Ma 2023 március 24. Gábor, Karina napja van. Holnap Irén, Irisz napja lesz.
18966f0807fd258595b7e3008d49836c.jpg

Jezsuiták a diktatúrában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bemutatták a Jezsuiták a diktatúrában című, a magyarországi rendtartomány 1945 és 1965 közötti történetéről szóló könyvet, Bánkuti Gábor történész művét csütörtökön Budapesten.

Forrai Tamás, a jezsuita rend magyarországi rendtartományának tartományfőnöke a könyvbemutatón kiemelte: huszonegy évvel a rendszerváltás után még mindig rengeteg fehér folt van az egyháztörténetben. A jezsuiták magyarországi rendtartománya, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a L'Harmattan Kiadó közös kötetéről szólva megjegyezte, hogy "ha nem vonjuk le a tanulságokat, nem tudunk továbbmenni". Megdöbbentő számnak nevezte, hogy összesen több mint ezer év börtönre ítéltek magyar jezsuitákat a kommunizmus éveiben. Mint mondta, a kötet arról is szól, hogy "rendtársaink mennyire tudtak hitelesen nemet mondani a rosszra", és meglátása szerint "tiszta maradt az üldöztetés alatt a magyar provincia".

Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjának igazgatója közölte: a jezsuiták 1949-ig dinamikusan fejlődtek, A szív című lapjuk példányszáma pár százról sok ezerre emelkedett néhány év alatt 1945 után. A magyarországi jezsuita rendtartomány a legvégsőkig bízott abban, hogy nem számolják fel őket, ám ebben a reménységükben csalódniuk kellett. Mivel ez a korszak közel van időben, lehet hagyatkozni a még élő szerzetesek emlékezetére, vallomásaira, és ezzel a lehetőséggel a kötet él is. Ezenkívül klasszikus levéltári kutatómunkával a szerző felépítette ezt a munkát, miközben olyan hagyatékokat is használt, amelyeket Kismaroson őriznek a ciszterci nővérek - mutatott rá.

Felhívta a figyelmet Balogh Margit arra is, hogy az állambiztonság saját magának sokkal nagyobb munkát okozott azzal, hogy feloszlatta a rendeket, mert így egyenként kellett 1950 után a titkosszolgálat hálózati tagjaival figyeltetnie a szerzeteseket. Az állambiztonság aztán "saját maga gyártotta az ügyeket", hogy biztosítsa saját létjogosultságát, és ennek során a szerzeteseknek elővigyázatosságra, megfontoltságra kellett törekedniük a titkosszolgálattal szemben. Szerepelnek a kötetben olyan jezsuiták is, akik vállalták az együttműködést az állambiztonsággal, hogy rendjük érdekeit jobban tudják szolgálni - fogalmazott.

Kitér a szerző arra is, hogy Mócsy Imre a rend képviseletében Rómában "próbálta menteni a menthetőt" 1948-ban, hogy a Vatikán segítségével megelőzhető legyen a büntetőeljárás Mindszenty József esztergomi érsek ellen. Nem járt sikerrel, az országba már a Vatikán üzenetével érkezett vissza, amely a vértanúság vállalására szólította fel a püspöki kart - tette hozzá Balogh Margit. A kötet szerzője, Bánkuti Gábor történész elmondta: a kutatások során találkozott botlásokkal, emberi gyengeséggel is, és mindezek arra intik az embert, hogy "morális felsőbbséggel ne nyilatkoztasson ki semmit".

MTI - mult-kor.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (8) Gazdaság (676) Életmód (1) Heti lámpás (261) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Nagyvilág (1305) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Mozi világ (440) Egészség (50) Politika (1581) Jobbegyenes (2572) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (518) Tv fotel (65) Mozaik (83) Mondom a magamét (6697) Tereb (142) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>