Ma 2023 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Felismerték Budapest utcáin a legendát, aki hálás Magyarországnak

Felismerték Budapest utcáin a legendát, aki hálás Magyarországnak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez igen!

Sorban érkeznek Budapestre az atléták, már világsztárok is befutottak a szombaton kezdődő világbajnokságra, és természetesen olyan sportdiplomaták is fővárosunkban tartózkodnak már, akik versenyzőkorukban legendákká váltak. Mint például a rúdugrófenomén ukrán Szerhij Bubka, aki ma találkozott Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével.

Sportdiplomáciai szempontból és személyes okokból is fontos találkozókon vett részt ma Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. ]]>Délelőtt Novák Katalin köztársasági elnök meghívásának eleget téve]]> a Sándor-palotában vendégeskedett, délután pedig irodájába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) alelnöke, az ukrán Szerhij Bubka látogatott el hozzá.

Gyulay Zsoltnak és Szerhij Bubkának rengeteg közös témájuk lehet, hiszen az 1988-as, szöuli olimpián mindketten aranyérmet nyertek. Bubkának egyébként az olimpiákkal nem volt szerencséje. 1984 és 1994 között 17-szer javította meg a rúdugrás világcsúcsát – először 585 centire, utoljára 614-re, amit csak 2014-ben döntöttek meg –; így nem csak 1988-ban, hanem 1984-ben, 1992-ben és 1996-ban is nyerhetett volna. Ám a Los Angeles-i játékokat a szovjetek bojkottálták, Barcelonában nem volt érvényes kísérlete, az 570-et kétszer leverte, és 575-re emeltetve is hibázott, Atlantában pedig saroksérülése miatt a verseny előtt visszalépett. 2000-ben, 36 évesen ott volt Sydney-ben is, de itt sem tudott megbirkózni az 570 centis kezdő magasságával. Ugyanakkor hat világbajnokságon győzött (1983, 1987, 1991, 1993, 1995, 1997), és ]]>az 1991-es, tokiói vb-n Bagyula Istvánt ütötte el az aranyól, de ez nem sokon múlt.]]>

 

Bubka ezúttal a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnökeként érkezett hazánkba, és a személyes találkozón nyilván szó esett arról, hogy négy nap múlva kezdődik ]]>a budapesti világbajnokság,]]> hogy minden készen áll a rajtra, és a nemzetközi szövetség sikeres versenyre készül. Bubka elárulta azt is, hogy fővárosunk utcáin még ma is sokan felismerik, ami nagyon jó érzés számára. S persze szó esett arról is, hogy a MOB az ukrán–orosz háború kitörésekor hathatós segítséget nyújtott az akkor még Bubka-vezette Ukrán Olimpiai Bizottságnak, amit a korábbi legendás rúdugró nem győzött elégszer megköszönni.

Bubka: Ez a legjobb az olimpiai mozgalomban: a szolidaritás

– Tavaly februárban, a háború kitörésekor a világ összefogott az ukrán népért – ]]>mondta Szerhij Bubka.]]> – Én is sok barátnak írtam, sok harminc éve nem látott ismerősnek, és elképesztő volt a reakció: mindenki mögénk állt. Pontosabban csak állt volna, mert nem tudták miként elküldeni az adományokat. Akkor találkoztam Gyulay Zsolttal, aki azonnal felajánlotta a segítségét: ]]>a MOB-ba jöttek a szállítmányok, és innen hozták őket tovább Ukrajnába.]]> Ez a legjobb az olimpiai mozgalomban: a szolidaritás. Magyarország sokat tett és sokat tesz, és én szívemből köszönöm Gyulay Zsoltnak és a MOB csapatának ezt a hozzáállást. Most arról is beszéltünk, hogy esetleg jöhetnek még fiatalok Magyarországra sportolni, mert ez az, amivel meg tudjuk menteni őket.

Borítókép: Szerhij Bubka és Gyulay Zsolt a MOB székházában (Forrás: MOB)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Életmód (1) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Heti lámpás (281) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (693) Politika (1581) Irodalmi kávéház (531) Egészség (50) Nézőpont (1) Belföld (10) Jobbegyenes (2721) Flag gondolja (34) Autómánia (61) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7244) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Történelem (16)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>