Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
894c127f0e1b08454d208554e27fdb5d.jpg

A dinnyeárak logikája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Összedugták egy hátsó, sötét minisztériumi szobában a fejüket a termelők, a kereskedők és az agrártárca képviselői, majd közösen eldöntötték, hogy átverik a magyar népet. Egymás tenyerébe csaptak, kartellt alakítottak, aminek az árát most a vásárlókkal fizettetik meg.

Lényegében így kommentálták az ellenzéki lapok, portálok és televíziós műsorok azokat az erőfeszítéseket, amiket a Vidékfejlesztési Minisztérium tett az elmúlt időszakban a hazai dinnyepiac egyensúlyának megteremtése érdekében. Ezekkel a kispénzű emberekre hivatkozó álságos érvekkel próbálták igazolni az elmúlt években a kereskedelmi multiláncok is létüket, mindent elborító terjeszkedésüket. A „vásárló polgár mindenekelőtt” jelszóval akadályoztak meg ebben az országban eddig minden olyan próbálkozást, amelyik tartós jövőt, megélhetést szeretett volna teremteni a falvakban élőknek.

Vajon tényleg a rablás kategóriájába tartozik-e, hogy most, július második felében, a dinnyeszezon kifutását jelző Lőrinc napja felé közeledve még mindig kilónként 80-90 forintért árulják a mézédes gyümölcsöt az áruházakban és a standokon? Nemrégiben még az volt a szokás, hogy már július elején ott virítottak az óriásplakátokon azok a dinnyék, amelyek kilogrammját mindössze 30-40 forintért vesztegették a bevásárlóközpontok. A kereskedőket és a csalogató akcióra ráharapó polgárokat azonban a legkevésbé érdekelte az, hogy valójában milyen sokba kerül ez az olcsóság.

Mindenki a maga pillanatnyi előnyét nézte: az üzletlánc a forgalom növekedését, a vásárló a pénztárcáját, és azzal senki sem foglalkozott, hogy a pár száz forintos megtakarításért cserébe családok ezrei veszítették el vidéken a megélhetésüket. Hiszen a dinnye termesztése némelykor már többe került, mint amennyit az üzletláncok adtak érte. Ezért sokan befejezték az értelmetlen munkát, amit szemléletesen mutat az is, hogy a gyümölcs hazai termőterülete több mint a felére zsugorodott. A kieső mennyiséget pedig egyből pótolták a kereskedők az egyértelműen rosszabb minőségű importból.

Minden mindennel összefügg: miközben boldogan a kosarunkba tettük a szuperolcsó dinnyét, ugyanazzal a mozdulattal segítettünk az áruházláncnak, a külföldi termelőknek, és padlóra küldtük a magyar gazdálkodókat. S rosszat tettünk magunknak, hiszen a legvégén mi, vevők is fizethetünk: ha már nem terem a jó minőségű magyar dinnye, marad a rosszabb import, és a kereskedők hazai konkurencia híján szabadon emelhetik az árakat.

Így néz ki tehát az olcsó élelmiszer-akciók ördögi logikája: a jövőben drága következménye lesz a pillanatnyi haszonnak. S nem csak a dinnyénél van ez így, hanem a tejnél, kenyérnél, húsoknál, és szinte minden más alapvető élelmiszernél. Ami a létfenntartáshoz kell, azzal szívesen csábítanak a láncok, és ennek kíméletlen következménye van a beszállítókkal folytatott ártárgyalásokon. Ugyanakkor a korábbi, hamvába holt kísérletek után a mostani az első olyan agrárvezetés, amelyik a jelek szerint érdemben képes fordítani ezen az önpusztító tendencián.

Az elmúlt években a magyar termelők védelmében egyik szónoklat követte a másikat. Azt az egyszerű lépést azonban mégsem tette meg senki, hogy megtiltsa a külföldi termékek előtérbe helyezését a láncoknak. Mióta ez a szabály életbe lépett, csodák csodájára a legnagyobb multik is piros-fehér-zöldre váltottak, az agrártárcához járnak egyeztetésre, és fontosnak tartják a hazai beszállítók sorsát. Új egyensúly van tehát kialakulóban. S e változás nyitja nem más, minthogy érdemben sikerült megváltoztatni az erőviszonyokat.

mno.hu - Nánási Tamás

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7625) Sport (729) Belföld (11) Történelem (18) Szépségápolás (15) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (711) Autómánia (61) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Mozaik (83) Heti lámpás (318) Életmód (1) Jobbegyenes (2807) Tv fotel (65) Vetítő (30) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>