Ma 2022 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
6f95e66505e106c65f1f618129b19316.png

Bencsik András: A jólét elérhetővé vált

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A vádakból semmi nem igaz. A Fidesz–KDNP a szegények, az elesettek, az úgynevezett kisemberek pártja lett. Lássuk a bizonyítékot, amit két jószemű liberális újságíró nem túl nagy örömmel vett észre.

Nos tehát: a vásárlóerő index szerinti öt legszegényebb járásban a kormánypártok az országos átlagnál (45 százalék) közel tíz százalékkal többet, 54,8 százalékos támogatást kaptak, míg az öt leggazdagabb járásban kicsit kevesebbet, átlag 43,7 százalékot, árulja el a HVG legújabb száma. A liberális gazdasági hetilap ebből persze igyekszik a saját világnézetének megfelelő következtetést levonni, ám a számok szerencsére makacs dolgok. Elárulják a lényeget: a Fidesz–KDNP a legszegényebb régiókban az országos átlagnál messze magasabb, a leggazdagabbakban pedig valamivel alacsonyabb támogatást ért el.

Megfordult a világ. A szociális demagógiával operáló baloldal a legszegényebb régiókban országos átlagához (25,7 százalék) képest szerzett 18,2 százalékával lebőgött, s messze elmaradt az itt második helyre befutó Jobbik mögött, mely saját átlagánál (20 százalék) valamivel jobbat, 23 százalékot ért el. A leggazdagabb régiókban azonban erősödött a baloldal, elérvén a 27,7 százalékos átlagot, míg a Jobbiknak itt az átlagánál kevesebb, csupán 17,2 százalék jutott. Érdekes tendencia, köszönet érte az ezt közzétevő HVG-nek.

A jelek szerint, melyek értékelése alaposabb elemezést érdemel, a Fidesz–KDNP valóban a kisemberek pártja is lett, körükben a kormánypártok még a 2010-es elsöprő sikert is meghaladó támogatást szereztek, s mivel a második helyen csak feleannyi támogatást kapott a Jobbik, a Fidesz–KDNP sikerét ez nem érinti. Úgy tűnik, a társadalom legszegényebb térségeiben az emberek értékelik a rezsicsökkentés, az akár csak közmunka formájában megvalósuló munkahelyteremtés, a nemzeti érdekek szolgálata, a földhöz juttatás eredményeit. Nem kicsit, nagyon.

Ez rendkívül fontos információ, amelyre a továbbiakban építeni kell. A legtehetősebb térségekben érzékelhető enyhe elégedetlenség ugyanannak az éremnek a másik oldala. Ami a döntően munkaadói vagy vezetői, kiemelt értelmiségi pozíciókban lévők számára kevésbé volt rokonszenves, az váltott ki elsöprő elismerést a kiskeresetűek, munkát keresők körében: a szociális érzékenység. Az bizony. Ne féljünk e szót kimondani. Mivel mindig ez utóbbiak vannak többségben, magyarázatot kaptunk a kormánykoalíció újabb kétharmados sikerére. Lábjegyzet lehetne a Szeged, Miskolc és Budapest panelrengetegeiben élők balra fordulása, ám ennek elemzésére most nem térünk ki, mindenki gondoljon, amit akar.

Annyit azonban szükséges megemlíteni, hogy íme, a csak saját érdeket néző, a mások sikereit irigylő proletármentalitás nem feltétlenül függ össze a jövedelmi helyzettel, mint ahogy az önzetlenségre, a közösségi áldozatra kész polgármentalitás sem. A békemenetek egyik szervezőjeként a kampányban az országot járva, volt alkalmam találkozni azokkal az emberekkel, akik nem élnek kiemelkedő életszínvonalon, sőt akiknek a közös busz bérletének rájuk eső részlete komoly megterhelés volt, s akik mégis útra keltek, öt-hat órát utazva oda és vissza, hogy saját költségükön, a maguk idejét áldozva erre, tegyenek hitet a szeretet és összefogás ereje mellett. Aminek sikere most látványos igazolást nyert az idézett adatokban. Magyarország az elmúlt években megtalálta az utat, amely a társadalmi jólét magaslatára vezet.

Demokrata, 2014/17., április 23.

Bencsik András - demokrata.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1465) Politika (1581) Belföld (6) Szépségápolás (15) Életmód (1) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Vetítő (30) Mozaik (83) Kultúra (6) Egészség (50) Irodalmi kávéház (513) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Mondom a magamét (6080) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Gazdaság (664) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2312) Sport (729) Tereb (141) Heti lámpás (259) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>