Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
b82fa37201843949b1f5483d5ef4cb84.jpg

Bogár László: Nem történik semmi…

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)

A tőketulajdonos egyetlen feladata, hogy bármi áron profitot termeljen. És itt a bármi áron tényleg mindig szó szerint értendő.

Legalábbis nem véletlenül! Egészíthetnénk ki a címet, amely egyébként egy idézet Nyirő József Uz Bencéről szóló történetéből. Sokszor eszembe jut mostanában az a nevezetes párbeszéd, amely Uz Bence és az öreg székely juhászember között zajlik a regényben. Amikor Bence felajánlja neki, hogy, lévén írástudatlan, felolvas az újságjából, az öreg visszakérdez, hát azt meg mi végre. Hát, hogy tudja, mi történik a világban, mondja öntudatosan Bence. A világban, úrfi, nem történik semmi, hangzik a válasz. Már azonkívül, hogy az ember megszületik, éldegél, és ha letelik az életje, szépen elmegyen. Egyszer kicsit jobb, másszor kicsit rosszabb. Ami egyéb van, azt csak habókos, bolond emberek találják ki. Az élt, amit az Isten adott. Ez egyszerű és tiszta, mint a víznek folyása.

Igen, a világban nem történik semmi. Csak annyi, hogy gigantikus gépezetek gyártanak folyamatosan mindig éppen olyan valóságot, amilyen ahhoz kell, hogy a Homo sapiens nevű főemlős faj sokmilliárdnyi példánya engedelmes munkaerő és fogyasztóerő állatként népesítse be a világot. A globális véleményterrorként működő média mindig pontosan megmondja nekünk azt is, hogy miről és mit illik gondolnia annak, akinek kedves az élete. Akinek nem kedves, az persze lehet nyugodtan „politikailag nem korrekt”, de akkor ne csodálkozzon a következményeken.

Most például sok minden más mellett azt kell a hírpiramis csúcsára kerülő történésként elhinni, hogy a világ legnagyobb autógyára, a Volkswagen csaló gazemberek bűnszövetkezeteként működik. Az ezzel kapcsolatos hírfolyam finoman persze azt is sugallja, hogy e bűnszövetkezet aligha működhetett a legfelsőbb német politikai körök cinkos egyetértése, mi több, aktív támogatása nélkül. És innen már csak egy ugrás annak a belátása, hogy maga Németország is egy gyanús jelenséghalmaz, az általa vezetett Európáról már nem is beszélve. Szóval, hogy jöhet megint a „birodalom”, hogy immár a harmadik „furcsa” világháborúban megint ő csináljon „rendet” az öreg kontinensen. Für alle Felle előre is küld most a nyomaték kedvéért néhány tucat egy-két megatonnás hidrogénbombát Németországba, no persze csak a béke megőrzése érdekében. Mert a „birodalom” semmit sem szeret jobban, mint a békét. Mármint azt a békét, amelyben mindenki nagyon-nagyon „békésen” és persze „szabadon”, pontosan azt teszi, amit a birodalom szerint „szabad”. És a „birodalom” szerint mindent „szabad”, ami „politikailag korrekt”, így a kör be is zárul.

Ha most belelapozhatnánk egy mondjuk 2315-ben használatos középiskolai történelemkönyvbe, valószínűleg azt olvashatnánk benne, hogy a harmadik világháború 2001-ben kezdődött. Amikor, mint általában a háborúk esetében – lásd szarajevói merénylet 1914-ben vagy a Gleiwitz városkában működő adótorony esete 1939-ben – kellett valamilyen ürügy a háború kirobbantásához. És láss csudát, 2001. szeptember 11-én is akadt ürügy, amivel kapcsolatosan ma is csak a bizonytalanság a biztos.

A főként demográfiai fegyverekkel vívott új háborúban a pénzhatalmi fegyverek egész arzenálját is felvonultatja a „birodalom”, mint például most a Volkswagen-csoport esetében. Az általa dúsan „bemadzagolt” világban a legkülönbözőbb kereskedelmi, pénzügyi, energetikai hálózatok szolgálják a birodalom stratégiai érdekeit. A hálózat egy nagyon különös „jószág”, amely csak annak engedelmeskedik, aki ismeri a legbelső titkait. Látszólag sebezhetetlen, mert biztonsági okokból olyan önkorrekcióra képes mechanizmusok működnek benne, amelyek megvédik az összeomlástól, a komolyabb sérülésektől is. Ám minden hálózatnak megvannak azok a különleges pontjai, az angol terminológia ezt „strongly linked”, vagyis „erősen kötött” pontoknak nevezi, amelyek megsemmisítésével a hálózat egy pillanat alatt romba dönthető.

A birodalom azért jár mindig sok-sok lépéssel előttünk, mert a világban ma létező meghatározó hálózatok mind-mind az ő konstrukciói, pontosabban destrukciói. Ő tehát mindenről és mindenkiről tud mindent, mi viszont nem tudunk róla semmit. Ezért játszik velünk most is, mint mindig, sikeres csiki-csukit. Az általa konstruált kapitalizmus például arról ismerszik meg, hogy – miként a Nobel-díjas amerikai közgazdász, Milton Friedman mondotta szállóigévé lett jópofaságában: „The business of the business is the business. Ez az 1973-ban egy vita hevében elhangzott mondat azt jelenti, hogy ha tőketulajdonos vagy, akkor egyetlen feladatod van: az, hogy profitot termelj. Lehetőleg minél többet, és persze bármi áron. Nem olyan bonyolult kihámozni mindebből, hogy ez a világ önmegsemmisítésének legbiztosabb módja. Hiszen a bármi áron az szó szerint azt jelenti, hogy bármi áron.

Hogy a Volkswagen, a hírek szerint csalást vitt végbe, arra nincs mentség, de akad magyarázat. És a magyarázat a kapitalizmus legmélyebb természetében rejlik. Abban a végtelen ösztönző erőben, hogy a minél több profit érdekében bármit meg szabad, sőt meg is kell tenned. Ám a „birodalom” most újra kíméletlenül lecsap mindazokra, akik csak azt teszik, amire ő ösztönzi őket, és amit mindenki más is tenne az ő helyükben. Az általa konstruált pusztító világnak a bármi áron való fenntartása érdekében végzetes ütéseket mér azokra, akik valójában csak abban vétkesek, hogy az ő „tervrajzai” alapján üzemeltetik a világot. De a jelek szerint most éppen a birodalom érdekei miatt ledarálandó erőforrásként tételeződnek. Csak remélni lehet, hogy mindez kijózanító lesz mindazok számára, akiknek szól. Úgyhogy hajrá Németország, hajrá Volkswagen!

Bogár László - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2791) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (706) Gasztronómia (539) Belföld (11) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7557) Történelem (18) Tereb (146) Politika (1582) Autómánia (61) Vetítő (30) Sport (729) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>