Ma 2023 június 04. Bulcsú napja van. Holnap Fatime napja lesz.
8ad039aaae1d3d5ed55a96bcfae3dc69.jpg

Nanotechnológiás vízjel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Manapság a személyes iratok, bankkártyák és bankjegyek hamisítását kipróbált biztonsági elemekkel – vízjellel, fémszállal, mágnescsíkkal, hologrammal – próbálják megakadályozni a kibocsátók.

Nem kétséges azonban, hogy hamarosan még szofisztikáltabb, biotechnológián, vagy nanotechnológián alapuló megoldások is segítik majd a biztonságot. Az Állami Nyomda Nyrt., amely a közép- és kelet-európai régió egyik legnagyobb, évi sokmillió személyhez kötött nyomtatványt előállító nyomdája, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével (MFA) közösen dolgozik új, nanotechnológiás biztonsági elem fejlesztésén.

A nyomda és a kutatóintézet szakembereinek együttműködése nem új keletű. Korábban különböző mérési munkáknál dolgoztak együtt, és ekkor merült fel, hogy a kutatók korábban elért eredményeit nyomdai eljárásokban is fel lehetne használni. „Nano, azaz tized- és századmikrométeres méretben, vagyis a milliméter tíz- és százmilliomod részének megfelelő tartományban az anyagok optikai, mágneses tulajdonságai jelentősen megváltoznak” – magyarázza Bársony István professzor, az MFA igazgatója. Így ha a festékanyaghoz nanorészecskéket kevernek, olyan láthatatlan, kódolt információkat lehet printelni, amelyek alaposan megnehezítik a hamisítást. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervből 66 millió forinttal támogatott nanofestékes projekt által használt technológia nagy előnye, hogy hagyományos nyomdatechnikai eljárásokkal, tehát olcsón felvihető akár papírra, akár a manapság elterjedt plasztikkártyákra, ezért komoly beruházás nélkül használható.

A nyomdaipar számára persze a nanotechnológia más lehetőségeket is kínál, például javítható vele az élelmiszer-biztonság. Ha a termékek eredetét jelölő biztonsági címkékben alkalmazzák, akkor nehezebbé válik a szavatossági idő módosítása, az átcímkézés. De léteznek a különböző hőmérsékletekre láthatóvá váló, vagy színt váltó nanofestékek is, és ezek a nyomtatott „hőmérők” szavatolnák, hogy a termék nem romlott meg.

fn.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Belföld (9) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Heti lámpás (264) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (521) Jobbegyenes (2623) Életmód (1) Sport (729) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1306) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6848) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Gazdaság (681) Kultúra (6) Politika (1581) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Történelem (15) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>