Ma 2023 június 05. Fatime napja van. Holnap Norbert, Cintia napja lesz.
91eaafaca955c8878e57fe24af7094c6.jpg

Kultúrmisszió: Nyirő, Wass és Szabó Dezső is a tantervben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Számos ponton módosult a Nemzeti alaptanterv tervezete, így pontosították a köznevelési rendszerhez kapcsolódó szabályokat, és kikerültek a bevezetőből az iskola kereteiben nem megvalósítható elemek.

A kormány elé kerülő, végleges változatban Wass Albertet, Nyirő Józsefet és Szabó Dezsőt is nevesítették.

Felülvizsgálták az irodalmi művek listáját az új Nemzeti alaptantervben (NAT), s ennek részeként a nemzeti konzervatív írók közül nemcsak Wass Albert, hanem választható szépíróként Nyirő Józsefet, esszéíróként pedig Szabó Dezsőt is nevesítik a napokban a kormány elé kerülő végleges változatban. A NAT előkészítésével megbízott bizottság lapunk birtokába került összefoglalója szerint az alaptanterv magyar nyelv és irodalom fejezetébe bekerült a nemzeti konzervatív irodalom témája, s a népi írók mozgalmának jelentőségét is megemlíti a szöveg.

Nyirő József, a „székely apostol” megkerülhetetlen, fontos írónk

Nyirő József, a „székely apostol” megkerülhetetlen, fontos írónk (Forrás: Wikipédia)

A módosított tanterv – főként a világirodalom és a 9-12. évfolyam esetében – nagyobb szabadságot biztosít a művek kiválasztásánál azzal, hogy csak példákat, s nem olyan műveket tartalmaz, amelyeket kötelező feldogozni. Csökkentették a magyar irodalmi művek mennyiségét, de ez alapvetően nem írók és költők „kihúzásának”, hanem a hozzájuk kapcsolt, kötelező művek számának korlátozásával magyarázható.

Az ember és társadalom elnevezésű műveltségi terület esetén, a köznevelési törvény rendelkezéseit is figyelembe véve a NAT-bizottság szétválasztotta az erkölcstan és az etika tartalmait. Fokozottabban lesz jelen a nemzetiségek kérdése mind az Alapelvek, célok, mind a Közműveltségi tartalmak fejezetben. Az 1-4. évfolyam esetében – erősítendő az életmód és helytörténet szerepét – témákat vont össze a bizottság, ugyanakkor új elemet is megfogalmaztak Magyar tudósok, feltalálók, művészek és sportolók a XIX.-XX. században címmel. Minthogy az ember és természet műveltségterület komoly kritikát kapott a Magyar Tudományos Akadémiától, a bizottság a biológia, a fizika és a kémia közműveltségi tartalmait hagyományos, „diszciplináris szerkezetben” tárgyaló kiegészítéssel látta el. A műveltségi területek fejezet egy értelmező résszel egészült ki, Glosszárium címmel.

A bizottság a bevezető részben is végrehajtott pontosításokat. A Fejlesztési területek – nevelési célok című fejezetben az erkölcsi nevelés kiegészült a diákok önálló gondolkodásra, felelős életvitelre való felkészülésével. Az Állampolgárságra, demokráciára nevelés című alfejezetbe beillesztették, hogy „az iskola megteremti a tanulók számára a főbb állampolgári jogok és kötelezettségek megismertetésének lehetőségét, ennek keretei között biztosítja a honvédelmi nevelést”. Kikerült viszont A testi és lelki egészségre nevelés alfejezetből egy olyan mondat („A gyerekek, fiatalok sajátítsák el az egészséges életmód elveit, és – amennyire csak lehet – azok szerint éljenek”), amely a köznevelés rendszerében megvalósíthatatlan, az iskola lehetőségeit meghaladó feladatot írt volna elő.

Az egész napos iskola esetében a szöveg kitér arra, hogy a fokozatos átmenet lehetőségét igyekeznek megteremteni a hagyományos és az egész napos iskola között.

Hoffmann Rózsa szakállamtitkár egy székesfehérvári fórumon tegnap úgy fogalmazott, az új NAT nem sokban hasonlít az eredetileg tervezettre, minimumszabályozás valósulhat meg. Beszélt arról is, a köznevelésben kettéválasztották a fenntartói és a működtetői feladatokat. Előbbi jelenti a szakmai irányítást, amelyre intézményrendszert alkotnak, központja a munkaanyagban egyelőre Klebelsberg Intézményfenntartó Központként szerepel. A pedagógus-életpályamodell kapcsán ezúttal azt mondta, 2013-as bevezetésére „jóval több, mint ötven százalék esély van”. A NAT -ot a kormány májusban fogadhatja el.


Megkezdődött az érettségi időszak

Elballagtak a diákok tegnap az ország legtöbb középiskolájában. Pénteken egyúttal az idei érettségi időszak is megkezdődött, az oktatási államtitkárság közlése alapján rendben lezajlottak a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgák. Középszinten horvát, német, román, szerb, szlovák és szlovén nyelven összesen 343-an vizsgáztak, emelt szinten pedig horvát, német, szerb és szlovák nyelven 231-en. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom emelt és középszintű vizsgákkal folytatódnak az érettségik, amely során ebben az évben összesen 181 tárgyból tartanak középszintű és 65-ből emelt szintű vizsgát. Az írásbeli érettségiket május 25-ig tartják meg, az emelt szintű szóbeli vizsgák június 7-e és 13-a között, míg a középszintű szóbelik június 18-a és 29-e között lesznek. (MH)

Pintér Balázs - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Politika (1581) Mozaik (83) Mozi világ (440) Heti lámpás (264) Vetítő (30) Életmód (1) Gazdaság (681) Egészség (50) Jobbegyenes (2624) Történelem (15) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6854) Sport (729) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1306) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (142) Irodalmi kávéház (521) Flag gondolja (33) Belföld (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>