Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
29de47f08ff12f76e69fd335e174867f.jpg

Kitekintő - A hely szelleme

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hol éljünk? Van-e a városoknak személyiségük? Hogyan koncentrálódik a tehetség, az innováció és a kreativitás? Milyen lesz a sikeres Közép-Európa?

Richard Florida - a Torontói Egyetem professzora, a kreatív osztály felemelkedésének guruja, a világ egyik legelismertebb gondolkodója - új könyve valóban szenzáció. Óriási adatbázissal bizonyítja, hogy életünk legfontosabb döntése, hogy hol élünk. Az élet meghatározó döntéseit - képzettség megszerzése, munka és karrier, párkapcsolat - ugyanis jelentősen meghatározza, hogy hol élünk: jó helyen könnyebb jó döntést hozni. A gazdasági fejlődés motorjai - tehetség, innováció, kreativitás - nem terülnek szét egyenletesen a világban vagy országunkban, hanem térben koncentrálódnak. Korábban városokban és nemzetállamokban, ma óriástérségekben, megarégiókban. A világgazdaság 40 legnagyobb integrált térségébe összpontosul a világ népességének 18, a globális GDP 66 és az innováció 86 százaléka. Észak-Amerika 12 megarégiója közül az 500 mérföldes Boston-New York-Washington-folyosó a legnagyobb, a globális gazdaságban is csupán Nagy-Tokió előzi meg gazdasági erőben.

Európában az Amszterdam-Brüsszel-Antwerpen-övezet a legerősebb, 60 millió lakossal és 1500 milliárd dolláros gazdasági erővel, így is csak negyedik a világban. Ezt követi a London-Birmingham brit megarégió, majd a Milánó-Róma-tengely, a Stuttgart-Frankfurt-Mannheim-óriástérség, majd Nagy-Párizs következik. A Bécs-Budapestövezet 180 milliárd dolláros gazdasági erejével megelőzi a Prága körüli régió 150 milliárd dolláros, a lisszaboni nagytérség 110 milliárd dolláros, valamint a skóciai, a madridi és a berlini megarégiók erejét. A globális gazdaság térben négy részre oszlik: kreatív nagyrégiókra, importált innovációt jól használó térségekre, a fejlődő világ reménytelen megavárosaira és mezőgazdasági vidékekre.

A városoknak saját "személyiségük" van. Az emberek személyiség szerint 5 csoportba sorolhatók, bár egyszerre többe is tartozhatnak. Az első nyitott az új gondolatok, a fantázia és a művészetek felé. A második lelkiismeretes és fegyelmezett, mindig jól végzi el a vállalt feladatot. A harmadik nyitott kifelé, szeret eljárni, beszélni, lelkesedik és keresi az izgalmat. A negyedik mindenkivel barátságos, bízik másokban, és másokról is ezt feltételezi. Az ötödik neurotikus, érzelmileg instabil, sokszor izgatott, ellenséges vagy depressziós. Furcsa mód a városoknak, sőt megarégióknak is van személyiségük, jól leírhatók az öt emberi karakterrel, persze keverve, ahogy az emberek is. San Francisco nagyrégiója vagy az amerikai keleti parti övezet nyitott az új gondolatok felé, de vannak kötelességtudó, extrovertált, barátságos, sőt depressziós régiók, városok is. Nem mindegy, hol élünk: ha reggel tele vagyunk energiával, akkor a személyiségünknek megfelelő helyen élünk, ha nem, lehet, hogy költöznünk kell.

Ha olyan helyet keresünk, ahol nyitottak az új gondolatok felé, tehát kreatív és innovatív helyen szeretnénk élni, akkor szerzőnk Csíkszentmihályi Mihályt idézve azt tanácsolja, hogy két dologra figyeljünk: a szépség szeretetére és a kíváncsiságra. A kreatív embereket e két tulajdonság jellemzi a legjobban: szeretik a szépséget, a művészeteket, a szép környezetet és tárgyakat, és minden újra rendkívül kíváncsiak. Digitális világ felé haladunk, ahol csak kétféle munka lesz: jól fizetett kreatív és alacsony bérű, hagyományos szolgáltató munka. A fejlett országokban már a munkahelyek 35-40 százaléka kreatív munkát igényel - idetartozik például a K+F, a dizájn, a média, a tudásipar -, ahol a gazdag képzelet, az alkotókészség, az intelligencia és a nem hagyományos gondolkodás a legfontosabb képességek.

Közép-Európában két globálisan is jegyzett megarégió van: a Bécs-Budapestövezet és a Prága körüli térség, miközben Berlin és Milánó sincs messze. Velük kell összenőni, hogy mi is jó helyen éljünk, tele energiával és sikerrel.

Matolcsy György, Hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7625) Szépségápolás (15) Politika (1582) Heti lámpás (318) Jobbegyenes (2807) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Mozaik (83) Sport (729) Életmód (1) Gazdaság (711) Autómánia (61) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>