Ma 2022 augusztus 17. Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.
Atombombával fenyegette Ceausescu Kádár János utódját

Atombombával fenyegette Ceausescu Kádár János utódját

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kiderült a titok!

A Külügyi és Külgazdasági Intézetben Román–magyar kapcsolatok 1989-ben címmel tartottak konferenciát. A beszélgetés résztvevői a következők voltak: Magdó János, Magyarország egykori kolozsvári főkonzulja; Barabás T. János Románia-szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője; a rendezvényt pedig Baranyi Tamás Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese moderálta – számolt be az Origó.

 

Dr. Baranyi Tamás Péter stratégiai igazgató elsőként egy anekdotával kezdte. Amikor Horn Gyulát, a Külügyminisztérium akkori államtitkárát a Panoráma című műsorban megkérdezték, hogyan alakultak a Grósz Károly–Nicolae Ceausescu-féle aradi találkozón a tárgyalások, akkor Horn az válaszolta, hogy „jó elvtársias kapcsolatban zajlottak a tárgyalások”. Majd rákérdeztek arra, hogy miben sikerült megállapodni, erre a zavaros tekintetű Horn azt felelte: „Egyetértettünk abban, hogy szomszédunk vagyunk...”

A kolozsvári születésű Barabás T. János Románia-szakértő ezt követően kifejtette:

Ceausescu nyomta rá a bélyeget a 80-as években a román–magyar kétoldalú kapcsolatokra, kidolgozva a nemzeti kommunizmus elméletét, továbbfejlesztve Marx és Lenin tanait.

A román diktátor egyébként Marxszal és Leninnel egyenrangú gondolkodónak tartotta magát – emlékeztet az Origó.

Ceausescu „találmánya” az volt, hogyha a kommunizmusban minden ember egyenlő, akkor a nemzetközi kapcsolatokban az országok is egyenlőek kell hogy legyenek, és Bukarest elutasítja, ha valamelyik külföldi hatalom diktálni akar a román vezetésnek, mivel Románia független állam.

1989 októberében Kelet-Berlinben megünnepelték a kommunista NDK megalapításának 40. évfordulóját. Az ünnepségre hivatalosak voltak a testvéri államok vezetői, így Ceausescu román államfő és Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának a főtitkára. Gorbacsov ekkor közölte, hogy a szovjetek nem fognak katonai úton beavatkozni Kelet-Európában.

Ceausescu az NDK-ban a magyar és lengyel helyzet miatt aggódott, közös „rendteremtést" javasolt Kelet-Berlinnek, Prágának és Moszkvának, de egyik féltől sem kapott választ.

A feltételezett román atomprogram

Kérdésre válaszolva Magdó János arról beszélt, hogy

a román atomprogramnak volt alapja, mert nehézvizet és plutóniumot vásároltak Norvégiától, illetve Amerikától, de a szintet a bomba előállításához nem tudták megugrani.

A románok hordozórakétát is akartak előállítani arab országok segítségével, erre szerelték volna rá az atomtöltetet. A magyar fél nem pánikolt be a román atomfenyegetés miatt, rájöttek, hogy Ceausescu blöfföl – idézi fel az Origó beszámolója.

Barabás T. János ehhez hozzáfűzte:

a már említett aradi találkozón Ceausescu azt mondta Grósznak, hogy Románia tud atombombát előállítani.

Grósz ezt továbbadta Bonn-nak, Washingtonnak és Moszkvának. Ceausescu blöffölt ugyan, de komolyan vette, hogy Romániának erős csapásmérő erővel kell rendelkeznie. A szakértő végezetül azt mondta: a 90-es években derült ki, hogy a Kolozsvár melletti Szászfenes katonai bázisán kínai közép-hatótávolságú rakétákat állomásoztatott Ceausescu 1989 decemberében.

A román újságok többször megírták, hogy Ceausescunak az volt a szándéka, hogy román–magyar háborús konfliktus esetén a kínai rakétákkal lövesse a paksi atomerőművet.

„Ugyanakkor a román lapértesüléseket más forrásokkal nem lehet alátámasztani” – mondta zárszóként a szakértő.

A teljes beszámoló ]]>ITT ]]>olvasható el.

Borítókép: Nicolae Ceausescu román pártvezető látogatása az Electromotor gyárban. (Fotó: Fortepan/Sütő András leszármazottai)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Történelem (15) Politika (1581) Gazdaság (667) Tereb (142) Kultúra (6) Mozi világ (440) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6247) Jobbegyenes (2386) Irodalmi kávéház (513) Gasztronómia (539) Életmód (1) Egészség (50) Nagyvilág (1464) Tv fotel (65) Heti lámpás (260) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>