Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
fd107bec4a5eaaed6441a46280dcc929.jpg

Háromkirályok menete

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot.

Minden körtemplom hasonlít a másikra, mégis mindegyik más és más. Nagytótlakon is ez az első gondolatom. A szakirodalom a Nyugat-Dunántúlon lévő Kallósd és Vitenyédszentpál román kori rotundáival veti össze ezt a kerek templomot, ahová nemrég jutottam el. Ez a kis falu olyan helyen van, ahová madár is ritkán téved. A volt jugoszláv–magyar határ közelében fekszik, így annak idején nehezebb volt ide eljutni, mint a világ túlsó felére. Most Szlovénia sarkában van, háborítatlanul csendes vidéken, úgy is mondhatom, mesebeli tájon. Elhagyatott szegénységre készültem föl, legalábbis a régi képek azt mutatták, de ennek az ellenkezőjét kaptam. Ezért is illő lenne, hogy a kerek templomról részletesen szóljak, de nem teszem.


Talán elég annyi, hogy egy órát töltöttem a 8,70 méter hoszszúságú, 6,60 méter átmérőjű rotundában, ahol állandóan a háromkirályok ábrázolásán akadt meg szemem és a fényképezőgép keresője. Szinte csak ezt a különös, sehol nem látott vonulást figyeltem. S amikor bezártam magam után az ajtót, a szikrázó tavaszban megszólalt egy belső hang, és egy ismerős vers egyik sorát idézte. Ez a sor Illyés Gyulának a Hiány a kéziratban című, kevésbé ismert költeményéből való. Hadd másoljam ide a vers egyik részletét:

„A háromkirályok már elvonultak;
el a tömeg, mely bámészan velük tolult;
halkult a nyáj-kolomp; már dömb mögül,
befejeződött
egyre rendezésszerűbben
a nyitó ünnepély, a még a korok kezdetén
oly aprólékosan megíratott
prológusnak szánt esemény…

Az aranyedények, a gyöngyök,
a kápráztató keleti ruhák,
– futtathatta a sarkokig okos szemét –
sehol; aranyat, bíbort csak a szalma
ötvözött-szőtt a mécsvilággal.
S az élelmiszer? A kosár füge?
Még az a – de milyen ötletből is hozott –
mirha is eltűnt
és el – no lám – az itató-vödör.
Tán bűválom volt az egész.”


Olyan, mint egy bűválom ez a kerek templom, a szentekkel, a passió jeleneteivel, a kupolában látható nappal és holddal, az irgalom trónusával, a háromkirályokkal, akik hódolni jöttek és köszönteni a kisdedet. Több száz éve teszik ezt – kedvesen, naivan, szeretettel.


Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Egészség (50) Kultúra (9) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2804) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (313) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Gazdaság (709) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Autómánia (61) Vetítő (30) Mondom a magamét (7608) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>