Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
a7aae84cc36f4a9c80233381b7f04077.jpg

Történelem

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Történelmünk valós képét soha meg nem fogalmazott előítéletek torzítják a felismerhetetlenségig. Gondolják meg és át a következő mondatot: minden nemzet összes képző- és iparművészeinek egy időben csakis egyféle alkotói stílusa lehetséges.

Hol az a bátor betűvető, aki egy ekkora sületlenséget nyilvánosság előtt meg merne kockáztatni? Hiszen jóformán ahány alkotó, annyi a cáfolata ennek a bugyuta kijelentésnek. Miféle grafikus, festő, mittudomén, aki nem képes, még ha csak egy pillanatnyi sikerért is, stílust váltani? Márpedig ma érvényes, az iskolai tananyagot meghatározó történelemtudományunk ennek és több, hasonlóan értelmes kijelentésnek az alapján áll. Akkor is, ha soha, egyetlen történész nem merné nyilvánosan vállalni fenti mondatot. Ott van az, amikor kormeghatároznak egy középkori sírt: bronz övveret, öntött anyag, állatalakos ábrázolás, akkor bergengóc. Kalapált rézlemez, növényi ornamentika, óperenciás. Kérem szépen, magam ismerek három olyan kézműves mestert, aki képes állatot és növényt akár egy munkán, akár több különböző munkadarabon, ugyanaz nap ábrázolni. Mert megtanulta a szakmáját.

Az ócsai ótemplomba belépve tán az első, ami fetűnt, hogy éppen úgy két építészeti stílus váltja benne egymást, mint az ötszáz évvel idősebb gót-barokk, román-barokk templomainkban. Az utóbbiakra az a magyarázat, hogy a törökdúlás utáni újjáépítés során ahol lehetett, meghagyták az eredeti, ám akkoriban már kicsinynek bizonyult középkori templomot, és azt bővítették ki a barokk hajóval. Ez jó és értelmes magyarázat, sőt helyenként még az építési tervek is meg vannak. Ám nem kötelező. Ugyanis éppen nevezett templom idegenvezetője mondta a helyszínen, élőszóban, hogy az övéknek is megmaradt a teljes dokumentációja, (Majd' kilencszáz éves tervrajzok!), és bizony már ott is román és gót elemek vegyülnek, pontosan úgy, ahogyan mi láttuk tavaly.
Képzett művész bármely korban saját és megrendelői tetszése szerint választja meg munkastílusát.
 
Pogány István
Szerző a Flag polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2805) Történelem (18) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Nézőpont (1) Életmód (1) Gazdaság (709) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (313) Tv fotel (65) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Sport (729) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7610) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>