Ma 2023 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
A szemekben könny csillogott

A szemekben könny csillogott

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„A Biblia mindig nálam volt.”

Példaképeimről kérdeztek pár éve egy olvasói fórumon. Amikor kimondtam Balczó András nevét, megtapsoltak – vagyis hát őt, a világ valaha volt legjobb öttusázóját. Arról a sportolóról beszéltem, akitől megtanulhattam: nem úgy kell odaállni a verseny rajtjához, hogy győzzünk, hanem úgy, hogy a legtöbbet adjuk ki magunkból. Ha ezt tesszük, bárhogyan alakul, nem gyötör majd a lelkiismeret. A boldogság nem a sikerességen múlik, mondta Balczó, bárki lehet boldog, a szép, a csúnya, az erős, a gyenge, az idős, a fiatal – csak a gyávák nem lehetnek boldogok. Istenről, „lélekmély” békéről is gyakran beszélt. Ezt a békét kell elérnünk, hogy alkalmasak legyünk szeretetet gyakorolni.

 

Kósa Ferenc Balczóról szóló Küldetés című filmjében – 1977-et írunk – azt magyarázza a bajnok, hogy az uniformizált rendszerben is van lehetőség az önmegvalósításra. „Baj akkor lehet, ha a rendszer rájön: a belső erőt nem a materializmusból meríted, hanem a hitből.” Nem is ment sokáig a vallomásfilm, Aczél György, a rendszer főideológusa levetette a műsorról. Hogyan is maradhatott volna vásznon egy olyan alkotás, amelyben azt mondja a főhős: „A Biblia mindig nálam volt.”

Az a gondolata is belém égett, amit pár esztendeje, életműdíjának átvételénél mondott a botjára támaszkodó idős bajnok. – Ebben a süllyedő világban, amiben élünk […], a lelkünk az, amit ápolni kell. Erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptuk, a sport csak eszköz, hogy sok mindent megtudjatok arról a világról, ami a látható világ háta mögött van.

A közönség felállva tapsolt, a szemekben könny csillogott.

Balczó András ma nyolcvanöt éves.

Borítókép: Balczó András, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

]]>
Pilhál György - www.magyarnemzet.hu]]>

 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (16) Egészség (50) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Nézőpont (1) Autómánia (61) Mozaik (83) Gazdaság (693) Jobbegyenes (2721) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7244) Tereb (146) Belföld (10) Politika (1581) Szépségápolás (15) Életmód (1) Irodalmi kávéház (531) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Heti lámpás (281) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (34) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>