Ma 2024 július 15. Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
20dfb4ff6a14dcec5a841f7f7854771f.jpg

Athenaeum Kiadó Könyvklubja - Méhecske

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Chris Cleave második, magyarul is megjelenő könyve már a borítójával felhívta a figyelmemet. Ráadásul egy menekült kislány a főhőse, és ilyen témájú regényt (emlékeim szerint) még nem olvastam.

Éppen ezért került fel a tavaszi várólistámra a kötet, amit igyekeztem minél előbb elolvasni (sajnos a közelgő vizsgaidőszak és a zh-k tömkelege kicsit lassít most az olvasásokban).

A történet egyből a fogdában kezdődik, ahol éppen Méhecske tartózkodik, amiért átszökött Nigériából Londonba. A cellatársának sikerül elérnie az egyik őrnél, hogy őt és még három lányt szabadon engedjék, igaz papírokat nem kapnak. Éppen ezért menekülniük kell és folyamatosan rejtőzniük. A regény másik hőse Sarah, egy sikeres szerkesztő, aki látszólag boldog családban él. De ez igen csak a látszat, ugyanis négyéves fia folyamatosan Batmannek képzeli magát, Sarah szeretőt tart, a férje pedig öngyilkos lesz. Ekkor jelenik meg Méhecske az otthonukban: máshova nem tudott menni, csak őket ismeri az országban. Hamarosan az olvasó előtt feltárul Méhecske és Sarah közös múltja. A múlt, amelynek köszönhetően a londoni nő elvesztette egyik ujját és a múlt, amiért Andrew eldobta saját életét.

Kezdjük azzal, hogy én teljesen másra számítottam a fülszöveg és a kép alapján. Végig azt hittem, hogy a könyv Méhecske kalandjait meséli el: hogyan hagyta el Nigériát, hogyan menekült hosszasan a rendőrök elől, hogy teltek a napjai a bujkálás alatt. Ennek ellenére a menekültekről és a helyzetükről nem sok képet kaptam, inkább hasonlított az egész egy lányregényre, mint valós történetre.

Engem zavart, hogy az időben és térben össze-vissza ugráltunk, így a cselekmény (mivel a könyv kétharmadáig csak visszaemlékezéseket láthatunk) nagyon lassan haladt előre. Valamint a szerző sokszor ismételte magát, ami megint csak lassította a történet folyását.

A történetet Méhecske és Sarah felváltva meséli el. Habár a könyv tényleges szereplője Méhecske, mégis jobban szerettem olvasni Sara emlékezéseit, bár vele sem tudtam együtt érezni. Eleinte egy bátor nőnek tűnt, de aztán egyre inkább vált a szememben egy önző, nyavalygó nővé, aki nem igazán tudja, hogy mit akar az életben. Kedvenc szereplőm egyébként a kisfia, Charlie volt, mivel nagyon emlékeztetett húgomra, amikor ő élte az egy hétig ugyanabban a ruhába akarok lenni-korszakát.

Maga a regény nem rossz, a múltban sok minden történt, amire fokozatosan derül fény, habár az olvasó egy-két dologra jóval hamarabb rájön, mint hogy a szereplők leírnák. Azért akadt jó pár meglepetés is, köszönhető annak, hogy mindenki titkolta az igazságot mindenki előtt. Amit sajnálok, hogy a könyvön annyira érződött az írói fantázia és hogy Cleave minél több mindent akar belerakni a történetbe, hogy az még szívszorítóbb legyen, hogy ezáltal fordítva sült el a dolog: a sztori nekem már a könyv felénél elvesztette a hitelességét, mert ennyi véletlen és tragédia nem történhet egy hétköznapi családban.

Számomra a könyv hagyott pár nyitott kérdést, mivel a szerző a két főhősre koncentrált, így a mellékszereplőket érintő ügyekben nem zárt el minden szálat.

Mindennek ellenére a könyv felhívja a figyelmünket a menekültekre (habár nálunk valószínűleg jóval kevesebben vannak, mint Londonban), és talán épp ezért jó, hogy az Athenaeum megjelentette Cleave regényét, hiszen Magyarországon - mint ahogy fentebb említettem - nem sok ehhez hasonló tematikájú kötet lát napvilágot.

Értékelés: 10/7

Chris - konyvkritika

 

 A könyv megrendelhető az alábbi címen:

]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/index.php?action=konyv&id=139399202]]>

Chris Cleave: Méhecske

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mozaik (83) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Életmód (1) Gazdaság (713) Tereb (146) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7712) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Sport (729) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2824) Egészség (50) Belföld (11) Heti lámpás (322) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Autómánia (61) Politika (1582) Flag gondolja (36) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>