Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
52418deb8f9b7fbfdfbb625429f11121.jpg

Kitekintő - A nemzet egészsége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szerzőnk - Ausztrália legismertebb egészségközgazdásza, 20 könyv szerzője - éles kritikát fogalmaz meg a világ mai egészségügyi helyzetéről.

Ma nem az egészségről beszélünk, csak az egészségügyről, mert a nagy gyógyszergyárak, az orvosok és az egészségügyi menedzserek érdekei uralják a közbeszédet. A nemzet gazdagsága azonban egyedül nem döntő az egészségi állapotban: a reform előtti Kínában és a délnyugat-indiai Keralában magas várható életkor és jó egészségi állapot volt jellemző alacsony jövedelem mellett. Keralában törődtek a szegényekkel és betegekkel, így az indiai 62 évvel szemben itt 72 év a várható életkor. Dél- és Latin-Amerikában ma Kuba és Venezuela egészségi helyzete a legjobb, mert nem a profitérdekek erős fogságában működik az egészségügy.

Szerzőnk szerint a globalizáció és a neoliberális gazdaságpolitika legyőzte az államot, miközben csak az erős nemzetállam lenne képes az egészséges élet társadalmi feltételeit biztosítani. Idézi Polányi Károly 1944-es munkáját: "Ha egyedül a piac határozza meg az ember és természeti környezete sorsát, akkor elpusztul a társadalom." A neoliberalizmus üzleti vállalkozássá alakította az államot, ezért a 2008-as válság után a bankokat mentik a kormányok, nem az embereket. Szakítani kell a globalizációval, a neoliberális politikákkal, a gazdasági növekedés hajszolásával, az alacsony adókkal, és a nemzetek egészsége megjavul.

A diagnózis helyes, a terápia csak félig. A neoliberális politika az 1980-as évek elejétől valóban fogságba ejtette az államot, ezért a fejlett államok zömében ma a bankrendszer és más erős üzleti csoportok érdekei szerint döntenek. 2008 után azonban először csak kevesen - például mi, magyarok -, majd egyre többen szabadítják ki az államot az üzleti élet fogságából, és a család, közösség, nemzet érdekei szerint kormányoznak.

A fejlett világban az egészség csak 20 százalékban függ az egészségügytől, másik 20 százalékban a genetikai adottságoktól, miközben az, hogy milyen állapotban és meddig élünk, 60 százalékban attól függ, milyen tudást szereztünk, van-e munkánk, rendelkezünk-e saját otthonnal, van-e családunk és gyermekünk, tartozunk-e közösségekhez. A fejlődő világban ehhez jön még az ivóvíz, éhezés, távolság, de a társadalmi körülmények ott is erősebben meghatározzák az egészséget, mint az egészségügy. A társadalmi egyenlőtlenségek döntően befolyásolják a nemzet egészségi szintjét, mert nagy különbségek mellett sok a szegény ember, nagy társadalmi távolságot érezve sok a lelki beteg, ami fizikai betegséghez vezet. A tartós betegség munkaképtelenséghez és a közösségi kötelékek elvesztéséhez vezet, s a kör bezárul. A fejlett európai jóléti államok mindezt magas adókkal és nagy szociális újraelosztással kezelték. A válságig sikerrel, ám 2008 után ez már nem lehetséges: a jóléti államok eladósodtak, magas deficittel és magas jövedelmi adókkal sebezhetők, a pénzpiacok állandó támadása alatt állnak. Az angolszász államok - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - alacsony jövedelmi adókra, szűk újraelosztásra és erős üzleti lobbizásra épülő neoliberális modellje sem járható, mert ez is magas államadóssághoz vezetett: ez is zsákutca.

A szépen fejlődő magyar modellt ajánlanám. Ez munkára és nem újraelosztásra épít. Erős államra és nem fogoly államra épül. Csökkenti a munkát terhelő adókat, de növeli a forgalmi adókat, ezért tartósan csökken a deficit és az államadósság.

Ez egy válság utáni és válságálló modell.

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2804) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Politika (1582) Tereb (146) Belföld (11) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7603) Történelem (18) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Gazdaság (709) Mozi világ (440) Mozaik (83) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Heti lámpás (313)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>