Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
2dfe241c8187f11579b2595fe125164b.jpg

Karinthy vagyok, térjen magához!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Hadik Kávéház és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) októberben együtt ünnepli Karinthy Frigyest, mottójuk: a Hadikban VOLT, a PIM-ben VAN Karinthy.

A PIM-ben és a Hadikban közös programokkal emlékeznek az íróra

A legendás kávéház a szerző egyik törzshelye volt éveken át, a PIM-ben pedig december 31-ig látható a Számadás a tálentomról című Karinthy-kiállítás, ennek apropóján fogott össze a két intézmény, hogy egy hónapon át közös programokkal emlékezzenek a magyar szépirodalom legnagyobb humoristájára.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója keddi, a Hadikban rendezett sajtótájékoztatóján elmondta: a múzeum célja, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki olyan intézményekkel, közösségi terekkel, amelyek segíthetnek abban, hogy a közönség közelebb kerüljön az irodalomhoz. A közös Karinthy-hónapról szólva kiemelte, hogy bár a Hadikba számos író járt, a középpontban mégis Karinthy alakja áll, aki törzsvendége volt a kávéháznak, és akit talán a nagyközönség is a legjobban ismert és szeretett, még a villamos is megállt neki két megálló között, ha fel akart szállni, fogalmazott E. Csorba Csilla.

A PIM-ben december 31-ig látható tárlaton kiemelt szerepet kapott a kávéházi miliő bemutatása, hiszen ez a sokarcú, sokszínű világ meghatározó volt Karinthy életművében. De megjelennek természetesen az iskola és a betegség motívumai is. A játékos, interaktív, multimédiás kiállítás „nem lenne idegen Karinthytől”, aki nyitott volt minden újra. A kiállítás címében – amely Karinthy egy versének címe is egyben – szereplő számadás a megmérettetési kényszerre, az írói ethosz alapvető sajátosságára utal – mondta el a főigazgató. Karinthy (és írótársai) az örök megfelelési vágytól hajtva folyamatosan számot vetettek írásművészetükkel.

A tárlat az életút alapvető állomásait relikviák, kéziratok, különféle ábrázolások, hangfelvételek, filmek segítségével idézi meg. A látogatók számítógépes és mechanikus játékokkal saját nyelvi leleményességüket is próbára tehetik, tesztelve, hogy mennyire ismerik Karinthy nyelvi játékait, paródiáit. A kiállítás az Utazás a koponyám körül világával zárul, ahol az agyműtét rekvizitumai tekinthetők meg. Október 30-án Karinthy Márton szubjektív tárlatvezetése várja az érdeklődőket. A múzeum célja, hogy a közönség újra felfedezze magának Karinthyt.

Fotó: PIM

A Hadik Kávéház a gasztronómia és a hagyományok felől közelít a szerzőhöz. A Karinthy vagyok, térjen magához! címre keresztelt közös emlékhónapra a kávéház kedvezményekkel, különleges menükkel, cukrászsüteményekkel – ez utóbbira az idei ország tortáját is készítő Major Cukrászda közreműködésével – készül. De lesznek előadások, irodalmi beszélgetések is: október 24-én például E. Csorba Csillát látják vendégül a Hadik Irodalmi Szalonban. És egy irodalmi kvíz is várja az érdeklődőket mindkét helyszínen, amelynek nyertesei egy négyszemélyes vacsorát fogyaszthatnak el a kávéházban, illetve egy évig ingyen látogathatják a Petőfi irodalmi Múzeumot.

A programokért, és a további részletekért keressék fel ]]>a PIM és a Hadik közös Facebook-oldalát]]>

mno.hu - fib

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Életmód (1) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2817) Autómánia (61) Nézőpont (1) Heti lámpás (319) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Gazdaság (711) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Sport (729) Szépségápolás (15) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (7664) Egészség (50) Tv fotel (65) Belföld (11) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>