Ma 2022 január 19. Sára, Márió napja van. Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.
7e8b3912e853184645acb8a27dd412f3.jpg

Natasha könyvespolca - Nem mind boszorkány, aki annak látszik...

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mindenki ismeri az Óz, a csodák csodája meséjét, amelyben Dorka, a kansasi kislány legyőzi a Gonosz Nyugati Boszorkányt. Ám az csak a történet egyik oldala. A titokzatos Boszorkányról semmit sem tudunk. Ő vajon honnét jött? Hogyan lett gonosz?

És egyáltalán, mit jelent gonosznak lenni? Aki elolvassa Gregory Maguire csodálatos regényét, az soha többé nem tud ugyanolyan szemmel nézni Óz világára.

A Boszorkány egy olyan vidéken játszódik, ahol a beszélő állatok az egyenjogúságért küzdenek, a mumpicföldiek a középosztály stabilitására vágynak, a sárga téglás út pedig az elnyomás szimbóluma a kvarangyok számára. Itt születik és nevelkedik a zöldbőrű Elfaba, az éles elmével megáldott, de hányatott sorsú teremtés, akiből felnőttként a Gonosz Nyugati Boszorkány lesz, és akinek élettörténete újra értelmezi a jó és a gonosz örök szembenállását.

"Ez a fondorlatosan felépített, zseniálisan megírt regény egyszerre fantasy thriller, pszichológiai tanulmány és politikai tanmese." - New York Newsday

"Maguire megteremtette a fantasy irodalom egyik legnagyobb hősnőjét." - Los Angeles Times 

Ki számít gonosznak? Az, aki megöli az öreg és tehetetlen apját? (És ha azt is tudjuk, hogy az apa kérte a fia segítségét, mert tudta, hogy gyógyíthatatlan beteg és csak a fájdalom van hátra? Vagy az anya, aki vízbe fojtja a nemrég született csecsemőjét? (Akkor is elítéljük, ha tudjuk, hogy már 8 gyereke van, és még őket sem képes ellátni?)

Ha olvastuk az Ózt, akkor tudjuk, hogy a Gonosz Nyugati Boszorkány az ártatlan kislányt és bagázsát terrorizálta. De ha más szögből nézzük a Boszorkányt (kinek neve Elfaba volt), akkor vajon tényleg gonosznak számított? Gyűlöletből szívatta volna Dorkát? Azért, mert nem volt jobb dolga, csak a gonoszkodás? Vagy azért, mert vele is így bántak még kiskorában?

A könyvből idézve: „Akiket gonosznak tartanak, általában nem rosszabbak nálunk [az átlagos embereknél]. Azoktól kell tartani, akiket jónak mondanak vagy jobbak az átlagnál.”

Erről szól Gregory Maguire A boszorkány című könyve – ami az átlagos történetekhez képest más nézőpontból és a születésétől kezdve mutatja be az Olvasónak Elfabát. Bár az is igaz, hogy a nőt csak mások elmondása és gondolatai által ismerjük meg – legyen az az anyja, az iskolai lakótársa, Glinda, vagy barátja, Boq. Igazából sosem tudjuk meg, mit gondol, mit érez, hogyan viszonyul másokhoz a boszorkánnyá cseperedő, zöld bőrű lány. De vajon "gonosz az, ami titkos"?
 
 
 
 
 
Az életén keresztül tekinthetünk bele Óz birodalmába, az ellene szövetkező népek történetébe és a birodalomban zajló társadalmi problémákba is. Jól van felépítve a regény, mivel először a lány közvetlen környezetébe nyerünk betekintést, később ahogy Elfaba ismerkedik meg a világgal, úgy nyílik ki az Olvasó számára a látótér. Ráadásul az idő folyamán tudunk meg sok múltbeli dolgot is, így nem lehetnek 'fehér foltok' számunkra a történetben. Minden szépen összeillik.
 

Nem tudom egy konkrét műfajba se sorolni a kötetet: portré lenne? Vagy társadalomkritika? Esetleg egy felnőtteknek szóló mese? Nem is kell a besoroláson gondolkodni, csak élvezni a történetet. (Kedvencem a Csáth Géza stílusában megírt jelenet volt, amikor a gyerekek másodszor bújócskáztak.)

Könnyen olvasható mű, csak ajánlani tudom. Aki tartózkodik a sci-fiktől (mint én), azt megnyugtatom: szinte csak a neveket idegen hangzását kell megszokni, azt pedig nem nehéz. Várom a folytatását!
 

A könyv adatai:

- Címe: Gregory Maguire: A boszorkány
- Kiadó: Kelly Kft.
- Oldalszám: 432
- Borító: puhatáblás, ragasztókötött
- ISBN: 9789639943186
- Megjelenés: 2009

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Egészség (50) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Politika (1579) Kultúra (6) Sport (729) Irodalmi kávéház (509) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Heti lámpás (256) Mondom a magamét (5827) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2201) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Nagyvilág (1464) Gazdaság (663) Tereb (139) Életmód (1) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>