Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
394372b994f4206110bd96eecce23aba.jpg

Egy napra a rajongóké a Cseh Tamás-hagyaték

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Cseh Tamás 70. születésnapján, 2013. január 22-én először személyesen is beletekinthetnek a rajongók a Cseh Tamás Archívum anyagába. Az Országos Széchényi Könyvtárban egy napra kiállítják az eredetileg képzőművészként indult Cseh Tamás rajzait Jankovics Marcell válogatásában, {...}

{...}és a hozzá legközelebb álló zenésztársak éneklik a Cseh–Bereményi-dalokat.

Cseh Tamás rajongói számára biztosan piros betűs ünnep lesz 2013-ban a magyar kultúra napja: január 22-én, az énekes 70. születési évfordulóján az Országos Széchényi Könyvtárban együtt láthatjuk a régi filmeket, koncerteket, interjúkat, Cseh Tamás személyes tárgyait, a zenészlét és az indián élet emlékeit, kéziratokat, kottákat, lemezeket, és a képzőművész Cseh Tamás alkotásait is. A Cseh–Bereményi-dalokat Másik János és a Márta István–Kecskeméti Gábor–Novák János trió énekli majd, és a dalszövegírótárs, Bereményi Géza is megszólal a „Cseh Tamás-napon”. Ez lesz az első összművészeti bemutató az énekes hagyatékából.

„Az Országos Széchényi Könyvtár legnagyobb kiállítótermében, a VIII. emeleten, a Dalokat ismerő és tisztelő barátok, szakemberek számára lesz ez – reményeink szerint – egy „príma hely”, de természetesen örömmel látnánk azokat a fiatalokat is, akik ezúttal találkoznak először az életművel” – írják a szervezők. A Cseh Tamás Archívum, az OSZK Történeti Interjúk Tára és a Mozgóképkincs Alapítvány az NKA támogatásával hozza létre az egynapos eseményt. A nap nyitányaként Bereményi Géza, a dalszövegek szerzője mesél az emlékeiről.

Cseh Tamás 1970-ben

Forrás: Novák Emil gyűjteménye

A ]]>Cseh Tamás Archívumban]]> digitális formában őrzött felvételekből eddig csak egy válogatást, a több alkalommal is levetített ]]>Cseh Tamás arcait]]> láthatta a közönség. Január 22-én egy napra nyilvánosak lesznek a mára hatalmasra duzzadt archívum anyagai, a rajongók számítógépeken böngészhetnek a gyűjteményben az OSZK munkatársai segítségével. A többi monitoron pedig tematikus fényképinstallációkat vetítenek, és bemutatják a Levél nővéremnek 2 1994-es, Katona József Színházban rendezett bemutatójáról készült koncertfelvétel restaurált, kiegészített változatát kivetítőn, ahol ezután is folyamatosan koncertfelvételeket, játékfilmrészleteket, műsorokat, dokumentumokat láthatnak majd a látogatók.

A kiállításon bemutatják Cseh Tamás zenészéletének emlékeit, például utolsó fellépőruháját, gitárját, kéziratokat, kottákat, az összes lemez eredeti kiadását, valamint érdekesebb plakátokat és kedves használati tárgyait is. Cseh Tamás „másik életét”, az indiánságot is személyes tárgyak és vendégek képviselik: beleshetünk az énekes indián tipijébe, és barátai megismertetik a látogatókat  a legfontosabb indián eszközökkel. A legnagyobb újdonság talán mégis az lesz, hogy az eredetileg képzőművészként indult Cseh Tamás csaknem száz alkotását láthatja együtt a közönség Jankovics Marcell válogatásában, a tárlatot is ő fogja megnyitni. Az itt kiállított válogatásból képzőművészeti album is készül a Méry Ratio Kiadó gondozásában, ez várhatóan a 2013-as könyvhétre fog megjelenni.
 

Fotó: Korniss Péter

Az egykori Ad Libitum együttes tagjai, akikkel Cseh Tamás a pályája kezdetén zenélt együtt, most elképzelik, milyen lett volna az a közös koncert, ahová Cseh Tamásnak valamilyen oknál fogva nem sikerül időben megérkezni. Kecskeméti Gábor, Márta István és Novák János „Cseh Tamás nélküli Cseh Tamás-koncertjén” kívül Másik János is énekel majd a közös dalokból. Az estet a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) iskolájának növendékei rögzítik, ez a felvétel is a Cseh Tamás Archívum része lesz.

rKissNelli - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tv fotel (65) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7652) Kultúra (9) Egészség (50) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Gazdaság (711) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Tereb (146) Heti lámpás (319) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2813) Autómánia (61) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>