Ma 2024 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
Kultúrharc - Márai vs. Wass

Kultúrharc - Márai vs. Wass

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyszer Nyáry Krisztián írta valahol, hogy a mai magyar jobboldal miért nem Márait tűzi a kultúrpolitikájának a zászlajára. Hiszen Ő a hagyományos értelemben vett polgári eszménykép megtestesítője.

Egyrészt zseniális író, intelligens, több nyelven beszélő értelmiségi és még ráadásul antikommunista is. Ezzel a felvetéssel teljes mértékben egyet tudok érteni. A probléma az az, hogy Nyáry szembe állítja Márait Wass Alberttel, akit természetesen antiszemitának tart.

„Azzal önmagában nincs problémám, hogy felülvizsgálják a megmerevedett kánont, hiszen ez például Franciaországban tízévente megtörténik. De a politikai motivációknak sosincs jó vége, és nincs is értelme. Most például még csak nem is a művek alapján válogatnak szerzőket, nem az irodalmi értékét nézik, hanem az életrajzot. Ha a figura eléggé jobboldali volt, akkor az sem baj, ha antiszemita is, egyből képbe kerülhet. Wass Albert is ilyen, a kurzusnak megfelelő, esztétikailag pedig kételymentesen befogadható szerző, pedig ha már erdélyi irodalomról beszélünk, akkor inkább be lehetne emelni a kánonba Kós Károlyt, Remenyik Zsigmondot, vagy még több Tamási Áront, Sütő Andrást olvastatni. Ehhez képest nem nekik, hanem Wass Albertnek van harminc szobra Magyarországon. És az is jól jellemzi az átpolitizált megközelítést, hogy míg néhány évvel ezelőtt még lehetett örülni annak, hogy a jobboldal Wass Albert mellett Márai Sándort is felfedezte magának, ma már a „polgár” szóval együtt Márai kikopott a jobboldali kánonból.”

Évtizedeken keresztül csontosítottak meg egy irodalmi kánont a baloldali, liberális körök. Ezt a betokosodott zárt, sőt mára már bebábozódott ballib kultúrpolitikát szeretné a kormány megváltoztatni, tágabbra nyitni és ez által beemelni olyan művészeket, írókat, költőket, akik az elmúlt évtizedek alatt méltatlanul indexre voltak téve.

Bizony ilyen többek közt Wass Albert, Tormay Cecil, Tamási Áron, Sík Sándor, Sütő András és bármilyen furcsa Krúdy is.

Márai esetében annyiban más a helyzet, hogy a rendszerváltást követően egyszeriben divatossá tették őt ezek a baloldali-liberális körök, majd ismét eldobták, úgymond ködlovag státuszba helyezték. Erős a gyanúm, hogy mindössze azért volt a 90-es évek elején ez a nagy Márai kultusz a baloldalon, hogy távol tartsák őt a nemzeti, polgári oldaltól, bár ebben az időszakban nem is nagyon lett volna a jobboldalnak lehetősége bárkit is a zászlajára tűzni.

Meg kell, hogy mondjam ebből a státuszából azóta sem nagyon tudott kilépni Márai. Egyedül a Helikon Kiadó volt az, aki több nagyívű, sokrétű életműsorozattal igyekezett és igyekszik mind a mai napig méltóképpen ápolni és bemutatni a Márai korpuszt. Lassan talán érezhetünk egy kis mértékű elmozdulást, de igazán a végleges, megnyugtató megoldást az biztosítani, ha Márait és a többi nagyszerű, magyar írót, költőt be tudnánk emelni végre az irodalom oktatásba.

Visszatérve egy gondolat erejéig Nyáryhoz.

Nem szerencsés egymással szembe állítani írókat, életműveket. Hála Istennek van olyan színes és világszínvonalú a magyar kultúra és a magyar irodalom, hogy kitűnően megfér egymás mellett, sőt egymást kiegészítve is Márai és Wass művészete.

Ezért az eddigi kizárólag baloldali-liberális érdekkörök játszótereként működő magyar kultúrpolitika megváltoztatása, kiterjesztése egyetemes érdekünk.

Csépányi Balázs

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

                                           

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Szépségápolás (15) Politika (1582) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Nézőpont (1) Belföld (10) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Jobbegyenes (2786) Gazdaság (704) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7536) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>