Ma 2021 október 25. Blanka, Bianka napja van. Holnap Dömötör napja lesz.
Bayer Zsolt: Erről van szó!

Bayer Zsolt: Erről van szó!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Figyelem! Ez az amazonasi erdőtüzekkel kapcsolatos legfontosabb cikk.

A Mandi tette közzé az amazonasi erdőtüzekkel kapcsolatos legfontosabb cikket. A tisztánlátás és a miheztartás végett - s hogy világos legyen, mi is áll a mostani hisztéria, farizeus szemforgatás és ócska, becstelen hazudozások hátterében:

Nem Bolsonaro brazil elnök a felelős a mostani erdőtüzekért, Lula da Silva baloldali elnök alatt több tűz volt, nem kiugró a mostani erdőtüzek száma az Amazonas-medencében, és nem jó ötlet a farmereket meg a mezőgazdasági vállalatokat hibáztatni. Minderről két brazil környezetvédelmi szakember beszélt a Forbesnak, akik szerint a mostani erdőtűz nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbiakhoz képest.

Az amazonasi esőerdő-tüzek kapcsán előkerült újra az az állítás, hogy az Amazonas vidéke a „föld tüdeje”, annyi oxigént termelődik ott.

„Ez hülyeség – vélekedik azonban Daniel C. Nepstad, a világ egyik vezető Amazonas-szakértője a Forbesnak adott nyilatkozatában. –

Az Amazonas rengeteg oxigént termel, de ugyanennyi oxigént lélegez be, szóval ez inkább oxigén-mosás.”

A növények a földből kinyert tápanyagok energiává alakításához használják az oxigént. A fotoszintézis során pedig a fényt alakítják kémiai energiává, amit később a légzésükhöz használnak. 

A New York Times nemrég arról értekezett, hogy ha az Amazonas-erdők vidéke szavannás tájjá válna, akkor nem tudna annyi szenet tárolni, és így csökkenne a világ tüdejének kapacitása. 

De Nepstad szerint, aki a klímaváltozással foglalkozó, híres IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) utolsó jelentésének egyik fő szerzője volt, ez is téves: „Az Amazonas sok oxigént termel, de ugyanennyit termelnek a szójafarmok és a marhalegelők is.”

Nepstad azt is hozzátette: az erdőtüzek száma 80 százalékkal magasabb idén, mint 2018-ban, de csak 7 százalékkal több a tíz éves átlagnál. 

A szakértő kifejti: a hírességek által posztolt fotóknak semmi köze a mostani tüzekhez. A Cristiano Ronaldo által posztolt fotó Dél-Brazíliában készült, távol az Amazonas vidékétől. A Leonardo DiCaprio  és Emmanuel Macron által posztolt fotó húsz éves, a Madonna és Jaden Smith által megosztott kép pedig több mint harminc. Más hírességek svédországi, indianai és montanai képeket osztottak meg.

Leonardo Coutinho környezetvédelemmel foglalkozó brazil újságíró azt is elmondta a Forbesnak: hiába hibáztatják sokan Brazília jobboldali elnökét, Bolsonarót a tüzekért,

Lula da Silva baloldali kormánya és környezetvédelmi minisztere, Marina Silva idején, a kétezres években volt a legmagasabb az erdőtüzek száma.

Őket mégsem hibáztatta senki az Amazonas esőerdeinek veszélyeztetéséért. Coutinho hozzáteszi: a mostani helyzet egyáltalán nem kivételes Brazíliában és az Amazonas-esőerdőkben. 

Ráadásul az esőerdő-tüzek nem úgy működnek, hogy minden porig ég – mondja Nepstad, és az erdőtüzek egy része nem is erdős részen van. A porig égő erdőkről szóló képekkel ellentétben az égő részek 80 százaléka megmarad – teszi hozzá.

A 7 százalékos növekedést a tüzekben a száraz cserjések és a levágott fák okozzák, ugyanakkor az Amazonas erdejeinek felét törvények védik a kivágás ellen. 2004-2012 közt az erdőirtás 70 százalékkal csökkent arrafelé. 

A Forbesnak nyilatkozó két szakértő szerint fő veszélyt a kiszáradt részeken keletkező véletlen tüzek jelentik, amelyeknek a valószínűségét fokozza a klímaváltozás. 

Nepstad azt is kifejti: az Amazonasban terjeszkedő farmerek olyan emberek, akik szeretik a természetet, szeretnek horgászni és halászni. Meg lehetne nyerni őket az ügynek, de ehelyett elveszítik őket. Ki örülne ugyanis, ha földet venne, nehéz munkával művelésre alkalmassá tenné, majd közölnék vele, hogy csak a felét, majd hogy csak a 20 százalékát használhatják. Mindez összesen tízmilliárd dollárnyi veszteséget jelentett a kisfarmereknek. 2010-ben a német és a norvég kormány létrehozott egy Amazonas-alapot egymilliárd dollárral, de ebből a farmerek egy fityinget sem láttak – teszi hozzá. Napster megjegyzi: van, hogy legitim dolog kontrollált módon égetni az erdőt, hogy így is küzdjenek a rovarok és kártevők ellen. 

Nepstad és Coutinho szerint a világ médiájának és NGO-inak reakciója valamiféle romantikus antikapitalizmusból fakad, ezért utálják az agrobizniszt is. 

Nepstad hozzáteszi: Macronék nem szeretnének több brazil mezőgazdasági terméket látni Franciaországban az ottani földművesek miatt. A szójaültetvények ugyanakkor szerinte nem hibáztathatóak a tüzekért, azok ugyanis rendszerint csökkentik a tüzek számát, ráadásul munkát visznek a közeli településekre és csökkentik az egyenlőtlenségeket. Nem a szójaipart kell tehát szidni, azzal ugyanis közös nevezőt lehet találni – teszi hozzá a szakember. A mezőgazdaság Brazília GDP-jének 25 százalékát adja, erről nem mondhat le az ország. 

Nepstad szerint évi kétmillió dollár bőven elég lenne a tüzek megfékezéséhez: az általa alapított Aliança da Terra hatszáz önkéntese kiváló kiképzést kapott az amerikaiaktól az erdőtüzek megállítására, most már csak a megfelelő járművek és felszerelés szükséges a munkához. 

A szakértők megjegyzik: a braziloknak elege van abból, hogy Kaliforniával mindenki szimpatizál, amikor ott erdőtűz van, Brazília viszont csak fintorgást kap. 

Forrás: ]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (506) Nagyvilág (1463) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Tereb (138) Heti lámpás (255) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Történelem (14) Mozi világ (440) Mondom a magamét (5656) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1578) Jobbegyenes (2133) Gazdaság (662) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Életmód (1) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>