Ma 2020 augusztus 09. Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
Bencsik András: Nelson Mengele és a Télapó

Bencsik András: Nelson Mengele és a Télapó

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
László Imre újbudai polgármester hatalmas szolgálatot tett

a Richter Gedeon cégnek, amelynek népszerű orvossága, a Cavinton köztudottan a hanyatló emlékezet visszaállítására, de legalábbis annak mérséklésére szolgál. Ezt mondta ugyanis:

„’36-ba vagy ’37-be a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg, mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.”

Tényleg nem igazán fér ebbe a képbe. Adolf Hitler munkássága momentán semmilyen képbe nem fér bele.

László Imre azonban újabb minőséget is hozott a történelmi elhülyülés végtelen tárházába, midőn a Heti TV reggeli adásában a műsorvezetőnek ekképpen magyarázta el, miért mondta azt Hitlerről, amit: „a vita, ami egy hosszú, 49 perces napirendi pontban zajlott, az arról szólt, hogy Mengeléről lehet-e elnevezni utcát vagy teret a XI. kerületben. A fővárostól kaptuk ezt az anyagot.”

A műsorvezető itt közbekérdezett: „Mengeléről vagy valaki egészen másról?” Mert ugye, gondolhatott a polgármester úr akár Ernst Röhmre is, akit Hitler 1934 júniusában a hosszú kések éjszakáján kivégeztetett, de mint szerencsére kiderült, csak elgurult a gyógyszer: „Jaj, igen, bocsánat, egyébként teljesen meg vagyok keveredve.” A jóságos műsorvezető ekkor megjegyezte: „Úgy látszik, nem tesz jót az embernek, ha túl sok interjút ad.” Aminek hallatán a megkönnyebbült polgármester végre megnyugtatott mindenkit, hogy sem Röhmre, sem más náci hadfira nem gondolt, hanem „Nelson Mandeláról van szó, természetesen”.

Természetesen? Nelson Rolihlahla Mandela a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke lett 1994-ben. Ami azután jött, az maga a rettenet. A fehérek uralmáért könyörtelen bosszút állt a lakosság fekete bőrű része. Egy idézet a PestiSrá­coktól, 2018-ból: „februárban egy 66 éves Robert Lynn nevű férfit és feleségét maszkos férfiak támadtak meg a Dullstroomban található birtokukon. A házaspárt megkötözték, megkínozták, majd egy útszéli árokban lelőtték.

Robert Lynn csodával határos módon élte csak túl a támadást, és sikerült leintenie egy autóst, aki elvitte a legközelebbi kórházba. Azt csak találgatni lehet, hogy hány ilyen eset van, amiről soha nem is fogunk tudni. A számokat a helyiek csak megbecsülni tudják. Egy felmérés szerint 1998 és 2016 között akár 4000 farmert is megölhettek, és a számok csak eszkalálódnak. Tony Abott, korábbi ausztrál miniszterelnök nemzeti krízisnek nevezte a dél-afrikai helyzetet.”

Mennyivel korrektebb Mandeláról nevezni el utcát, mint Mengeléről? Ez is az is emberek tömegei számára hozta el a földi poklot. Szörnyű dolog ma Dél-Afrikában fehér farmernek lenni, nem véletlen, hogy egyre többen menekülnek a közeli Ausztráliába. Meglehet, László Imre polgármester úr talán éppen erre akart célozni, mondván, Mandela ugyan Nobel-békedíjat kapott, de utóbb „a munkája, amit kifejtett”, hogy úgy mondjuk, „ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele”.

És ebben van valami. Mondjuk el ezt a polgármester úr védelmére. Talán épp erre gondolt. Ám egyúttal barátilag figyelmeztetnénk, hogy vészesen rohan az idő, és ha december idusán a kicsinyek számára ajándékosztó délutánt terveznek tartani, a világért se mondja majd: „Na, gyerekek, megjött a Gestapo!” Még félreértené valaki.

Bencsik András -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Vetítő (37) Történelem (14) Jobbegyenes (1816) Politika (1571) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (140) Belföld (5) Nagyvilág (1450) Mondom a magamét (4711) Heti lámpás (243) Kultúra (6) Sport (729) Irodalmi kávéház (489) Mozi világ (440) Életmód (1) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Gazdaság (652) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>