Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
74b8de0f69c49b0ed8c6f96b2c548bdf.jpg

Álláspont - Gyarmat és fokhagyma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Érdekes megfigyeléseket tehet, aki a főváros környéki települések utcáit járja. Ha benézve a kerítésen konyhakertet lát az udvaron, bizonyos lehet abban, hogy ott kitelepült pestiek laknak. Ők ugyanis nem félnek attól, hogy falusiaknak nézik őket.

A helybéliek azonban tartanak ettől, és valami kifordult, hamis, amerikai filmekből vett mintát követve fűvel és tujával ültetik tele a kertjüket (sokan még kosárpalánkot is akasztanak a garázsajtóra), abban a naiv hitben, hogy így fejlett városi emberek, sőt világpolgárok benyomását keltik.

A legkevésbé sem téved, akinek erről India atyja, Mahatma Gandhi jut eszébe. Az 1930-as években India falvait járva Gandhi azt látta, hogy az emberek felhagytak az otthon szövés évezredes hagyományával, és a távoli Angliában készült ruhákat kezdtek el vásárolni. Felismerte, hogy a britek immár nem csupán India földjét gyarmatosították, de az emberek lelkét is. A hadseregre már alig volt szükség, India népei önként váltak a gazdag Anglia nyersanyag-termelőivé és késztermék-felvásárló fogyasztóivá, cserében azért a hamis illúzióért, hogy a manchesteri nadrágba és ingbe bújva egy kissé angolnak érezhetik magukat.

Gandhi rájött, hogy ha népét fel akarja emelni, ezt a hamis illúziót szét kell zúznia. Indiának vissza kell találnia önmagához, és ennek a visszatalálásnak a kulcsa a gazdaság. Ezért meghirdette a hagyományos háziszövés újjáélesztésének mozgalmát, maga is jó példával járván elöl. Gandhi sem hitte, hogy a falusi, kézzel hajtott szövőszékek hosszú távon versenytársai lesznek a modern ipari termelésnek, de azt pontosan tudta, hogy aki képes a maga erejéből ruházni önmagát, lelkében más emberré válik, belőle, gyerekéből vagy unokájából hazai vállalkozó is lehet.

Mielőtt Gandhi felnyitotta a szemüket, az indiaiak szégyellték otthon szőtt kelméből készült ruhájukat – szégyellték indiai voltukat. Két évtized múltán már büszkék voltak rá.

A Pest környéki települések lakóinak többsége szégyelli falusi voltát, és felhagy a konyhakert művelésével, cserébe azért a hamis illúzióért, hogy a nyírt füvű kertben, a tuják között amerikai kertváros lakójának érezheti magát. A zöldséget, gyümölcsöt pedig a közeli multi-plázában veszi. Almát Olaszországból, sárgarépát Marokkóból, káposztát Ausztriából, fokhagymát Kínából.

Illúziót vásárolni járunk a csillogó plázákba mindnyájan, és a multinacionális kereskedelmi láncok évszázados rutinnal árasztanak el minket ezekkel az amerikai filmek által közvetített illúziókkal. Közben pedig ilyen-olyan menedzserdíjak címén kiszivattyúzzák az országból munkánk gyümölcsét. Már a termelés helyszínének sincs jelentősége, csupán egyetlen cél maradt: hogy másoknak termeljünk és másoktól vásároljunk, elveszítve a kettő közötti hasznot.

„Nem leszünk gyarmat” – hirdette a Magyar Demokrata kezdeményezése nyomán, a lap munkatársai által megszervezett első Békemenet. Ez a kijelentés azonban elsősorban önmagunknak szól. Elsőként a lelkünkben kell leszámolnunk azokkal a torz vágyakkal, amelyek hamis minták követésére terelnek minket. Nem arról van szó, hogy mostantól bő gatyát kellene hordanunk, és karikás ostorral durrogtatnunk a Nagykörúton. Hanem arról, hogy megbecsüljük önmagunkat, a saját értékeinket, a saját munkánkat, a saját áruinkat, a saját teljesítményünket.

Nem akarom lebecsülni a paraszti munkát, de egy család számára szükséges fokhagyma megtermesztése nem ördöngös dolog, sem különösebben nagy területet, sem rendkívüli erőfeszítést nem igényel. Ha a nemzetközi kereskedelemnek mégis megéri körbehajózni vele a fél világot, és Kínából idehozni, az valami súlyos torzulás biztos jele. Ha a kertes házak lakói plázában veszik a sárgarépát, akkor valami nagy baj van a saját gondolkodásunkkal. Legfőbb ideje, hogy változtassunk rajta.

Bencsik Gábor - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Kultúra (9) Vetítő (30) Jobbegyenes (2823) Autómánia (61) Heti lámpás (322) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Gazdaság (713) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7708) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Belföld (11) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>