Ma 2023 szeptember 28. Vencel napja van. Holnap Mihály napja lesz.
977cd98dbec0ab44077966120fbe822f.jpg

Cinquecento

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Emlékszem azokra az irodalomértelmezés szemináriumokra, amikor Kovács Sándor (SK.), mint egy jó moderátor olvasta föl egymás után a jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb szövegeket.

Kalandos utazások voltak ezek a szövegek varázslatos világában, a szavak és a mondatok buja erdejében. Sorra babráltunk az irodalmi művekkel, amikor is eljutottunk Örkény, Itália című egyperceséhez.

Az olasz karmester, miután végigvezényelte az Álarcosbál-t, nekivágott a pesti éjszakának. Hajnaltájban egy hölgyet invitált asztalukhoz, akivel már több ízben táncolt. A vendég művész - a tolmács közbenjárásával - egy ideig udvarolgatott, aztán zsebébe nyúlt, elővette pénztárcáját, és rátenyerelve, várakozásteljesen nézett a tolmácsra. Emez néhány szót váltott a hölggyel.

- Cinquecento - mondta aztán a karmesternek.

- Trecento - mondta a vendég, mert sokallotta az összeget.

- Quattrocento - ajánlotta végül a tolmács.

Ebben megegyeztek.

Ekkor SK.,  mint minden szöveg esetében, most is feltett egy rávezető, hangoló kérdést.

Kinek mi jut eszébe Olaszországról?

Érkeztek is sorra válaszok: Mussolini (sic!), kövér mama, életöröm, dolce vita, Fellini, Antonioni, Róma, szűk kacskaringós utcák, házak között kötélre fellógatott száradó ruhák, a tenger illata, spagetti, pizza, a divat, Versace, Dolce Gabbana, Armani, Ferrari, Bud Spencer (Carlo Pedersoli).

Míg egyszercsak valamelyikünk azt mondta, hogy a Pápa.

Ekkor egy jelentőségtejes pillanatra megállt a levegő a kis szemináriumi teremben. Lehet valaki vallásos, keresztény vagy más vallású a pápa említése tiszteletet parancsolt még a szavak szintjén is. Sok ismerősömmel beszéltem már az ő itáliai élményeikről, s azokat összevetettem a saját tapasztalataimmal. Arra jutottam, hogy mi magyarok nagyon érdekes emberek vagyunk.

 

Mindenki kivétel nélkül azt mondta, hogy nagyon szereti például a pizzát, a spagettit, de az Olaszországban evett tészták meg sem közelítették a magyarországi éttermekben kapható változataik ízét. Nem is beszélve az otthon egy jófajta, testes vörösbor mellett készített pizzák, makarónik, spagettik magyaros ízharmóniájáról.

Tehát mi magyarok még az olaszban is a magyarosat szeretjük.

Lehet, hogy most XVI. Benedek lemondását követően Erdő Péter révén a pápát hazánk fogja adni. Talán ezt a ma még hihetetlennek, megfoghatatlannak tűnő, de egyáltalán nem elképzelhetetlen döntést, még mi magyarok sem fogjuk fanyalogva fogadni.

Bár ki tudja…

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Életmód (1) Irodalmi kávéház (529) Kultúra (6) Gazdaság (689) Jobbegyenes (2682) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Tereb (145) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Történelem (16) Mondom a magamét (7100) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Belföld (10) Autómánia (61) Politika (1581) Egészség (50) Heti lámpás (276) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>