Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
d72d96aecb04d92775fbe9d3ac36248b.jpg

Feslett Borbála

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot.

Valaha a város erődítményéhez tartozott a Selmecbánya felett álló, Leányvárnak nevezett négyszögű épület, bár különös hadászati jelentősége sohasem volt. E vár építésének legendája több írót is megihletett, természetesen Mikszáthot is, aki ott volt középiskolás diák. De valószínűleg ő is, mint annyian mások, Mednyánszky Alajostól vette át a legendát. Most rövidítve, hol innen, hol onnan szemezgetve elmesélem azt a különös történetet, amely a feslett életű Roesel Borbáláról szól.
A leány apja, Roesel Rázmán az akkori kor valóságos Rotschildja volt. 1520-ban meghalt, s egy derék fia maradt meg egy csodaszép leánya. A végrendeletben két gyermekére hagyta vagyonát, azonban Lőrinc, a fiú nemsokára szintén meghalt, és a töméntelen kincs mind a szép és kényes Borbáláé lett, aki elhatározta, bár rengeteg kérője akadt, hogy nem megy férjhez, csak egy királyi herceghez. „És ebben volt is valami filozófia.

 

A szegény királyi famíliának valóban jólesett volna akkoriban, ha valamelyik tagja egy jó partit hoz vala a házhoz. No, de azon is múlt, hogy nem is igen volt fölösleges herceg.”
Borbála közben kárhozatos rossz útra tévelyedett. Selmeci háza a tivornyák bűnös fészke lett. Ám ezekben az időkben a nemes városi magisztrátus egy akasztófát állíttatott éppen szemben a Roesel leányasszony házával. „Roesel Borbála, mikor kitekintett az ablakon, gyakran összerázkódott ijedtében, látván, amint lógázza ott a vihar a holttestet… Ráírt a városra, hogy vigyék el az ő ablakai elől az akasztófát. A magisztrátus visszaírta, hogy ő ott akasztat, ahol neki tetszik. – Márpedig az az akasztófa nem ott lesz – erősködött Borbála. – De bizony azért is ott lesz – üzengette Buriusz János bíró uram.
S amit a szép kisasszony föltett ez elkeseredett versengésben, ki is vitte ravaszsággal; egy ideig hagyta aludni a dolgot, aztán egy ajánlatot nyújtott a városhoz, hogy ő egy várat akarna építeni, mely Selmecnek nehéz, háborodott időkben menhelye lehet majd, hát engedje meg azt neki a magisztrátus, ő csak azt köti ki, oda építhesse, ahova akarja. Persze hogy nagy örömmel engedték meg (az ördögtől is el kell fogadni a jót – mondogatták a tanácsbeliek), és Borbála felépítette a várat oda, hol az akasztófa állt.”
Mednyánszky ismertetése ennél sokkal izgalmasabb, tele rémes elemekkel. Nála a leány maga a rossz, a gonosz megtestesítője, aki „egész szeretetét egy ölebre pazarolta”. Miután az kimúlt, a leány szinte beleőrült. Közben – mert mindenki félt tőle – egy szál egyedül maradt, ráadásul az a rengeteg pénz, arany is elfogyott. A legenda szerint Roesel Borbála koldusszegényen halt meg, még az eltemetésére sem vállalkozott senki a városban: holttestét a feljegyzés szerint a kutyák marcangolták szét.
Amikor ott jártam, álltam a régi várban, és nem jutott eszembe Roesel Borbála története, csak az, hogy milyen szép is ez a város. Legalább olyan szép, mint Csontváry festményén.

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mondom a magamét (7429) Életmód (1) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Belföld (10) Flag gondolja (36) Történelem (17) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (306) Mozaik (83) Autómánia (61) Politika (1582) Jobbegyenes (2764) Gazdaság (699) Irodalmi kávéház (535) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>