Ma 2023 április 02. Áron napja van. Holnap Buda, Richárd napja lesz.
5369223ee7512d9d3a74bea0a885bf71.jpg

Csontos János: A compó éve

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mámorra jön a kijózanodás. Így, január elején rendre megtudjuk a statisztikát: hányan részegedtek le az öntudatlanságig szilveszterkor, s az előzetes figyelmeztetések özöne ellenére történtek-e tűzijáték-balesetek.

Nos, a rekordot ezúttal az a tizenhat éves leányzó tartja, aki egyesegyedül küzdött le egy üveg vodkát; illetve az a hevesi fiatalember, akinek a kézfeje bánta az illegális petárdadurrogtatást. Olyan kötelező hírelemek ezek, mint a friss év első órájának a szülöttjei. A győri Noel és a fővárosi Flóra (az egyik karácsonyi, a másik tavaszi név – ám ez legyen a legkisebb bajunk) komolyzenei DVD-t is kiérdemeltek az operaház korán kelő igazgatójától, Ókovács Szilvesztertől: nem lehet a közönségszervezést elég hamar kezdeni. Az újévi bébik mellett pedig megszületett a Magyar Haltani Társaság szavazásán az év hala is: abszolút többséggel, 58 százalékkal a compó győzött (ha parlamenti választáson indul, egyedül alakíthatna kétharmados kormányt); futottak még: a selymes durbincs (24 százalék), illetve a márna (18 százalék). Így aztán 2016 Magyarországon a compó éve lesz.

Tudom, ez nem hangzik elég tekintélyesen (noha a kínaiaknál is a majom váltja a kecskét; semmi sárkány vagy tigris), viszont a compó évében joggal reménykedhetünk mindenféle vizes sportágak – úszás, kajak-kenu, vízilabda – fényesen csillogó olimpiai érmeiben. A politikában olyan szempontból nem lesz kitüntetett esztendő, hogy demokratikus hatalmi átrendeződés volna várható (másfélében meg egy demokrata még a zuhany alatt sem gondolkodik): azon a néhány időközi választáson jól elrágódik majd a politológusok hada, máskülönben a Fidesznek akkora az előnye minden más vetélytárssal szemben, mint a compónak.

Ilyenkor aztán, talán a közpolitikai ásítozást ellensúlyozva, némelyik elemzőnek alaposan meglódul a fantáziája. Az egyik azt állítja, hogy a kormánypárt jobb híján a saját ellenzékét is eljátssza (pedig nem véletlen, hogy egykapuzásból nem rendeznek világbajnokságot); a másik meg azt, hogy a migránsválság bravúros kormányzati kezelése afféle elterelés (mintha a belpolitikai érdekekről egy pillanatra is el lehetne terelni a választó figyelmét holmi külpolitikai hókuszpókusszal; mintha a más kontinensekről való szervezett betelepítési kísérlet nem a legégetőbb belpolitikai érdekeket sértené). Lehet ellenzéki címlapsztorit kreálni abból, hogy a rezsicsökkentés kormánya bezzeg nem törődik a kályhával és a hagyományos kazánnal tüzelők arcátlan megsarcolásával (tényleg: miért nem?), de már a kormány kritikusai is elkerülhetetlenül a kormány (politikai) anyanyelvét beszélik. Ugyancsak lehet elterelésnek titulálni az áfacsökkentés miatt kilónként kétszáz forinttal zuhanó húsárakat; s fanyalogni is lehet olyasmin, hogy a 10+10 milliós háromgyerekes állami apanázsból vidéken lehet lakást építeni, Budapesten bezzeg nem – ám ezek csak részletkérdések. A részleteken, a taktikán mindig lehet alakítani, ha amúgy a stratégia nagy vonalakban rendben van.

Persze nemcsak a hosszútávfutó magányos, hanem a hosszútáv­úszó is. Követhetné azt a taktikát, hogy beáll a mezőnybe, s fergeteges hajrájában bízva tör győzelemre. De gondolkodhat fordítva is: unortodox módon, a maga tempójában úszik, s reménykedik abban, hogy – doppinggal vagy anélkül – senki nem fogja az utolsó métereken lehajrázni. Tudnia kell: a végső elszámolásnál a látszólag érdektelen, köztes hosszak is messzemenően számítanak majd. Az okos compó tehát nem pazarolja az energiáját, de nem is mulasztja el megtenni azokat a mozdulatokat, amelyek a céljai eléréséhez szükségesek. És nem pakolja tele a hasát, nem szed magára súlyfölösleget, mert a megzsírosodás nem tekintélyt, hanem ellenszenvet szerez majd neki a végelszámolásnál. Durbincs sógor és Márna sógorasszony pedig csak a hibázásra vár…

Csontos János - ]]>www.magyaridok.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (261) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Politika (1581) Kultúra (6) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (520) Életmód (1) Flag gondolja (33) Történelem (15) Jobbegyenes (2581) Mozaik (83) Vetítő (30) Tv fotel (65) Belföld (8) Egészség (50) Tereb (142) Mondom a magamét (6715) Gazdaság (676) Sport (729) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1306) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>