Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
e567f72c3b6fcfbcd163f1102e0d6532.jpg

Natasha könyvespolca - Miért pont Ő?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért pont Ő tetszik neked? Miért nem valaki más? Milyen lesz a kapcsolatotok? Egyáltalán honnan tudhatod, hogy Ő az Igazi?

Meglátsz egy szimpatikus embert. Épp nem jársz együtt senkivel sem, épp ezért a jóképű férfire/csinos nőre, mint esetleges partnerre tekintesz. Tetszik a szeme színe, az öltözködési stílusa, a hangja vagy esetleg a mozdulatai. Ha semmi akadály nem merül fel, ő is vonzónak talál Téged. És jó esetben a bimbózó románcnak folytatása is lesz.

De miért pont Ő tetszik neked? Miért nem valaki más? Milyen lesz a kapcsolatotok? Egyáltalán honnan tudhatod, hogy Ő az Igazi?
 
Helen Fisher Te vagy az én párom című könyve alapján válaszolhatjuk meg ezen kérdéseket.
 
1. Ismerd meg és szeresd önmagad!
 
Ahhoz, hogy az ember a párkapcsolatait, illetve a leendő- és expartnereit elemezgesse, első lépésben el kell merülnie az önismeretben. Az ember viszont egyedi és megismételhetetlen. Épp ezért felmerül a kérdés, hogy hogy képes Fisher  mindenkinek párválasztási tanácsokat adni.
Az írónő elmélete szerint a személyiség két részből áll: karakterből és temperamentumból. A karaktert a minket körülvevő környezet és kapcsolataink határozzák meg. A temperamentum viszont megváltoztathatatlan, velünk született. Ez határozza meg, mennyire vagyunk újítóak, kíváncsiak, beszédesek, szexre éhesek, vagy gondoskodóak. Épp ezért kell az embereket temperamentumuk szerint kategorizálni - hogy könnyebben felismerjék a rájuk jellemző tulajdonságokat.
De lehet-e szűk csoportokba sorolni minket? Lehet hát! Viselkedésünket négy személyiségtípus határozza meg: a felfedező kíváncsi, újító, kreatív; az építő hagyományőrző, gondoskodó, szabályokat kedvelő; az irányító rendszeres, logikus és hősies míg a tárgyaló érzelmes, beszélgetős, emberközpontú.
 
 
Természetesen ennél sokkal árnyaltabb képet ad Fisher az egyes személyiségtípusok jellemzőiről és tulajdonságairól: egy teszt segítségével állapíthatjuk meg, mi melyik kategóriába is tartozunk, majd utána olvashatjuk el az egyes típusokra jellemző viselkedéseket a magánéletben (úgy "általában"), illetve a párkapcsolatban is.
Az emberek személyiségét viszont nem kizárólag egy típus jellemzi: lehet, hogy az eredmény szerint én főleg felfedező vagyok, de építőként és irányítóként is majdnem ugyanannyi pontot értem el a tesztben, tárgyalóként viszont kevesebbet. Ebben az esetben sem kizárólag a felfedező tulajdonságai jellemzőek rám, hiszen tárgyaló is vagyok, csak kisebb mértékben.
 
2. Az udvarlás háttere
 
Az első 150 oldal alatt megismerhettük a saját személyiségtípus(ai)nkat. A kötet következő részében már maga a párkeresés kerül az előtérbe. Először az, hogy az egyes típusok mit várnak el egy párkapcsolattól: például a felfedező játszótársat keres: olyat, aki elkíséri a hirtelen jött párizsi útjára, akivel kipróbálhatja az újdonságokat.
Ezután Fisher bemutatja az egyes személyiségtípusok kapcsolatait: vajon hogy jön ki egymással a felfedező és a tárgyaló? Harmonikus viszonyuk lesz, vagy az egymás agyára fognak menni?  Később pedig az emberek általános flörtölési, udvarlási és tartós párkapcsolati szokásokat írja le.
 
3. A Nagy "Ő" megtalálása
 
Ez mind jó és szép, de hol fogok párra lelni? Egy: egyáltalán nem kell azon görcsölni, hogy 'Fú, én mindenáron be akarok csajozni/pasizni.' Tudom, könnyű mondani, de ez a legfontosabb dolog.
Kettő: Fisher sok embernek segített a kérdőív kitöltésével, és elemzésével.  A teszt online elérhető a chemistry.com-on - eredetileg innen indult ki az egész elmélet ötlete és kivitelezése, hiszen muszáj alátámasztani a hipotézist valamilyen kézzel fogható és tudományos dologgal.
Naná, hogy kipróbáltam a társkeresőt, már a kíváncsiságom kielégítése végett is :) A tesztkérdések nagyjából megfelelnek a könyvben találhatókkal, bár online sokkal interaktívabb az egész. Ha kitöltöttük a temperamentumunkra jellemző kérdéseket, demográfiai adatokat fog tőlünk kérdezni a társkereső (mint várható). Ezek után pedig a partnereink felé irányuló elvárásainkat kell rögzíteni Ha kész vagyunk mindennel, a személyiségtípusaink, elvárásaink szerint kidobja a hozzánk illő partnereket. Egy a gond: mind amerikaiak.
 
Összegzés:
 
Érdekes könyv volt. Az érdeklődő, az önmagával vívódó és a párkereső is megtalálhatja benne azt a részt, ami neki szól. Nekem tetszett és jónak, átfogónak, kigondoltnak tűnt Fisher elmélete. A legjobb az volt benne, hogy sok, de mégis pont elég példával illusztrálta az egyes típusok viselkedését, illetve hogy a saját tapasztalatait is beleírta.
 
Könyv adatai:
 
- Címe: Helen Fisher: Te vagy az én párom
- Kiadó: Nyitott Könyvműhely Kiadó Bt.
- Oldalszám: 310
- Borító: puhatáblás, ragasztókötött
- ISBN: 9789639725843
- Megjelenés: 2009

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Politika (1582) Tv fotel (65) Heti lámpás (314) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Gazdaság (710) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7613) Mozaik (83) Kultúra (9) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Sport (729) Jobbegyenes (2805) Történelem (18) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>