Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
1c7b2f4b14b158027edfb5483e000e4c.jpg

Frei Tamás - Drága szegénység

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Kezdjük azzal a mondattal, amelyet egy nagyon magas beosztású bankár mondott pár napja, vacsoratársaságban, Budapesten.

Így szólt: „A kisemberek számlái szinte csak nyűgöt jelentenek a magyar bankoknak. A profit a VIP-ügyfelekben van, azokban, akiknek van befektetésük. A szegényeket, akik máról holnapra élnek, szíve szerint az összes bank kihajítaná.”

Egyelőre tegyük félre ezt a mondatot, és hadd idézzek egy másikat is. Az American Expressnek, a világ egyik legnagyobb kártyahálózatának a vezető munkatársa mondta: „Manapság nagyon drága szegény embernek lenni.”

Miről jut ez a két mondat eszembe? Arról, hogy olvasom az egy héttel ezelőtt bejelentett, a magyar kormány reményei szerint a költségvetésben 400 milliárd forintos lyukat betömő intézkedéscsomag részleteit. Pontosabban az ezzel kapcsolatos kommentárokat. Azt mondja Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, hogy a készpénzfelvételt sújtó 3 ezrelékes adó „a társadalmi szinten rendkívül költséges készpénzforgalom visszaszorítását minden szereplő: a kormány, a jegybank és a kereskedelmi bankok is támogatják”.

Megpróbálnám lefordítani magyarról magyarra. A bankárok szerint nem is baj, hogy az új adónak köszönhetően kevesebbet fognak pénzautomatázni az emberek, és aztán készpénzzel fizetni országszerte, hiszen (ahogy a már idézett másik pesti bankár mondta) a kisembereknek ezek a műveletei úgyis csak nyűgöt és költséget jelentenek a bankoknak.

Inkább utalgassuk a pénzt. Az sokkal jobb lenne nekik. Patai Mihály szerint a számlaműveletek illetékeit (értsd állami adóit) kifejezetten csökkenteni kellene, mert ettől még a gazdaság is fehéredne. Van benne logika.

De mi van, ha az American Express újfajta fizetési módszerekért felelős vezetője, a már idézett Dan Schulman látja jól. Mármint hogy manapság egyre költségesebb szegény embernek lenni. Értsd, olyannak, aki csak a szűkös fizetését kapja és tartja a bankszámláján. Profitot nem hoz a banknak, ráadásul egyre elégedetlenebb, mert mostantól például már 3 ezrelékes adó is sújtja Magyarországon, ha hozzá akar férni a saját pénzéhez.

Ha az amerikai bankárnak van igaza, ha Magyarországon is egyre többen érzik úgy, hogy egyre drágább szegénynek lenni, akkor az a jó hírem van, hogy nálunk is megjelennek majd az úgynevezett antibankok. Amilyeneket például a kedvenc üzlethálózataink működtetnek.

A múlt héten Amerikában a legnagyobb kiskereskedelmi hálózat, a Walmart összeállt az American Express-szel, és bejelentették, hogy alternatív antibankot hoznak létre. Mostantól a kis jövedelmű amerikaiak a Walmartban vásárolva a pénztárnál készpénzbefizetéseket végezhetnek. Nem a bankba teszik be a pénzüket, mostantól nem az vigyáz rá, hanem a kedvenc boltjuk. És aztán a bolttól kapott vásárlói kártyájuk lesz a fizetőeszközük mindenhol az országban. Bankkártya helyett. Ha pedig készpénzre van szükségük, akkor legközelebb kenyérvásárláskor megkapják a bolt pénztárában a korábban betett pénzüket, bármennyit belőle, mindenféle adó, járulék és illeték levonása nélkül.

Kíváncsi vagyok, eszébe jut-e ez valakinek Magyarországon? És a kormány engedélyezné-e? Hogy mégse legyen egyre drágább szegénynek lenni.

Frei Tamás - ]]>www.metropol.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Mozi világ (440) Mozaik (83) Nézőpont (1) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Sport (729) Flag gondolja (36) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7536) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2786) Gazdaság (704) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (312) Autómánia (61) Politika (1582) Belföld (10) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>