Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
c8061bd2544345b0de7de60895457470.jpg

Szellem a fazékból - Bábeli falatok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hoppá! - mondhatnánk kajánul -, már csak ilyen ez a földi élet. Miközben néhány hazai étterem-tulajdonos százmilliós befektetéstől és súlyos veszteségektől sem riad vissza, csak hogy megszerezze élete első Michelin-csillagát{...}

{...},az abroncsember egyetlen igazi konkurense, a mértékadó Gault Millau 2010-es osztrák kiadása váratlanul 15- 15 pontot (azaz egy Michelin-csillagnak megfelelő dupla szakácssipkát) adott két budapesti étteremnek, a Fausto's-nak és a Babelnek.

A hír bombaként robbant gasztrokörökben, hiszen az Alexandra Étteremkalauz (amely a két francia gasztroítész, Henri Gault és Christian Millau szigorú értékrendjét követi) legutóbbi kiadásában a Fausto's csak a nyolcadik, a Babel a tizenharmadik helyet szerezte meg. Nem is szólva a meglepő tényről, hogy a hazai ételkritikusok által csillagra esélyesnek vélt éttermek (Costes, Onyx) még csak be sem kerültek a top tizenkettes listába. Szerepel helyettük a Donatella's Kitchen és a Robinson étterem. (Az osztrák kollégák állítólag a Magyar Turisztikai Hivataltól kértek tájékoztatást. Még jó, hogy nem a BKV-tól.)

Ha okoz is hümmögést a döntés, badarság volna a Fausto's helyezését vitatni. Az ínyencek már évek óta Fausto di Vora éttermét tartják a legmegbízhatóbb pesti trattoriának. A meglepetés a Babel. Hiszen még a nevét is hibásan írják: Bábel Delikát, Babel delikate (helyesen: Babel Delicate). De hát Bábel tornyának építésekor maga az Úristen zavarta össze az emberek nyelvét. A dölyföt és a nagyravágyást akarta büntetni. (A helyesírásra nem gondolt.)

A Babel a Váci utcának a Vásárcsarnokhoz közel eső végén úgy trónol a 990 forintos „goulasch-paprika" turistamenüt kínáló becsali vendéglők és strandpapucsot árusító butikok között, mint a megtestesült anakronizmus. Belül fekete-arany elegancia, a spanyol formatervező nagyágyú, Andreu World székei, a divatos francia Élitis tapéták, olasz Boffi mosdók, az osztrák Claus Riedel poharak, kívül Zimmer Feri hónaljemberei, dzsoggingruhás turisták, az egész posztkádári vircsaft.

A megszállottság szent őrülete kellett ahhoz, hogy valaki épp itt nyisson fine dining éttermet. De hát az Úr kedveli a megszállottakat. Hlatky-Schlichter Hubert (tulajdonos) és Pesti István (konyhafőnök) pedig szentül hiszik, hogy egyszer a Váci utca újra Budapest legszebb flasztere lesz. És felkészültek a Magyar Bendővel való ádáz küzdelemre is. Sous-vide-olnak, haboznak, thermomixeznek rendületlenül. A hagyományos magyar konyha receptjeit átírják, „újraalkotják". Semmi sem hasonlít ahhoz, amit megszoktunk. A galambmellsalátát véres hurkával (no meg wasabival ízesített savanykás almamártással) tálalják, a halászlevet vajjal derítik, a töltött paprikát „alkotóelemeire bontják".

A rakott kel még csak nem is emlékeztet az eredetire (sertéshálóba és kelkáposztába töltött rizses malacpofaragu, ropogós császárhússal és morzsában sütött sertésszűzzel), ám a falatnyi fogásban mégis benne rejlik a nagyi rakott keljének minden zamata. Földönkívüli a gesztenyepüré is: ropogós morzsa- és csokilap között rejtőzik, tetején cukorszirupos gesztenyedarabbal. De sorolhatnánk az ételeket a végtelenségig: a Babel nem étterem, hanem étellaboratórium. Itt még a spotlámpák is úgy lettek beállítva, hogy kiemeljék az étkek „éteri lényegét". Itt nem főznek: gasztromisét celebrálnak. Minden érzékszervünkre hatni akarnak, az ízek, illatok, látványos kompozíciók egyetlen célt szolgálnak: a gasztronómiai élményt.

Persze ez nem mindenkinek jön be. Egyesek szerint a Babel „molekuláris parasztvakítás", mások úgy vélik, (rengeteg pénzért) „bélyeg- és papucsállatka méretű fogásokat kapunk", amiket a becsületes magyar gyomor nem is érzékel. Istenem! Régi szabály, hogy aki éhes, ne menjen ínyenc vendéglőbe. Vagy harapjon valamit előtte a kifőzdében.

Vinkó József, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Gazdaság (710) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (314) Mozi világ (440) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Mozaik (83) Történelem (18) Gasztronómia (539) Sport (729) Jobbegyenes (2805) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mondom a magamét (7616) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Tereb (146) Nézőpont (1) Autómánia (61) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>