Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
2bb1205bb69aaa9440024b8a4d55cb38.jpg

A jobb és a bal lator

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jézust két gonosztevővel együtt feszítették keresztre a Golgotán. Így teljesült be a jövendölés: „a gonoszok közt adtak sírt néki és gazdagok mellé jutott kínos halál után... és a bűnösök közé számláltatott” (Ésa 53:9,12).

A felfeszítés után közvetlenül még mindkét lator szidalmazta Jézust: „Akkor megfeszítettek vele együtt két latrot, egyiket jobb kéz felől, és a másikat bal kéz felől. Az arra menők pedig szidalmazták őt, fejüket hajtogatván, és ezt mondván: Te, aki lerontod a templomot, és harmadnapra fölépíted, szabadítsd meg magadat, ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről! Hasonlóképpen a főpapok is csúfolódván az írástudókkal és a vénekkel együtt, ezt mondták: Másokat megtartott, magát nem tudja megtartani. Ha Izráel királya, szálljon le most a keresztről, és majd hiszünk neki. Bízott az Istenben, mentse meg most őt, ha akarja, mert azt mondta: Isten Fia vagyok. Akiket vele együtt feszítettek meg, a latrok is ugyanazt hányták a szemére.” (Mt 27:38–44)

Az egyik Jézus mellett keresztre feszített latornak azonban gondolkodása gyökeresen átalakult Krisztus magatartását szemlélve. Ő volt az első – a római századost és Nikodémust megelőzve –, aki megnyitotta azon kevesek sorát, akik a keresztfa lábánál Jézusról mint Úrról gondolkodtak. „És mondta Jézusnak: Uram, emlékezzél meg énrólam, mikor eljössz a te országodban!” (42. vers) Hitét látva, Jézus ígéretet tett neki: „És mondta néki Jézus: Bizony mondom néked ma, velem leszel a paradicsomban.” (43. vers – helyes fordítás szerint)

Ez a megtért lator pedig a jobboldali volt. A bal lator továbbra is szidalmazta Jézust, nem fogadta őt el. A jobb és bal két ellentétes oldal, két ellentétes filozófia, így ír a katolikus lexikon erről:

jobb és bal: szoros értelemben a dolgok nézetének két oldala a →szimmetria alapján, ill. irány az →égtájak szimbolikája szerint; átvitt értelemben: ügyes-ügyetlen, szerencsés-szerencsétlen, erős-gyenge stb. Ősi tapasztalat szerint ugyanis az ember egyik keze-lába ügyesebb, jobb, mint a másik.{…} A halott Krisztus feje minden (Egyh. által elfogadott) kereszten jobbra, a jobb lator felé hajlik. A megfeszítés-képeken Mária és az Egyh. mindig a feszület jobb oldalán, Szt János ap. és a Zsinagóga a bal oldalon áll (Uta-evangeliárium, München, Áll. Kvtár, 11. sz.).

Kosztolányi Dezső: A bal lator

Téged dalollak: vasderekú lator,
jéggé fagyott dac, szótalan óriás,
ki meghalál szégyen-keresztfán
s nem hajolál meg a gyáva kínnak.

Két ezredéve zúg le merész szavam,
lantom favázát megszögezem vadul,
s vasszívvel és csontos marokkal
zord zivatart kavarok nagy öblén.

Nyílt homlokú bűn, hősi, kemény, igaz,
erényt pirító, tisztakezű gonosz -
te hallgatál kővé meredten,
míg az erény nyavalyogva koldult.

Előtted állt a pálya szabad tere:
hitért cserélni drága, derűs jövőt,
egy szódra várt csak a kegyúr ott, -
s félrelökéd nyomorult jutalmát.

A jobb lator még aznap a mennybe volt,
s bizony mondom, te itten a földön is,
meg sem halál, már ott valál te,
még mielőtt letörék a térded.

S hogy néma lett az agykoponyák hegye
és az olajfát porzivatar veré,
s indult a föld s hasadt a kárpit:
két nagy, erős merevült a gyász-fán.

Egyik te voltál és a nagyobb, dicsőbb
ő volt, a véres, összeköpött zsidó,
ki néma fejjel dőlt le, büszkén,
és akihez te sosem könyörgél.

Az 1930-as években még élő népszokás szerint az anyák az első szoptatáskor mindig előbb a jobb mellbimbót adják a gyermeknek. Míg a politikai életre levetítve ezt a kultúrtörténeti, vallástörténeti, sőt filozófiai ellentétet, a BAL-JOBB bináris oppozíció nagyszerűen tetten érhető a francia forradalom alatt létrejött és azóta is meglévő parlament ülésrendben, amely alapján a vallásos-konzervatív (jobb) és az ateista-forradalmár (bal) oldali pártok jelzőjévé vált.

Elgondolkodtató…

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Jobbegyenes (2719) Történelem (16) Mondom a magamét (7237) Tereb (146) Politika (1581) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Flag gondolja (34) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (531) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Heti lámpás (279) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Egészség (50) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Gazdaság (693)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>