Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
Összeesküvés elméletek sorozat 11. - A Nagy Testvér figyel

Összeesküvés elméletek sorozat 11. - A Nagy Testvér figyel

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Néhány évvel ezelőtt talán még elképzelhetetlen volt, hogy a nyugati típusú demokráciában veszélybe kerüljön a magánélet...

„Ha szeretnénk képet kapni a jövőről, képzeljünk el egy csizmát, amint egy ember arcára tapos. Állandóan.”
(George Orwell)
*
Néhány évvel ezelőtt talán még elképzelhetetlen volt annak lehetősége, hogy a nyugati típusú demokráciában veszélybe kerüljön a magánélet, a privát szféra szentsége, és attól kelljen félnünk, hogy az állam, mint elnyomó gépezet rátelepedik az emberek mindennapi életére és annak minden aspektusára kíváncsi lesz. Noha még nem teljesedett ki teljes egészében az orwelli rendszer (George Orwell 1984 című regényében egy totalitárius hatalom rémálomszerű diktatúrát tart fent és még az állampolgárok gondolatait is ellenőrizni kívánja…), jó úton haladunk afelé, hogy a világban akár egy annál is durvább és ijesztőbb helyzet alakuljon ki.

Ugyancsak néhány évvel ezelőtt, ha felvetettük annak lehetőségét, hogy hamarosan ezen a bolygón mindenki célkeresztbe kerülhet, és minden egyes embert potenciális terroristának tekinthetnek, egyszerűen kinevettek és paranoid konteósnak (konteó = konspirációs teória, összeesküvés elmélet) tartottak volna. Ma már nem nevetnek olyan sokan. Persze még mindig akadnak olyanok, akik szerint nincs abban semmi különös, ha az államgépezet a megszokottnál kíváncsibb az életünkre, illetve egyenesen érthető, hogy a jelenlegi, igen feszült helyzetben a rendvédelmi és egyéb szervek a biztonság érdekében kissé jobban odafigyelnek. 

Való igaz, hogy egyelőre a legtöbb ember nem foglalkozik sokat azzal, hogy megőrizze a privát élete bizonyos részeit, mondván: engem nyugodtan megfigyelhet bárki, úgysem csinálok semmi rosszat. Akik ezt mondogatják, azok nem gondolják tovább a helyzetet, nem figyelnek oda azokra, akik még komolyabb és még szélesebb körű megfigyelést, nyomon követés és lehallgatást, monitorozást tartanak szükségesnek... 

Az is tény, hogy a robbanásszerű technológiai fejlődés nem csupán áldásokkal (pl. a világháló is ilyen, ha megfelelően és megfelelő célokra használjuk) jár, hanem bizonyos kényelmetlenségeket is magában hordoz. Éppenséggel a világháló az, ami a Földet falu méretűre zsugorította. 

A világháló jelenleg a digitális vadnyugat, ahol mindenki azt csinál, amit csak akar. Ez az állapot persze sokaknak nem tetszett és ahogy kiteljesedett, egyre többen gondolták úgy, hogy ez így nagyon nincs rendben. Ekkor, mondhatni a morális válság kellős közepén tűntek fel az olyan kezdeményezések, mint a Youtube, a Facebook, vagy éppenséggel a Google, amik jelentős méretű közösséget tudtak kiépíteni maguk köré, aztán szép fokozatosan egyre több korlátozást vezettek be, egészen addig, amíg egy keresetlen hozzászólás következményeként egy meghitt éjszakai órán a rendőrség kopogtathat az ajtón...

• Hogyan kapcsolódik mindez az általános megfigyelés témaköréhez? 

Csak úgy, hogy éppenséggel a világháló, a különböző, az internettől függő eszközök és alkalmazások (amiket ránk sóztak és elérték, hogy függővé váljunk ezekkel szemben) azok, amik által sikerülhet a teljes populációt egy gigászi, éjjel-nappal működő, rendkívül intelligens és aprólékos módon monitorozó rendszert kiépíteni. Mindezt úgy, hogy közben a tudatlan, tájékozatlan, tehát mit sem sejtő tömegek önfeledten éljeneznek. Ahogy Padmé Amidala szenátor a Sithek Bosszúja című filmben találóan megjegyzi: Így száll hát sírba a szabadság. Tapsvihar közepette. És ez így történik a valóságban is.

„Hozzászoktatják a tömegeket egy merőben újszerű társadalmi berendezkedéshez: A high-tech és elsősorban digitális alapokon nyugvó szuperdiktatúrához. Ennek egyik elengedhetetlen eleme a totális megfigyelés, vagyis a mindent látó, halló és kiértékelő, úgynevezett Nagy Testvér életre keltése. Még nem funkcionál 100%-osan, de így is elképesztően hatékony, és erőteljes. Ez a Nagy Testvér most Frankenstein rémeként kel fel az ágyából, onnan, ahol életet leheltek belé, és azonmód már emeli is bakancsba bújtatott lábát, hogy eltaposson minket…”

• Úgy gondolja a kedves olvasó, hogy mindez túlzás?

Gondolja végig és alakítsa ki a saját álláspontját!

KAPHATÓ, RENDELHETŐ!

]]>]]>

Ajánljuk mellé:

]]>A hunok hódításai és Attila birodalma]]>
]]>A Sumír örökségünk - A Bobula Ida hagyaték]]>
]]>Ősmagyar hagyományaink]]>
]]>A hunok öröksége]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Sport (729) Jobbegyenes (2815) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Gazdaság (711) Tv fotel (65) Autómánia (61) Heti lámpás (319) Egészség (50) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Szépségápolás (15) Politika (1582) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Vetítő (30) Belföld (11) Kultúra (9) Mondom a magamét (7657)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>