Ma 2022 január 28. Károly, Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
cda4bf0ba106f9f3e60a1196faad23b2.jpg

Natasha könyvespolca - A saját testébe zárva

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Megszületünk, élünk, meghalunk. Ebben a mondatban össze lehetne foglalni az ember életét, ha nem töltenénk meg olyan "mellékesnek számító" dolgokkal, mint a tanulás, szerelem, munka vagy a barátok.

Ezek édesítik, illetve keserítik meg az éveinket, viszont sokkal unalmasabb lenne nélkülük - bár az egyáltalán nem lényegtelen, hány évesen éljük át a számunkra fontos eseményeket.

Max Tivoli szörnyszülöttként tekint magára: ráncos öregemberként jött világra, szakállasan töltötte tinédzserkorát, majd miközben idősebb lett, azt vette észre, hogy egyre fiatalabb lányok fordulnak utána az utcán és egyre jobban be tudja húzni a nadrágszíjat. Mndez azért történik vele, mert olyan betegségben szenved, ami az életkor növekedésével a test fiatalodását idézi elő, miközben az elméje a normális emberéhez hasonlóan működik. Kénytelen ezzel a tudattal együtt élni úgy, hogy sosem lehet együtt a kortársaival, kissrácként nem játszhat a környékbeli gyerekekkel. Szülei ugyanis azt a szabályt vésték az agyába, hogy mindig olyan legyen, amilyennek kinéz - mert hogy illene az öregember a homokozóba?!

Ismerős a történet? A tavaly a mozikba kerülő Benjamin Button különleges élete című film lényegében ugyanerről, a folyamatosan fiatalodó ember élettörténetéről szól, de leginkább a férfi a szerelmi életére van kihegyezve. Nem csoda, hogy hatalmas botrány kerekedett abból a feltételezésből, miszerint a film alapjául szolgáló, 1922-ben megjelent Fitzgerald-novellát koppintotta le Greer – bár ezt az író váltig tagadja. Állítólag csak a könyv kiadása után hallott a korábban már megjelent történetről.

Fitzgerald csak pár oldalt szánt a sztorinak és Max Tivoli esetében is bőven elég lett volna annyi. A szerelmi történet helyenként olyan nyálzuhatagba csap át, hogy újra és újra eszembe kellett vésnem: ez nem Danielle Steel-regény. Olyan íróval még nem találkoztam, aki nálam jobban ismeri a nők által hordott ruhadarabokat, pontosan meg tudja nevezni a színek árnyalatait és annyiféle hasonlatot, körülírást és gyönyörködtető leírást használ a szerelmes és epekedő szív körülírásához, amennyi csak létezik. Ráadásul mindezt egy férfi írta!Ha össze kéne hasonlítanom: míg Fitzgerald alakja optimista és normális életet élő, életvidám ember, addig Greer-é reménytelenül szerelmes és pesszimista, ráadásul az író előre lelövi azokat a poénokat, amelyekkel a történetet fűszerezni lehetett volna. Én az előbbire szavaznék.

Könyv adatai:

- Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
- Oldalszám: 336
- Borító: cérnafűzött, keménytáblás
- ISBN: 9632661032
- Megjelenés: 2009

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>   

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1579) Mozi világ (440) Mondom a magamét (5847) Egészség (50) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Életmód (1) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (509) Nagyvilág (1464) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2206) Mozaik (83) Belföld (6) Sport (729) Heti lámpás (256) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Tereb (140) Kultúra (6) Gazdaság (664)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>