Ma 2023 május 30. Janka, Zsanett napja van. Holnap Angéla, Petronella napja lesz.
02f066fc553a8eea76088cdce8e0af46.jpg

Rejtekajtók

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot.

A XIII. században épült Csíkrákoson a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt templom, melynek szentélye sokszögzáródású. 1574-ben átalakították, 1758-ban pedig megtoldották. „A templom tulajdonképpen a göröcsfalvi határon van, Csere, vagyis a Ködhegy oldalán. Egyik különlegessége, hogy a szentély a hajóhoz képest aránytalanul hosszabb.
Főportáléja átidomult, csakis déli ajtaja maradt meg, köríves, egyszerű hengertagozattal. Ablakai csúcsívesek, mérművei csak egynek maradtak meg. (…) Sekrestyeajtaja, mely a késő gót kor átszelt lóhereívével záródik, szintén későbbi odaillesztésnek látszik, úgyszintén a szentély két ellentétes oldalában nyitott köríves ablak is” – írja Endes Miklós 1937-ben megjelent könyvében. Mindezek Orbán Balázs szerint kétségtelenné teszik, hogy a templom az átmeneti korszak műve. A legérdekesebb rész a torony, amely „tíz lépés oldalhosszal bíró tömör négyszögépület, mindenik oldalán rendszeresség nélkül elhelyezett lőrésszerű lyukak vannak. E lőrések s a tisztán válogatott lapos kövekből épült falak nagysága és tömörsége arra mutatnak, hogy önvédelemre is számítottak az építésénél. E torony bevakolt külső oldala veresen vonalozott kockákra van felosztva s … roppant kezdetleges modorban mennykőt szóró Jupiter, buzogányos hős, szarvas, nap és hold, rák, oroszlán és más elmosódott alakok vannak minden rend és összefüggés nélkül lefestve.
A templom hajójában rejtekhely van, hová az egyházközségi könyvek szerint a tatárdúlás alkalmával sok régi okmányt és irományt rejtettek el; hogy az valaha kibontatott volna, annak semmi nyoma nincsen. Ki tudja, hogy e rejtek felkutatása minő felfedezésekre vezetne?” – kérdi Orbán Balázs. Ezt kérdezzük e kép láttán is, amelyről biztosan sejteni lehet, hogy csillagképeket ábrázol. Célja és rendeltetése egyelőre homályos.
Ez a sorozat nem kritikusan szemléli azt, amiről szól, hanem elsősorban „élménybeszámoló” arról, hol jártam, mit láttam a Kárpát-medencében. (Néha persze azt is megemlítem, hogy mit gondolok a látottakról.) Mindezt azért kell leszögeznem, mert az itt látható ábrázolásról (templomról) több írás, sőt egy könyv is megjelent az elmúlt években. Ezeket természetesen illik megemlíteni; itt csupán a templomra hívom fel a figyelmet, amelynek valóban nagy híre van Csíkban, sőt azon túl is. Ilyet sehol nem látni. És ezt elsősorban a tornyon lévő (itt látható) ábrázolásoknak köszönheti.

 

 Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (9) Életmód (1) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Gazdaság (681) Politika (1581) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Autómánia (61) Egészség (50) Nagyvilág (1306) Heti lámpás (264) Mondom a magamét (6835) Szépségápolás (15) Történelem (15) Irodalmi kávéház (521) Jobbegyenes (2620) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Sport (729) Gasztronómia (539) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>