Ma 2023 február 05. Ágota, Ingrid napja van. Holnap Dorottya, Dóra napja lesz.
Alain de Benoist: „Tartsanak ki, mert megéri!”

Alain de Benoist: „Tartsanak ki, mert megéri!”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az EU azért agresszív, mert nem a javára alakulnak a dolgok

Európa válságban van, de nem hiábavaló Magyarország és Lengyelország harca Brüsszel ellenében – mondta a lapunknak adott villáminterjúban Alain de Benoist, aki fél évszázada hozta létre Franciaországban az Új Jobboldal szellemi irányzatot. A világhírű politikai filozófus a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány Eötvös-előadássorozatának felszólalója volt Budapesten.

 

]]>Európa válságáról beszélt]]> az imént. De legalább valamelyest optimista-e ahhoz képest, amikor négy éve nálunk járt? Vagy pesszimistább lett?

– Talán mindkettő egyszerre. Mindenesetre az utóbbi idők folyamatai például Franciaországban és Olaszországban is a politikailag korrekt európai fősororral ellentétes irányba mutattak. Persze különböző módon, ugyanúgy, ahogy a magyar vagy a lengyel eset sem egyforma. Minden ország a saját útját járja. Összességében a hagyományos nagy pártok mind teret veszítettek. Franciaországban a Szocialista Párt, a történelmileg egyik legjelentősebb politikai erő három-négy százalékra zuhant vissza, miközben a gaulle-isták, akik pedig a saját gaulle-ista és szuverenista értékeikkel fordultak szembe, hogy centrista-liberális irányt vegyenek, szintén visszaszorultak.

– Mégis, az olaszoknál Giorgia Meloni kormányfővé választásával egyértelmű jobboldali fordulat állt be, önöknél viszont a centrista-liberális Emmanuel Macront kényelmes többséggel választották újra elnöknek.

Viszont ez nem volt meggyőző többség Macron mögött. Az ország kétharmada gyakorlatilag ellenzékbe szorult. Figyelje meg, az ötödik köztársaság történetében most először a második fordulóba jutott jelöltek nem a bal-jobb tengely mentén határozták meg magukat. Ez is arra vall, hogy mozgásban vannak a dolgok, átmeneti időszakot élünk meg. Más kérdés, hogy közben a tömeges bevándorlás az országunk vesztét okozza, talán már le is rombolta, márpedig egy nagy országot nehezebb az ilyesmitől megvédeni, mint egy kisebbet. A nyugati világban egy nemzedék, legfeljebb ötven év alatt eltűnt a vallásunk, a kultúránk. Ezt magam is átéltem, ez túl sok.

– Azóta, hogy legutóbb nálunk járt, a magyar és a lengyel jobboldal is megerősítette pozícióját. Ön szerint van esélye a két országnak abban a harcban, amelyet az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel szemben folytat?

Tartsanak ki szilárdan, amennyire csak tudnak! Az Európai Unió agresszivitásának éppen az a magyarázata, hogy látják, nem az ő javukra alakulnak a dolgok, sőt fenntarthatatlanná válnak a szempontjukból. Olyan kihívásokkal szembesülnek, mint például hogy európai népek azt mondják: nem, nem fogadjuk el, hogy nyitva hagyjuk a határainkat! Nem fogadunk el olyan szabályozásokat, amelyeket a népünk nem támogat! Az európai intézmények már évtizedek óta bármiféle demokratikus legitimitás híján működnek. A demokrácia alapja a népszuverenitás. Ez nem jelenti azt, hogy a nép nem tévedhet, de ugyanúgy az elitek is tévedhetnek.

– Mit javasol még ennek a két országnak?

Gyűjtsenek szövetségeseket és törekedjenek gazdasági és pénzügyi függőségük fokozatos csökkentésére.

 

– Hogyan látja az ukrajnai háború hatását Európára?

Csak meggyengíti. Európa nem képes megfelelően és önállóan reagálni egy ilyen súlyos egzisztenciális kérdésre, pedig borzasztó, hogy háború dúl a területén. Ez ma Európa tragédiája. Ukránbarátok és oroszbarátok megosztottságát látom, holott nem erről szól az egész történet. Le kell állítani a háborút, amire pedig nincs más eszköz, mint a tűzszünet, a tárgyalások és a béke. Rá kell venni a hadviselő feleket, hogy beszéljenek egymással. Ehelyett Európa az amerikai erőközpont mellett sorakozik fel, olyan szankciókat a nyakába véve, amelyeknek mi magunk vagyunk az első áldozatai az energiahiánytól kezdve az infláción át a nemzetközi pénzügyi rendszer törékenységéig és a valószínűsíthető recesszióig. Meddig folytatódhat ez így tovább? Ha Európa karakán és független akar lenni, akkor megálljt parancsol ennek. Kiemelném Erdogan török elnököt, aki felajánlotta a közbenjárását, miközben NATO-tagország vezetőjeként sem fogadta el a szankciókat. Mégis mit akar Ursula von der Leyen? A nem létező európai hadsereggel védené meg Ukrajnát? A francia hadsereg — az EU legjelentősebb hadereje — is talán tizenkét napig tartana ki a hagyományos hadviselés keretei között.

Borítókép: Alain de Benoist francia filozófus (Fotó: Magyar Nemzet)

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6594) Történelem (15) Mozaik (83) Jobbegyenes (2539) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Gazdaság (675) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (516) Kultúra (6) Politika (1581) Mozi világ (440) Belföld (8) Életmód (1) Sport (729) Egészség (50) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1305)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>