Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
790834d8d548a971012e4da5adbdbc80.jpg

Hogy is van ez?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Szent Korona Rádió honlapján volt egy szavazás, amelyben azzal kapcsolatban szondázták az olvasóikat, hogy jó dolog e a Jobbiknak, illetve a magyar radikális jobboldalnak a rendvédelmi dolgozók mellé állni a kormánnyal szemben.

A végeredmény azt mutatta, hogy erősen megosztottak az oldal látogatói ebben a kérdésben. Hiszen a két fő vélemény fej-fej mellett végzett, azaz nagyságrendileg ugyanannyian támogatták meg szavazatukkal azt az opciót, hogy a rendvédelmisek mellé kell állni a kormánnyal szemben, mint a másik ellnetétes lehetőséget, miszerint 2006-ban "ezek" az emberek még lőttek ránk, talán nem kellene átesni a ló túloldalára. A  radikális jobboldalhoz, így a Jobbikhoz közel álló honlap felmérése egy nagyon komoly és létező dilemmára hívta fel a figyelmet.

A Jobbik a parlamenti tagságából adódóan disztingválódott, radikális, olykor kemény hangvétele kissé finomodott, nem olyan mértékben, mint 1998-2002 között a MIÉP, de a magyar politikai életet rendszeresen figyelő emberek számára észrevehetően. Ez a változás csak részben eredeztethető a parlamenti politizálás nyújtotta szűkebb, behatároltabb, konszolidáltabb keretből. Megítélésem szerint a párt önmeghatározása bizonytalanodott el a ciklus első évében. Ez annak volt köszönhető, hogy a Fidesz a 2/3-os felhatalmazás birtokában olyan stratégiailag fontos nemzeti kérdéseket, mint a határon túli magyarok állampolgárságának megadása, Trianon emléknap bevezetése, Nemzeti Alkotmány stb. - egész egyszerűen kisajátított a Jobbik kárára.

A legutóbbi közvéleménykutatási adatokból kiolvasható kismértékű növekedést, úgymond visszaerősödést a 2010-es népszerűségi adatokhoz, a gyöngyöspatai események jónak mondható kommunikálásával érte csupán el a párt. De mi legyen a továbbiakban? Hiszen még van három év a ciklusból. A roma kártya nem lesz elegendő a tavalyi eredmények megismétléséhez, sőt talán még a parlamenti küszöb eléréséhez sem.

Úgy látom, hogy jelenleg nem nagyon tudja a magyar radikális jobboldal, hogy milyen úton induljon el. A következetes nemzeti-jobboldali kommunikáció nem lesz elegendő, hiszen a Fidesz is jelen van a nemzeti kérdésekben és jelentősen nem is tér el egymástól a két párt véleménye. Ezért megtartva a radikális hanvételt, úgy kell meghatároznia magát a Jobbiknak, a Fidesszel szemben, hogy létező ellenpontként tudjon megjelenni a szavazáskor. A cikk elején felvetett probléma ebből az útkeresésből adódik. Egyfelől birálni kell a kormány minden lépését, még az egykori "közös ellenséggel" a rendvédelmisekkel is kiegyezve. Ezt a lépést azonban, a jelek szerint a radikális szavazók nagy része nem tudja és nem is akarja elfogadni.

El kell gondolkodni a Jobbikban, hogy a Fidesszel szembeni módszeres ellenállás miként alakíthatja át a párt szimpatizánsainak, potenciális szavazóinak a számát és akár a struktúráját is.

Olvasva a Facebook radikális tömörüléseinek és különböző nemzeti-radikális levelezőlisták kommentelőinek a Fideszt és Orbánt fröcsögve szidó véleményét, amelyekben rendszeresen példaként citálják a "vérbalos" Amerikai Magyar Népszava és Bolgár György (!) írásait, könnyen lehet, hogy  a magát a radikális -jobboldalon meghatározó párt átcsúszik a baloldali térfélre, akármennyire is ágál jelenleg ellene.

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (535) Gazdaság (698) Nézőpont (1) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Tereb (146) Gasztronómia (539) Életmód (1) Belföld (10) Kultúra (6) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7420) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2761) Mozaik (83) Heti lámpás (305) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>