkor még nem kutatott, nem vizsgált és nem is mért idehaza senki.

A politikai napirend kontrolljáról van szó, arról a politikai küzdelemben jelentős előnyről, amelyet az a politikai szereplő élvez, aki képes arra, hogy saját témáival, saját kezdeményezéseivel uralja a nyilvánosság terét. Világos volt, hogy az, akinek a kezében van ez a sajátos hatalom, már eleve nehezen leküzdhető előnnyel indul a szavazók figyelméért és támogatásáért zajló küzdelemben, hiszen politikai ellenfeleinek idegen terepen, számukra gyakran eleve vesztes helyzetekben kellene helyt állniuk.

hv-ovpalyan.jpg

Az 1999-2000-es mérések az Orbán-kormány jelentős fölényét mutatták ebben a napirendi küzdelemben, a Fidesz ezekben az években végig meghatározó, irányító szereplője volt ennek a tematizációs versenynek. A későbbi szocialista-liberális kormányok alatt soha nem regisztráltunk olyan kormányzati napirendi fölényt és nem tapasztaltunk olyan tudatosan irányított kommunikációt, mint ekkor. A későbbi vizsgálatok gyakran a külső témák uralmáról számoltak be, néhány megkomponált periódust leszámítva sem a Medgyessy-, sem a Gyurcsány-kormány nem volt képes arra, hogy az első Orbán-kormányhoz hasonlóan dominálja a nyilvánosságot.

Mindez azért jutott most eszembe, mert az elmúlt hetekben egyre jobban sajnáltam, hogy ezek a napirendi felmérések néhány éve megszakadtak. Így sajnos nincsenek összehasonlító adataink arról, amit szerintem a politikát hivatásszerűen figyelők tábora – bármelyik oldalhoz is álljanak közelebb – egyöntetűen érez: ma olyan aszimmetrikus helyzet alakult ki a politikai napirendi versenyben, ami minden bizonnyal túltesz az első Orbán-kormány időszakában tapasztalt kormányzati dominancián. Az egymás le- vagy meggyőzésével foglalkozó ellenzéki pártok hónapok óta képtelenek arra, hogy saját témáikat napirenden tartsák, miközben a Fidesz professzionális módon készít elő és tálal történeteket, ügyeket, eseményeket. Akár az elmúlt hetek vezető témáira, a rezsicsökkentésre és a titkosszolgálati botrányra gondolunk, mindkét esetben láthatjuk, hogy megkomponált, átgondolt műsorral van dolgunk, ahol a szerepek kiosztottak, az események megtervezettek. Különösen előbbi esetében szemet szúró, hogy mennyire a politikai kommunikáció szempontjaira figyelő a tálalás: minden hétre jutnak újabb események, bejelentések, és más, kapcsolódó kérdéseket is rövid időn belül képes a Fidesz ugyanerre a szálra felfűzni. Csak egy ilyen elképesztően kommunikáció-orientált politika mellett lehetett képes a kormánypárt arra, hogy az alapvetően egyszeri döntésnek látszó rezsicsökkentést most már hetek-hónapok óta napirenden tartsa, ráadásul a vezető hírekben szerepeltesse.

Miközben a kormány teszi a dolgát, és ebben a tekintetben kétségtelenül úgy dolgozik, mint a világ bármely választási kampány előtt álló pártja, az ellenzék állapota a politikai napirend felől nézve lényegesen válságosabbnak látszik, mint amit az egyébként számukra nem túl kellemes közvélemény-kutatási adatok mutatnak. Sem az MSZP, sem az Együtt, de a Jobbik sem – az LMP-ről vagy a DK-ról nem is beszélve - volt még képes ebben az évben arra, hogy legalább egyetlen olyan témát találjon, amellyel napokig a címlapokon maradhat. S ennek - minden ellenkező és alapvetően önfelmentő értelmezéssel szemben - elsősorban nem az az oka, hogy a közszolgálati csatornák és a jobboldali orgánumok ellenérdekeltek az ellenzék szerepeltetésében: ha megnézzük az ellenzék lapjait, ott sem nagyon akadunk ilyesmire. Kötelező reakciók, egy-két napos szavatosságú akciók, kizárólag a politikai elitet érdeklő belső hírek uralják az ellenzéki kommunikációt, mintha az ellenzék nem is választásokra készülne, hanem éppen egy elvesztett választás után kifelé takaréklángon működve próbálná meg összeszedni saját magát.

S hogy mi következik mindebből 2014-re vonatkozóan? Mondhatnánk, hogy nem sok, hiszen 2002-ben egy korábban a napirendi küzdelmekben rendre vesztes pozícióban lévő ellenzék is képes volt legyőzni az akkori Fideszt. Annak az eredménynek azonban akkor volt egy fontos kísérőjelensége: a kampány időszakára, sőt, már 2001-re a korábbiaknál lényegesen kiegyenlítettebbé vált ez a tematizációs küzdelem. Semmit nem szeretnék előrejelezni, tényleg csak rögzítem: ennek most – egyelőre – semmi jele.  

(Heti Válasz, 2013. május 2.)

torokgaborelemez.blogspot.com  - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Mondom a magamét (7731) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Gazdaság (713) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Politika (1582) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Belföld (11) Vetítő (30) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2825) Tereb (146) Heti lámpás (322)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>