Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
535b46d159a220f87f7bd61f9f29d737.jpg

Charlie-fütty egy újszerű baloldali mozdonyból

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Todd, francia történész-demográfus a Ki Charlie? című könyvével puskaporos hordót gurított – tekegolyó helyett – a fősodratú média által felállított bábukra, amikor nekiment a „Charlie vagyok!” jelszóval felvonuló tüntetőknek.

A szociológia vonzó tudomány. Ráadásul egy filozófus találta ki a fogalmát. Ám nem minden szociológia, ami fénylik. Előfordul, hogy e műfaji megjelölés csak tudományos bevonata egy olyan könyvnek, amelyben a szerzőt ordas indulatok, identitásproblémáinak kényszerei vagy ideológiai ráolvasások vezetik. Emmanuel Todd legújabb, néhány hete Párizsban megjelent könyve is ilyen, hiába viseli az Egy vallási válság szociológiája alcímet. Pedig a szerző nem akárki: több tudományt művel, magyarra is fordítottak már könyveiből. Georges Pompidou miniszterelnök nem hiába nevezte sarlatánságnak azt, amit szociológia címszó alatt a népszerűséget hajhászó egyetemi tanárok és a felheccelt ifjúság némely vezérei műveltek, mielőtt tüntetésekre adták volna a fejüket.

 

Todd, francia történész-demográfus a Ki Charlie? című könyvével puskaporos hordót gurított – tekegolyó helyett – a fősodratú média által felállított bábukra, amikor nekiment a „Charlie vagyok!” jelszóval felvonuló tüntetőknek. Kihasználta az előnyös helyzetet: a januári sajnálatos történésekről alig lehetett kritikus elemzést olvasni az írott sajtóban, hiszen a forró hangulatban sokat kockáztatott, aki rákérdezett a vallásgyalázással, blaszfémiával kapcsolatos évek óta tartó újságírói gyakorlatra. Aki erkölcsöt, jó ízlést emlegetett, azt meg hátsó gondolatok ápolásával vádolták, pedig a hívő ember gondja nem is az, hogy a vallásában megalázzák, hanem a kettős mérce: el kell tűrnie, hogy hite jelképeit szexuális pózokban ábrázolják, de amikor – esetleg válaszul – a politikailag korrekt tilalomfákat, azaz a kisebbségek jogait sokallja, rögvest beperelik és meghurcolják az amerikanizált európai médiában.

Todd úr ugyan elismeri, hogy január 11-én a tolerancia védelmének jelszavával vonult a tiltakozó tömeg, de hátsó szándékokat feltételez a felvonulók tudatában. Többségük – úgymond − a dominanciáját, a társadalmi hatalmát fejezte ki. A „szociológia” kimunkált kategóriájával a szerző nemes egyszerűséggel „katolikus zombiknak” nevezi a vallásos gyökerű felvonulókat. Irigylésre méltó azon röntgensugarakat überelő képessége, ahogy belelát mások lelki világába, illetve a tudatukban zajló folyamatokra. Tehát a felvonulók többsége pitiáner, idegengyűlölő, burkoltan iszlámellenes és rasszista. Vonul, de nem tudja, milyen irányba, és mást mond, mint amit gondol: védi a szabadságot, hogy jobban támadja az egyenlőséget, a francia baloldal parancsolatát.

„Szociológusunk” érvelését komolyan kell venni, mert talán Franciaországban a leghangosabb az a megmondó elit, amely kiválasztatott arra, hogy Európa összes nemzetének a nemzet meghaladásának szükségességét hirdesse – egész addig, míg be nem olvad egy fogyasztói masszába. Olyan ez, mint Marx szerint a filozófia: csak úgy tud beteljesedni, ha megszűnik. Todd a baloldal értékeit vallja, haladáspárti, és hisz abban, hogy minden egyén megszabadulhat a genetikai öröksége, születési helye, neveltetése és környezete általi meghatározottságtól. A Charlie-ügy felkérődzése arra jó neki, hogy védelmébe vegye az iszlámot mint olyat. A köztársaságnak, korunk szent tehenének, alkalmazkodnia kell hozzá. A többség feladata, különösen, ha keresztény, a békés kérődzés a baloldali villanypásztorok által bekerített területen. Todd még a szellemi vitát is kerülné az iszlámmal, csakhogy béke legyen – minden áron. Így a francia baloldal hagyományosan hamis pacifizmusát folytatja, amely egyszer már kiszolgáltatta hazáját a hitleri agressziónak.

Négy évvel ezelőtt a Pázmány-egyetem piliscsabai campusán előadó Todd ars politicája napjainkban: „Meg kell adni az iszlámnak azt, amit megadtunk a katolicizmusnak.” Óhaja, érvelése duplán szemforgató. Egyrészt: a francia köztársaság ellenséges, esetenként brutálisan kegyetlen volt a katolikus egyházzal. (Lásd a forradalom alatti terrort és − helyszűke miatt − a XX. század eleji kartotékvezetést a katolikus tisztekről a francia hadseregben.) Másrészt: a katolikus vallás kovácsolta nemzetté a franciákat, és nem a médiafölényben sütkérező baloldal untig ismételt forradalma. A nemzet, amelynek szuverenitását Franciaország 1789-ben a világ arcába vágta, nem megnyilvánuló identitást, hanem polgárokat jelentett. Todd nem vesz tudomást arról – érvel találóan Eric Zemmour a Le Figaróban megjelent minapi cikkében –, hogy a kisebbségi felekezetek (zsidók, protestánsok) annak idején elfogadták a katolikus vallás elsőbbségét. Erre viszont nem hajlandó a más kontinensekről idevándorolt iszlám hívő, miközben hittársai odahaza tűzzel-vassal üldözik a keresztényeket.
Todd a szélsőbaltól búcsúzva az iszlamo-baloldal zászlóbontója kíván lenni. És milyen ismerős az új csomagolású régi áruja: a ma muzulmánjai, a tegnapi zsidók. Itt van a bibi: a még mindig többségi – az utcára vonuló – „mély” franciák rassziz­musa, iszlámfóbiája mögött titkolt zsidóellenesség feszeng. Még akkor is, ha elképzelhetetlen, hogy egy keresztény hívő vagy keresztény értékrenddel azonosuló európai kalasnyikovval szaladjon be a pornót vallással mixelő hírhedt szerkesztőségbe. Már csak a recept hiányzik Todd könyvéből, de azt olvasóinak megadja helyette Houellebecq a Behódolás című regényében. Ennek hőse a kereszténységből, majd az ateizmusból kiábrándulva iszlám hitre tér át.

Hej, de vonzó a gondmentes szakmai előmenetel 2022-ben az iszlám hitű francia elnök országában – mint nálunk a káderek előléptetése a kommunizmusban! Hát még a rafinált kéjekkel kecsegtető többnejűség!

S. Király Béla

A szerző politológus

]]>www.napigazdasag.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Kultúra (7) Gazdaság (705) Mozaik (83) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2789) Flag gondolja (36) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Mondom a magamét (7549) Életmód (1) Szépségápolás (15) Történelem (18) Vetítő (30) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>