Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
09a6934b40274d7b8d048ce0eeb3c5c4.jpg

Az idő vasfoga

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Csalomja (ma: Nagycsalomja) Ipolybalog és Balassagyarmat között fekszik félúton, az Ipoly túlsó partján, vagyis Szlovákiában. A Hontpázmán nemzetség ősi birtoka, de Erzsébet királynénak (1439), a Farnosi (1471) és a Gécsi (1508) családnak is volt itt birtokrésze. Egy 1471-es oklevél megőrizte az itteni jobbágyok nevét is. Ezek a családok laktak itt 500 évvel ezelőtt: Both, Bothoos, Csetnek, Danyk, Doka, Herke, Kovács, Molnár, Toth, Török, Warga, Weres, Soos, Szabó. Nyilván ezek családok egyikének kései utóda az az özv. Kremnyicsan Vinczéné Fábián Ilona, akitől Ág Tibor 30 évvel ezelőtt az alábbi népdalt gyűjtötte:

Végig, végig Csalomiján végig,
Három huszár megy a falun végig,
Ugye, babám, hogy ül a nyeregbe’,
Mint a búza a fekete földbe’.

Végig, végig Csalomiján végig,
Minden kis ablakban rózsa nyílik.
Minden kis ablakban kettő három,
Csak az enyém hervadt el a nyáron.


Ha az éneknek megfelelően végigmegyünk a falun, azon túl északra egy dombon a falu volt templomára, egy romra találunk. A falunak – 1244-ből adatolható oklevél alapján – Egyházascsalomja volt valaha a neve. A régi építményről Gyürky Antal a következőket írta: „Nagy Csalomián még 10–15 év előtt fennállot az országút mellett emelkedő dombon egy XII. században épült templom, melyet érdemes lett volna történelmi mű becse végett fenntartani, de mivel a falutól távol esett, és mivel a faluban bár csekély terjedelmű templom épült, a becses ereklye gondozás hiánya végett elpusztult, s ma már csak romjai láthatók.”
Napjainkban már a romokat is gyom és bozót veszi körül. „A később felújított reneszánsz falmaradványok és az apszis körvonalai így csak közelről láthatók – írja Honti barangolások című könyvében Csáky Károly, aki elvezetett annak idején e romhoz. A gizgazok közül csupán a homlokzat emelkedik ki háromszög csúcsával. Az oromzat keményen dacol az idővel, híven őrzi a templom értékes, XIV. századi gótikus kapuját.”
Szerencsémre kezembe került Csáky Károly legújabb könyve, amelyben a szerző erről a romról már múlt időben beszél: „az idő vasfoga keményen dolgozott”, s ez a rom összedőlt azóta. Azt is megemlíti, hogy e kép alapján még talán helyre lehetne állítani a romot, legalább a gótikus kaput. Mit lehet ehhez hozzátenni? Talán csak annyit, hogy a sorozat címére és a van-volt-lesz hármasságra figyelve próbáljuk elrendezni a dolgokat: a voltat éppúgy, mint a nincset.

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (693) Politika (1581) Tereb (146) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Életmód (1) Irodalmi kávéház (531) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (279) Flag gondolja (34) Mozaik (83) Sport (729) Egészség (50) Mondom a magamét (7235) Belföld (10) Autómánia (61) Nézőpont (1) Történelem (16) Tv fotel (65) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2718)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>