Ma 2021 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
50c31874342bd364d6e978a489be5b21.jpg

Az én asztalom - Az „58-as” kisvendéglő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ifjúkoromban, amikor még egy-egy nagy film felforgatta a világot – Fellini, De Sica, Antonioni, Bergman, a francia újhullám (egyébként ez volt, pártállam ide, pártállam oda, a magyar film világhírre szert tett virágkora is) –, az egyik legnagyobb filmélményem volt Truffaut remeke, a 451 Fahrenheit.

Ez a szám azt a hőfokot jelöli, amikor a papír, tehát a könyv is, lángra lobban. A riasztó és zseniális film egy diktatórikus szupercivilizációt ábrázol, melyben az irodalom, a könyv a múlt szigorúan tiltott terméke. És ha nyomozás vagy feljelentés következtében valakinek a lakásában a hatóság könyvet fedez fel, a kommandó lángszóróval felégeti a kultúrának e maradék mételyét. A film befejezése hátborzongató: egy megszűnő, semmibe vesző villamos pálya után következő rejtélyes erdő, melyben magányos száműzöttek sétálgatva memorizálják és mormolgatják a világirodalom remekeit, hogy a tiltott és elégetett könyvek után is megmaradjanak. Egy élő könyvtár utolsó mohikánjai.

Volt egy legendás villamosjárat Budán, az 58-as, mely 1896 óta járt a Zugligeti úton végállomásáig, egy szurdokszerű völgyig, a Svábhegy tövében. Valamikor régen megszüntették ezt a járatot. Pedig a történelmi villamosjáratokat védeni kellene. Elképzelhetetlen, hogy mondjuk a 6-os nem a hagyományos körúti vonalon jár. „7-re ma várom a Nemzetinél, ott, ahol a 6-os megáll” – habár ebben a történetben a legképtelenebb, hogy ez a Blaha Lujza téri, 1964-ben felrobbantott csodálatos régi Nemzeti Színházra volt értendő. (Ugyanilyen történelmi villamos volt a Hidegkútig járó 56-os, melyből nemrég, számomra elfogadhatatlanul, 61-es lett.)

Az 58-as sínjei sokáig mintegy a semmibe vesztek, egy gyönyörű faszerkezetes, XIX. századi, üresen pusztuló váróteremben. Valahányszor erre jártam, eszembe jutott a 451 Fahrenheit, a világvégén sétálgató utolsó kultúremberekkel. De nem csak rám hatott így. Felejthetetlen mesterem és költőbarátném, Nemes Nagy Ágnes utolsó verseinek egyike, a Villamosvégállomás arról tanúskodik, hogy őt is megfogta ez a hangulat. Pár sor a hosszú költeményből: „Ez mindig furcsa hely volt. A villamos befutott egy völgytorokba, ment, ment, egyre szűkülő úton, aztán szemből is felszökött a hegyfal, s a villamos megállt. Katlan. Fokozhatatlan végállomás. (…) Az állomásépület favázas. Cifrázatok, vasrács sárgára festve; századvégi öntöttvas-líra. Intim, viktoriánus kis végállomás.”

A világvége ritkán szokott feltámadni. Itt feltámadt. Az elragadó szurdokban gubbasztó állomásépületet régi szépségében rendbe hozták. Fedett verandával kiegészítették, és megnyílt az „58-as” kisvendéglő. Régi képekkel, dokumentumokkal, tárgyakkal. Deklarált filozófiája szerint célja nem az elegancia (abból már van elég), itt a hangsúly a családias hangulaton, a jóleső régimódiságon, az egyszerű, de ízes házi konyhán van. A megejtő ódonságra utal, hogy előtte télen fellocsolt jégpálya működik (mint valaha minden iskolaudvarban), és a zugligeti környék fölfedezte magának ezt az élettől nyüzsgő menedékhelyet. A korcsolyázók lilahagymás kacsazsíros kenyeret, palacsintát, forró fánkot ehetnek; a nem korcsolyázó szülők pedig a szaletli padjain üldögélve és diskurálva forralt bort kortyolgatva várhatják, amíg a gyereksereg a jégen kitombolja magát. De be lehet ülni télen-nyáron a kisvendéglő barátságos belsejébe is, ahol jóízűen megebédelhetünk-vacsorázhatunk. Semmi különlegesség nem kapható, de ami van, az hamisítatlan házi konyha. Mint például a füstölt csülkös bableves, csirkepaprikás házi nokedlivel, Erzsi néni töltött káposztája, esetleg előételnek egy sült gomolya tökmagos zöldsalátával. Ősi kedvencem, a házi mákos guba zárhatja a nagymamás lakomát.

Tehát van feltámadás. A vakvágányon is születhet új élet.

Görgey Gábor, fn.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2055) Tereb (138) Nagyvilág (1456) Titkok és talányok (12) Politika (1578) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5387) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (657) Irodalmi kávéház (504) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Vetítő (30) Heti lámpás (255) Egészség (50) Életmód (1) Belföld (6) Mozaik (83) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>