Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
8c26eefe00f9c1f94fcbcbfdfb822a92.jpg

Egy polgár vádirata

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Zavarba ejtheti a polgári közönséget a hazai könyves piac idei szenzációja, Márai Sándor Hallgatni akartam című kötete. A mű ugyanis keresetlen őszinteséggel ír a két világháború közti jobboldalról, Trianonról és a zsidókérdésről vagy a vitézi rend ellentmondásosságáról.

A Heti Válasz arra kérte Ablonczy Balázs történészt, hogy fűzzön lábjegyzeteket a műhöz.

„A pallér, aki nem volt elég tehetséges és szorgalmas, úgy vélte, itt a pillanat, amikor a versenytárgyalás feltételeinek megkerülésével elkaparinthat egy zsíros repülőpálya-építkezést, az orvos, akinek nem voltak betegei, mert nem bíztak tudásában és diagnózisában, egyszeriben módot látott reá, hogy kinevezzék főorvosnak egy közkórházba, az ügyvéd, aki tyúkperekkel bíbelődött eddig, a »számarányos zsidótörvény« jóvoltából elérkezettnek látta az időt, hogy besétáljon valamelyik nagybank vagy iparvállalat jogtanácsosi irodájába." 

„Nagy csinnadrattával vonultunk be [Kassára], ágyúkkal, motorokkal, tankokkal és gyalogsággal, mintha valamilyen győztes hadsereg venné birtokba az ősi magyar várost. [...] Nagyon rövid idő múltán a város őslakosai is úgy érezték és ki is mondották, hogy az a Magyarország, amelyhez most hazatértek, nem egyezik a régi hazáról őrzött emlékképpel. [...] Ezen a napon nemcsak az elszakított országrész tért haza Magyarországra, hanem visszatért a »méltóságos úr« is a Felvidékre, visszatértek a kísértetek, a magyar félmúlt megdöbbentő, elevenen maradt árnyai, a műveletlen és orrhangon tárgyaló, pecsétgyűrűs bíró, adóhivatalnok, városi skibbler. [...]."

„A háború a legnagyobb emberi próba, s aki e nagy vizsgán lelkierőről, öntudatról, megfontoltságról és bátorságról ad jelt, megérdemli, hogy a társadalom, amelyhez tartozik, elsőrendű embernek, egyféle arisztokratának tekintse. Így képzelték azok is, akik a vitézi rendet elgondolták és megalkották. [...] Két évtized alatt a vitézek rendje átalakult valamilyen közkereseti társasággá: a vitézi cím előjogot jelentett a versenytárgyalásoknál, állások elnyerésénél. [...] Aki vitéz vagy vitéz leszármazottja volt, az ország belső, valóságos hatalmi köreihez tartozik: az volt az általános felfogás, és az érdekeltek mind mohóbban, mind kapzsibban kihasználták e felfogás előnyeit."

A fenti három idézet Márai Sándor Hallgatni akartam című, nemrég megtalált kötetéből származik, mely az idei könyvhét szenzációjaként jelent meg. Az Egy polgár vallomásai folytatásának szánt írásban a szerző a rá jellemző éleslátó módon tárgyalja a két világháború közti Magyarország történelmét. Bár Márai korábban ismert köteteiben sem fukarkodott a bírálatokkal saját osztálya, a polgárság, valamint a jobboldal felé, ezúttal minden eddiginél keményebb kritikával illeti a kor egyes személyeit és jelenségeit. Miközben hangsúlyozza, hogy szépíróként nem áll módjában hivatásos történészként fellépni, fenntartja magának a jogot, hogy - helyenként historikusokat és szociológusokat megszégyenítő lényeglátással - értelmezze a korszak főbb folyamatait, legyen szó az Anschluss jelentőségéről, a Tanácsköztársaság és Trianon utóéletéről, a zsidóság vagy éppen a cselédség helyzetéről.

Az augusztus 29-i Heti Válaszban Ablonczy Balázs történész három-három pontba szedve fűz kommentárt a műhöz, megállapítva, hogy hiányosságai és hibái ellenére miért van szó fontos könyvről. A lap a ]]>Digitalstandon]]> is megvásárolható.

]]>www.hetivalasz.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7664) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2817) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Egészség (50) Heti lámpás (319) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Sport (729) Kultúra (9) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Vetítő (30) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>