Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
71aee6710d3aa5317a2ae09e422e885f.jpg

Kitekintő - Európa haja őszül

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Veszélybe került az európai jólét. Világunk olyan ütemben alakul át, hogy Európa alapvető változások nélkül meggyengül, lemarad Ázsiával és Észak-Amerikával szemben, és fenntarthatatlanná válik a jólét európai modellje. 

Európa az elmúlt ötszáz évben a gondolatok, a felfedezések és a demokrácia terén a világ vezető hatalmává fejlődött. A XX. század ideológiai összecsapásait követően az utóbbi hat évtizedben megbékélt önmagával, mert sikeresen épített közös értékekre jólétet. Az európai értékrend négy oszlopon nyugszik: a közvetlen demokrácia görög ideáján, a jogbiztonság római rendszerén, az emberi méltóság, tolerancia, szabadság és szolidaritás keresztény felfogásán, és a szabad vallásgyakorlás, a békés egymás mellett élés elfogadott értékein. Fenntartható-e századunkban az európai értékrend és az erre épülő európai jólét?

Az európai gondolatháló (EIN) az Európai Unió néppárti csoportjának szellemi műhelye, mely több száz európai kutatóintézetet és alapítványt kapcsol össze. A közelmúltban megjelent vitairata szerint veszélybe került az európai jólét. Világunk olyan ütemben alakul át, hogy Európa alapvető változások nélkül meggyengül, lemarad Ázsiával és Észak-Amerikával szemben, és fenntarthatatlanná válik a jólét európai modellje. Az EIN szerint négy veszély fenyegeti Európát: a lemaradás a globális versenyben, a demográfiai és bevándorlási problémák, a terrorizmus és biztonsági kockázatok, valamint az energiafüggőség és a környezet romlása.

2000 óta 13 millió új munkahely jött létre az eurózónában, a világkereskedelemben többletet érünk el, szemben az Amerikai Egyesült Államok 800 milliárd dolláros deficitjével - mégis bajban vagyunk. 2060-ra Kína és India együtt a világ GDP-jének felét adhatja majd. Az első globalizációs hullámot - a XVII. századtól az első világháborúig - az európai államok és nemzetek mozgatták, mert a spanyol, portugál, holland, angol és többi európai állam állt a kereskedelem világméretű kiterjesztése mögött. A második globalizációs hullámot - amely a második világháborút követően bontakozott ki és mostanában zárul le - már nem államok, hanem a nagy nemzetközi vállalatok mozgatták. Itt már az amerikai cégek nyertek az európaikkal szemben. A harmadik hullámot már személyek mozgatják, mert az információs forradalom az egyes embert vértezi fel tudással, és itt Ázsia jár az élen: sikerei mögött a kínai és indiai diaszpórák pénze és hálózata húzódik meg.

A globalizáció gyorsul, a termelésről átlép a szolgáltatásokra, és ebből Ázsia egyre nagyobb részt hasít ki magának. Európa lemarad termelékenységben és versenyképességben, ezért az oktatás, innováció, tudásgazdaság, informatika terén fordulatra van szükség, hogy a középpontban a világméretekben is versenyképes oktatás álljon. Radikális változásokra van szükség, nem sok kis reformra!

És még ez sem elég, mert végül minden a demográfián, tehát az emberen múlik. Európa haja őszül. A várható európai életkor 1900-ban még csak 47 év volt, száz év múlva már 77 év, 2050-re pedig 85 év körül lehet - Japánban azonban 90 év felett. Az emberiség egészének várható életkora ma 63 év, Kínában 72 év, 2050-re minden tizedik európai 80 év feletti lesz, és - a mai 4:1 arány helyett - két dolgozóra egy nyugdíjas jut majd. 2050-re Európa 15 és 64 év közötti népessége 50 millió fővel csökken, miközben az Egyesült Államokban 40 százalékkal él majd több ember. 1900-ban az átlagos európai nyugdíjas idő egy év volt, 1990-ban 19 év, 2050-re 30 év lehet.

Segít, ha többen dolgozunk: a mai 64-ről 70 százalék fölé kell emelni a foglalkoztatást, és különösen a női részmunkaidős foglalkoztatást kell növelni, mert ez 18 százalékkal kisebb, mint a férfiaké. Az igazi megoldás a több gyermek volna: ha a születésszámot az Egyesült Államok szintjére lehetne emelni, akkor megszűnne Európában a népesedési gond.

Európa válasza tehát a XXI. század kihívásaira: több gyermek, több tudás, több munka.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (313) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (709) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Tereb (146) Autómánia (61) Sport (729) Vetítő (30) Életmód (1) Mozaik (83) Mozi világ (440) Kultúra (9) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2804) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7603) Történelem (18) Gasztronómia (539) Egészség (50) Politika (1582) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>