Ma 2023 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
Bencsik András: Tisztelet Ferenc pápának

Bencsik András: Tisztelet Ferenc pápának

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyarországon rendíthetetlen erővel gyúljon ki a szeretet fénye.

János apostol ír evangéliumában arról, hogy feltámadását követően Jézus újra megjelent a tanítványoknak a Galileai-tengernél. Idézzük föl a jelenetet, amely arról szól, hogy a tanítványok Simon Pétert követve halásznak, amikor meglátnak egy ismerős alakot a parton. Péter a vízbe veti magát, hogy elsőnek érjen a partra, majd örömmel üdvözli mesterét, aki sült hallal és kenyérrel várja őket:

Jézus odajött, fogta a kenyeret és adott nekik. Ugyanígy halat is.

Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik. Miután ettek, Jézus megkérdezte Simon Pétertől:

– Simon, János fia, jobban szeretsz engem, mint ezek?

– Igen, uram – felelte –, tudod, hogy szeretlek.

Erre így szólt hozzá:

– Legeltesd bárányaimat!

Aztán másodszor is meg­kérdezte tőle:

– Simon, János fia, szeretsz engem?

– Igen, uram – válaszolta Péter –, tudod, hogy szeretlek.

Erre azt mondta neki:

– Legeltesd juhaimat!

Majd harmadszor is megkérdezte tőle:

– Simon, János fia, szeretsz?

Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: „Szeretsz engem?” És így válaszolt:

– Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek.

Jézus ismét azt mondta:

– Legeltesd juhaimat!

Máté apostol pedig ekképpen rögzíti Jézus szavaival Szent Péter küldetését: „Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva.” Számos derűs történet, anekdota rögzíti a jóságos, fehér szakállú égi kapuőr alakját és történetét, akinek övéről hatalmas kulcs lóg, amivel a mennyek országának kapuját lehet zárni és nyitni, kinek hogyan, érdemei szerint. Ő az, aki háromszor tett esküt arra, hogy életét és halálát a Jézus iránt érzett szeretetnek szenteli úgy, ahogy az utolsó vacsorán az Üdvözítő azt tanítványaira hagyta.

Ő, Péter lett Róma első püspöke. Azóta a római pápák a hagyomány szerint Péter trónusán foglalnak helyet, és legfőbb küldetésük továbbra is az, amit a fenti jelenetek rögzítenek. Őrizni a keresztények ma már kétmilliárdos nyáját, hirdetni az isteni szeretet követésének szent parancsát – „úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket” –, és megvédeni a világot a szenvedéstől, a félelemtől, a gyűlölettől, a pusztítástól.

Sokféleképpen lehet értékelni Ferenc pápa harmadszori találkozását a magyar lelkiséggel, hiszen abba a csíksomlyói zarándoklata is beletartozik. Sok mindent lehet belemagyarázni, és bizonyosak lehetünk abban, hogy utólag majd ki-ki világnézete és érdekei szerint igyekszik is magyarázatokat lelni, de azok, akik számára Jézus szavai szentek, akik a keresztényi szeretetet úgy fogják föl, ahogy azt örökül kapták, azok ebben a találkozásban a lelki és szellemi tisztaság és megértés lehetőségét látják.

Annak lehetőségét, hogy Magyarországon rendíthetetlen erővel gyúljon ki a szeretet fénye, igen, azé a kozmikus szereteté, amely képes lecsillapítani a szenvedélyes gyűlöletet, amely úrrá lehet a pusztításon, amely elhozhatja az egyetemes megértés és megbocsátás megváltó békéjét. Nehéz és veszélyes időket élünk, de tudnunk kell, hogy a mai veszélyek valójában belőlünk fakadnak: a modern ember helyezte önmagát Isten helyére, teremtett olyan új törvényeket, amelyeket önzésének szolgálatába állított. Isten azonban lát bennünket. Türelmes, de tudja, mit akar.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Heti lámpás (276) Tereb (145) Autómánia (61) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7091) Életmód (1) Egészség (50) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Történelem (16) Gazdaság (689) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2680) Politika (1581) Mozaik (83) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (529) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>