Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
e4cddd2efe1329346a6f02d6f46d0fcb.jpg

A liberális demokrácia nagykövete

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amikor a Brit Birodalom követe, Lord Elgin 1805-ben a Görögországot megszálló török hatalom képviselőitől megvásárolta az Akropoliszról származó szobrokat, nem sejthette, hogy két évszázaddal később egy márványból formált férfitest milyen fontos diplomáciai küldetésre lesz hivatott.

A művészettörténészek által egyedülállónak tekintett torzó – a többi Elgin-márvánnyal együtt – a British Museum birtokába került. Görögország régen küzd a szobrok visszaszerzéséért, s már évekkel ezelőtt azt az ügyvédi irodát bízta meg az ügy képviseletével, amelynek társtulajdonosa, Amal Alamuddin, nem olyan rég George Clooney felesége lett. A látványos nász és Clooney – egyébként saját maga által is kicsit elfuseráltnak tekintett – filmjének, a Műkincsvadászoknak a bemutatója egyaránt jó alkalom volt arra, hogy a szobrok ügye a legszélesebb nyilvánosság előtt is ismertté váljon. Ugyanakkor a britek biztosak a dolgukban, hiszen álláspontjuk szerint annak idején jogszerűen, vásárlás útján jutottak a műtárgyakhoz, sőt, még azt is hangsúlyozzák, hogy Lord Elgin voltaképp az enyészettől mentette meg az antik köveket.

A British Museum magabiztosságát jelzi, hogy a szobrokat a még méltóbb bemutatás végett most ötven év mozdulatlanság után újra rendezik. Ám a márciusi megnyitót megelőzően Ilisszosz folyóisten szobra – kétszáz évvel ezelőtti Londonba érkezése óta először - egy hosszadalmas engedélyezési folyamat végén a szentpétervári Ermitázsba indult. A Nagy Katalin cárnő által alapított galéria most ünnepli fennállásának 250. évfordulóját, az ebből az alkalomból megrendezett nagyszabású kiállításra utazott Ilisszosz impozáns torzója a Néva parti városba. Tette ezt az orosz-ukrán konfliktus kellős közepén, aminek enyhítésében ugyan Nagy-Britannia nem játszik Német- és Franciaországhoz hasonló látványos szerepet, de Oroszországot elítélő álláspontja egyértelmű.

Görögország természetesen újabb arculcsapásként értékelte Ilisszosz szentpétervári kirándulását, hangsúlyozva, hogy Putyin Oroszországa különösen méltatlan a klasszikus görög értékeket jelképező szobor befogadására. A brit kormány nyilatkozata csak arról szólt, hogy egy ilyen klasszikus műremek külföldi bemutatásával a British Museum csak azt teszi, amit mindig: a lehető legszélesebb nyilvánosság számára teszi hozzáférhetővé a magas művészetet. A politikai közélet hangos tiltakozásának és főleg a Clooney házaspár mozgolódásának láttán a British Museum vezetői érezték, hogy valami blikkfangos magyarázattal kell előállniuk. Így aztán előrukkoltak azzal az érvvel, mely szerint Ilisszosz torzója voltaképp nem más, mint a liberális demokrácia nagykövete. Egy ilyen nagyköveti vizitnek meg éppen most van itt az ideje Oroszország földjén.

A pétervári kiállítás időközben be is zárt, Ilisszosz missziójának eredményességéről a hírekből és Hóvári kollega hétvégi írásából értesülhetünk...
Hamarosan Munkácsy kiállítás nyílik Moszkvában. A képek politikai üzenetén addig még gondolkodhatunk, bár azok tulajdonjoga – tudtommal – nem vitatott. Van viszont Moszkvában – főleg a Puskin Múzeum pincéjében - elég Magyarországról elszármazott kép, amelyek sorsáról érdemes volna többet beszélni – még ha George Clooney és bájos hitvese nem is fog szót emelni értük.

Prőhle Gergely - helyettes államtitkár, EMMI

]]>www.hirado.hu]]> - Messzelátó-Blog

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Életmód (1) Tv fotel (65) Tereb (146) Flag gondolja (34) Történelem (16) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Jobbegyenes (2722) Vetítő (30) Politika (1581) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Gazdaság (693) Sport (729) Kultúra (6) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7246) Belföld (10) Gasztronómia (539) Heti lámpás (281) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (531) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>