Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
54eae56433551204def3572fe2ac66fe.jpg

Az elhagyott, elpusztult Murányvárban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

„Az elhagyott, az elpusztult Murányvárban
Vadrózsabokrok közt halk szellők susogtak.
Letörtem egy rózsát s magammal hoztam őt…
Talán a szép asszony szíve porábul nőtt…”

Petőfi Sándor, 1847

A Gömörben található Murány vára már 1271-ben fennállott. Széchy Tamás Rotthai János Jakab bárótól vásárolta meg 1609-ben: „Lefizetvén a zálogösszeget, Murányra és uradalmára királyi donációt kapott. Ettől kezdődik itt a Széchyek uralma és Murány várának fénykora. Széchy Tamásról fiára, Györgyre szállott. Neje, Homonnay Mária 1613-ban megvevé azt apósától, Széchy Tamástól, György innen dacolt előbb II. Ferdinánd királlyal, majd előbbi urával, Bethlen Gáborral. Széchy Györgynek 1625-ben váratlanul bekövetkezett halála után özvegye mint hű királypárti háborítatlan birtokában maradt a várnak; a kamara által újabban pótlásul követelt 22 ezer tallért lefizetvén, a vár és uradalma tulajdonul reá íratott, de hitlevelet kellett adnia, mely szerint a várat az erdélyi fejedelemnek nem fogja átadni. Ő meg is tartotta fogadását, de leánya, Mária anyja halála után I. Rákóczi György pártjára állott.” Az ekkor történt eseményekről szól Gyöngyösi István legnépszerűbb műve, a Márssal társalkodó murányi Venus, amelyet akkor írt, amikor Wesselényi nádor szolgálatába lépett.
A Habsburg-párti Wesselényi Ferenc 1644-ben, I. Rákóczi György hadjárata alkalmával csakugyan a Habsburgok oldalára térítette a Rákóczi oldalán álló Murány várát, s elnyerte a vár úrnőjének, Széchy Máriának kezét – hatalmas birtokaival együtt. Széchy Mária árulását és Wesselényi érdekházasságát Gyöngyösi kalandos szerelmi históriává alakítja, a cselekmény irányítójává az olimposzi isteneket teszi, főszereplőit pedig hősökké igyekszik varázsolni.
A várrom ma megközelíthetetlennek tűnik. „Magasabban épült várbástyánk nincs is az egész országban, csaknem ezer méter magasan valóban a felhőket súrolja, az égbe tekint – írja a Felvidéket és Gömörországot jól ismerő Szombathy Viktor. – Egyszerre bájos és szépséges ez a Murány vára még romjaiban is, de félelmetes is egyúttal, különösen, ha fűvel, bokorral, fával, mohával, folyondárral lepett kövei között sétálunk, s próbáljuk megfejteni a szinte lehetetlent: vajh’ merre lakozott a szépséges Széchy Mária, merre álltak az ágyúk, hol húzták fel bölénybőrökben a vizet, az élelmet, melyik kő rejti a lovak istállóját, melyik a palotás katonák termeit, mily magas lehetett a díszterem, s mily mély volt a pincebörtön? A kövek aligha árulkodnak, a kuruc háborúk idején dőltek romba.”
Gyöngyösin kívül megihlette ez a vár és ez a történet Tompát, Petőfit, Arany Jánost, de Mednyánszky Alajos is megírta ezt a regét (1829), és Mikszáth Kálmán is szentelt ennek a témának egy novellát (A Kürthyné uborkái, 1884).
Petőfi után 150 évvel én is írók társaságában jártam Murány várában. El nem tudtam képzelni, hogyan jutunk fel arra a meredek sziklára. Aztán közel tíz kilométert emelkedett, kanyargott velünk az erdei út, és egyszer csak egy tisztáson voltunk, s ott álltunk a vár alatt. Az elmúlt másfél század alatt itt semmi nem változott: a „vadrózsabokrok közt halk szellők susogtak”, a rom ugyanolyan romos, mint bármelyik más várrom, de a rege és történet másról szól. Itt nem lehet csak úgy álmodozni. Persze ehhez az összes titkot és a titkok kulcsát is ismerni kell.

 Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Autómánia (61) Kultúra (7) Gazdaság (704) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7536) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (312) Életmód (1) Jobbegyenes (2786) Sport (729) Politika (1582) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>