Ma 2022 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
Az ellenzék már a Dobrev-Gyurcsány kettős foglya

Az ellenzék már a Dobrev-Gyurcsány kettős foglya

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ki támogatja Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségét?

Ki fog össze Gyurcsány Ferenccel? Mindenki. Ki támogatja Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségét? Az összes ellenzéki párt, csak még maguknak sem merik bevallani, nem hogy a szavazóiknak. Nincs erről mit beszélni. Ez már eldöntött tény, a többi ellenzéki pártnak sem esze, sem ereje nincs arra, hogy az Apró-klán bandavezér-cseréjét megakadályozza. Az LMP és a Jobbik vezetői akkora lúzerek, hogy még meg is sértődnek azon, hogy Gyurcsány Ferenc nem tart rájuk igényt. Ez a két párt egyébként a mágnes harmadik pólusának képzeli magát. A középsőnek.

Még mindig rejtély a közvélemény számára, hogy Gyurcsány Ferenc volt-e Dobrev Klára avatárja a miniszterelnökségben, vagy most lesz majd Dobrev Klára Gyurcsányé először EP listavezetőként, majd az ellenzék vezéreként és a következő választásokon meg közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként. A kettős már most olyan szinten zavarja össze a többi párt vezetőit, hogy azok már valószínűleg maguk sem tudják, hogy hol és kivel fogtak össze, kivel fognak majd és főleg miben.

Mert az egész közös lista, összefogás, koordinált jelöltállítás az EP és az önkormányzati választásokon Gyurcsányék számára már nem szól másról, mint Dobrev Klára felépítéséről és “új”, “hiteles”  vezetőként történő köztudatba emeléséről.

Az LMP és a Jobbik vezetői egyszerűen nem értik, hogy létük teljesen felesleges, a DK és az MSZP-Karácsony összefogás, valamint a Momentum is abban érdekelt, hogy látványosan pusztuljanak el az EP választásokon. Mert akkor már nem is kell velük foglalkozni az önkormányzatin. Én még emlékszem mit csinált a Bokros pártjával (amelynek a nevére nem emlékszem) a Gyurcsány az országgyűlési választások előtt. Tárgyalgatott vele, aztán hagyta a legutolsó pillanatban lehuppanni a padlóra. Gyurcsányék és még az MSZP vezetői is, sőt még Karácsony Gergely is tudja, hogy mind az LMP-t, mind a Jobbikot ki lehet csinálni már az EP választásokon. Tiszta listás szavazás, pontosan ki fog derülni, hogy ki mennyit ér. Egyik sem ér sokat, de a több itt is több és minden településen ez egy teljes mintás felmérés lesz a pártok támogatottságáról. A régi baloldal, az újjá alakult MSZP-SZDSZ koalíció (MSZP-DK-KariGeri-Fegyőr) összefogás sikeresen összenyomja az amúgy is fura kapcsolatba bonyolódó Jobbikot és LMP-t, ami mindkettőnek árt, az LMP-t Budapesten csinálja ki, a Jobbikot meg vidéken. Mindkettőt ott, ahol egyébként a szavazatai nagy részét összeszedi. A Fegyőr meg a KariGeri meg csak a saját karrierjét építi, és a pártjaik ezt most kezdik észrevenni.

Az EP választások előtti összeveszés és kétségbeesett szövetséges keresés az önkormányzati választások helyosztóin mindenkit összegyurcsányoz, illetve összedobrevez. Ez a kettő persze ugyanaz a matéria. Láthatólag senki nem képes felfogni az ellenzékből, hogy a Gyurcsány-Dobrev (Dobrev-Gyurcsány, Gyurcsev, Dobrcsány)  nem akar semmilyen választást abszolút értelemben megnyerni egyelőre. Ők csak az ellenzéki pártokat akarják legyőzni és most közelebb állnak hozzá, mint valaha. A DK-nak nincs hitelessége amit elveszíthetne, ő már csak szerezhet ilyesmit, ha az egyetlen stabil és intakt ellenzéki erőnek mutatkozik. Minden “összefogás”, minden közös ellenzéki rendezvény erodálja a többi pártot és építi Gyurcsányékat.

Az LMP mostanra minden vonzerejét elvesztette és olyan „néppártosodáson” ment át, mint a Jobbik. Sőt! Egyszerre fogadta el a Jobbikot és a Gyurcsány-Dobrev kettőst. Egy olyan párt, amelyik eddig abból élt, hogy ennek az ellenkezőjét hangoztatta, sőt még konzekvensen így is cselekedett. Két pártszakadást is bevállaltak ezért. A jelenlegi politikai helyzet, amelyet igen okosan legfőképpen a DK hozott létre, a listás EP választáson öt százalék alá nyomhatja az LMP-t, amely szinte teljesen kikapcsolná a pártot az élvonalbeli politikából, parlamenti jelenlétük sem számítana többé, még azt is el lehetne adni ősszel, hogy Tarlós István legyőzéséhez sem kellenek. A Jobbik nem csak nagypárti imázsát, hanem középpárti státuszát is simán elbukhatja ezen a választáson, hiszen összes húzónevét elvesztette és nincs ember, aki képes lenne bármilyen témában is felidézni a párt aktuális álláspontját. Szervezeti, aktivista hálózatának a fele legalább lemorzsolódott, az exszocialista szavazói pedig vagy megsértődnek és otthon maradnak vagy össze-vissza szavazgatnak. Az igazi jobbos szavazóit meg már régebben lerúgta magáról. A Gyurcsányhoz dörgölőzés és az LMP-vel történő kokettálás naponta teszi őket nevetségessé, a Jobbik már nem a saját egykori szavazóinak, hanem az ellenzék törzsszavazói bázisának politizál, akiknek mindenki az ellenzékből. Képzelhetjük mekkora sikerrel tudja ezeket megszólítani egy egykor tényleg szélsőjobbos párt, amelynek jelenlegi vezetői a közéleti aktivitásukat a szó szoros értelemben rohamosztagosként kezdték.

Ez az egész csak Gyurcsányék szempontjából értelmes cselekvés. Egyedül a Momentum veszélyes rájuk, amely hízhat valamennyit az elszipkázott LMP-s szavazatokból és esetleg mandátumot nyerhet. De a Momentum sem létező párt, aktivistái vannak, de helyi beágyazott emberei nem nagyon. Ha ők sem érik el az öt százalékot, akkor ősszel őket is ki lehet hagyni mindenből, hiszen akkor már valószínűleg az Egyesült Baloldal lesz a sláger, a Dobrev-Gyurcsány vezette új, egyesült párt, amelyben feloldódik az MSZP és az összes magányos karrierpolitikus is, akiknek a pártja eljelentéktelenedett.

A sötét nagyúr visszatért, ideje észrevenni és tudomásul venni, hiába teszi ezt most éppen a Klára képében. Gyurcsányék tervét viszont keresztül húzhatja, hogyha nagyon kikap az ellenzék az EP választásokon, mert akkor az összes többi szereplőnek nyilvánvalóvá válhat, hogy a jelenlegi politikai stratégiájuk a semmibe vezet. Persze semmi karakánság nincs bennük és ellenállni nem fognak, de minden pártocskában lesz néhány további önjelölt, aki tisztújítást kezdeményezve a maradék párttagságot is összeugrasztja. És végül csak az marad nekik, hogy beállhatnak Dobrev Klára mögé. Pedig az nem szép hely.

Egyedül az igazi jobboldali szavazókon múlik, és minden bevándorlásellenes szavazón, hogy az ellenzék mekkora vereséget szenved. Ha akkorát, amekkorát érdemel, akkor a kormány belpolitikai támogatottsága nem csak komolyan megerősíti a külpolitikai pozíciókat, hanem rendesen csökkenti az ellenzék esélyeit az önkormányzati választásokon. Nem utolsó sorban pedig a szavazók beárazzák Dobrev Klára miniszterelnöki ambícióit is. Mert azok legalább annyira veszélyesek az országra, mint néhány millió muszlim bevándorló.

Bálint Botond - ]]>www.pestisracok.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (664) Szépségápolás (15) Heti lámpás (258) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6056) Jobbegyenes (2304) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Történelem (14) Tereb (141) Irodalmi kávéház (513) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Sport (729) Mozi világ (440) Mozaik (83) Egészség (50) Nagyvilág (1465) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>