Ma 2023 június 03. Klotild napja van. Holnap Bulcsú napja lesz.
ce27a3371495701eef188fd5cfda454e.jpg

Zugzwang

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A sakkban azt a helyzetet, amikor az egyik fél lépéskényszerbe kerül, de tudja, hogy bármit is lép mindenképpen veszíteni fog úgy hívják, hogy Zugzwang. Gyakorlatilag ez a helyzet alakult ki mára a baloldal háza táján.

Mint ismeretes nagyon nehézkes tárgyalássorozatok és ultimátumok kavalkádját követően megállapodás született a jövő évi választásokkal kapcsolatban.

Megegyezett tehát Bajnai és Mesterházy. Egyikük sem lesz Miniszterelnök-jelölt… egyelőre.

Majd eldöntik az esetleges választási győzelem után.  Aligha hiszem, hogy a széleskörű együttműködést felváltó külön listán való indulás bölcs döntés volna, és azt sem gondolom, hogy egy csatába vezér, tábornok nélkül elindulni célra vezető lenne.  Sokkal inkább a felvezetőben szereplő zugzwang helyzet hozta ezt a valljuk be nagyon faramuci döntést. Úgy néz ki, egyikük sem akarja elvinni a balhét, azaz a választási kudarcot magára vállalni, inkább elkenni igyekeznek már jó előre az egyre inkább körvonalazódó jövő évi választási fiaskót.

Az alapvető politológiai kézikönyvek első oldalaikon, mint egy megdönthetetlen axiómát tálalják azt a tényt, hogy a széleskörű összefogás összehozza a választókat, egy akolba tereli a nem mindenben egyet értő, de a fő csapásirányban együtt gondolkodó szavazókat, sőt a választási hajlandóságot is jelentős mértékben növelheti.

Ezzel én is egyet tudok érteni, főként azért mert mind az MSZP, mind az Együtt 2014, mind pedig a Demokratikus Koalíció egy tőről fakad, azaz egy táborból alakult.

(Ugyan ez nem teljesen igaz az E14-re, de mivel a mára összezsugorodott liberálisok várhatóan két párttal is, - Fodor féle Liberálisok és az LMP - képviseltetik majd magukat a jövő évi választáson, így a Bajnai-Kónya féle brigád a liberális paletta szélére szorult.)

Kíváncsi leszek Gyurcsány álláspontjára, majd ha elkezdődnek a jövő heti egyeztetések a DK és a Szocik között.

Az eddigi fejlemények tükrében DK számára is az a tárgyalások kiinduló pozíciója, hogy önálló listát állítanak, ami mellett mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet neveznek meg. Ferenc azt is hozzátette: "itt nem teszünk pontot a javaslatunk végére", mert azért akarnak tárgyalni, hogy a végén megállapodás szülessen, így minden olyan felvetést megfontolnak, amelyik az ellenzéki összefogás irányába visz.

Gyurcsány Ferenc elmondta, nem fog "zárt szobákban" tárgyalni, ezért saját javaslataik mellett partnereikét is megosztják majd a közvéleménnyel; ugyanakkor arra lehet számítani, hogy ha nem lesz megállapodás, akkor a DK önállóan indul a választásokon.

Nagyon meg lennék lepve, ha a DK megállapodna az összefogásról, mert Gyurcsány nem fogja odatartani az arcát egy újabb pofonért, sokkal inkább szeretne kimaradni a 2014-es zakóból.

Zajlik tehát az élet a baloldalon.

Annyit azonban szeretnék felvázolni a baloldali tárgyalások képzeletbeli margójára, hogy a sakkban, a címben szereplő zugzwang helyzetet követően törvényszerű következmény a SAKK és a MATT.

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2622) Sport (729) Mondom a magamét (6846) Heti lámpás (264) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1306) Belföld (9) Történelem (15) Tereb (142) Mozaik (83) Életmód (1) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (521) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Autómánia (61) Gazdaság (681) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Kultúra (6) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>