Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
7ca3938f1cffcca8060d2129a2eeedb2.jpg

Magyar sikerek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ősz a szüret ideje, amint azt minden tanult lovasíjász hittel vallja és hirdeti. Ezért aztán a Magyar Lovasíjász Akadémia, röviden: Némethy-csapat kiválóságai nekiveselkedtek, és szereztek néhány trófeát különféle versenyeken. 

Igaz, nem feltétlen íjászatban, de éppen sokoldalúságunkat bizonyítja, hogy van egy Európa-bajnokunk a kutya-sportban is.

Budai Renáta másfél éve jár hozzánk íjászkodni és lovagolni. Időnként másodmagával jelenik meg, olyankor Picur, a fehér német spicc van vele. Tetszik tudni, olyan hegyes orrú, dús szőrű jószág, van törpe és még nagyobb változata is.

munka közben

Innentől Reni szavaival folytatjuk:

- Budaörsön élek, jelenleg tanulok, októberben kezdem a lovassport edzői tanfolyamot. 2002-ben kezdtem el kutyázni. Az első kutyám 2003 decemberében került hozzám egy német közép spitz személyében akit Picurnak neveztem el, ekkor 12 éves voltam. A Top Mancs kutyaiskolába kezdtünk el járni, előbb még csak a kölyök csoportba de onnan hamarosan átkerültünk a kezdő agility csoportba.

- Hogy mi is az az agility? A lovas díjugratás sport mintája nyomán alakult ki Angliában, kitalálója Peter Meanwell volt, első funkciója a kutya kiállítások szünetében a látogatók szórakoztatása volt. Nyolcas alakú pályán egyforma akadályok gyors teljesítése volt a feladat. Később John Gilbert a mai pálya akadályait és Peter Lewis a pozitív megerősítésen alapuló kiképzés módszerét alkotta meg.

- A sport lényege: a pályán az akadályok tetszőleges sorrendben követik egymást, amely ugró és ún. "zónás" akadályokból, karikából, távolugró és kúszó akadályokból tevődik össze. A futam során az akadályokat a versenyző párosnak az éppen aktuális megfelelő sorrendben, hibátlanul és a lehető leggyorsabban kell teljesítenie.

a Mi lányunk

Hiba, ha az akadály lécét a kutya leveri, ha a zónába legalább egy lábbal nem lép bele, ha a soron következő akadály mellett elhalad, ha a megállapított szintidőt a páros átlépi. A pálya tévesztés, ha az akadály teljesítése harmadszorra sem sikerül, a pályarombolás, a kutya bántalmazása, a bíróval szembeni tiszteletlenség a versenyből való kizárást vonja maga után.

A pályát a gazdik a kutya nélkül bejárják, eközben megtervezik a teljesítés mikéntjét. A kutya csak a futam során szembesül az adott teljesítendő pályával, tehát a siker nagyban függ a gazda ügyességén éppúgy, mint a páros összeszokottságán, a meglévő, vagy még hiányzó rutinon is. Ez a sport ma már nagyon népszerű, minden kutyafajta és a keverékek számára is nyitott. Minden érdeklődő megtalálhatja benne a saját és a kedvence adottságaihoz mérten a számára a szórakoztató, de egyben komoly kihívást vagy csak a remek kikapcsolódást jelentő tényezőket. Célkitűzéseink közé tartozik az agility népszerűsítése és szerepének növelése a terápiás munkában és az oktatásban, hiszen elmondható, hogy a benne rejlő, a fejlesztő és oktató munka során hasznosítható lehetőségek száma végtelen.

a diadal, Nijmegen

Picurral 2004-ben volt az első versenyünk, azóta belföldön és külföldön egyaránt rendszeresen versenyzünk. (Egyébként a mai napig is a Top Mancs Kutyaiskolába járunk.)

Nagyobb eredményeink:

2006. V. Junior Agility Európa bajnokság, Csehország, Ostrava

Egyéni jumping futam 2. hely

Egyéni agility futam 1. hely

Egyéni összetett 1. hely

Csapat jumping futam: 1. hely

Csapat agility futam: 2. hely

Csapat összetett: 2 hely

2007. VI. Junior Agility Európa bajnokság, Belgium, Oostende

Egyéni jumping futam 1. hely

2008.VII. Junior Agility Európa bajnokság, Olaszország, Monza

Csapat jumping futam: 4. hely

Csapat agility futam: 1. hely

Csapat összetett 1. hely

2009. VIII. Junior Agility Európa bajnokság, Magyarország, Gyula

Csapat agility futam 3. hely

2011. XII. IMCA /International Mix&Breed Championship Agility/, Hollandia, Nijmegen

Csapat jumping futam: 1. hely

Csapat agility futam: 4. hely

Csapat összetett: 1. hely

A győztes futam:

 

]]>http://www.youtube.com/watch?v=UxqtyoJ_uw4&feature=related]]>

Az eredményhirdetés, Nijmegen 2011.09.04,

 

]]>http://www.youtube.com/watch?v=9xQsrTA85ps&feature=related]]>

* * *

a lőállásban

 

Rába Erika éppen fél éve íjászkodik. Eltitkolni sem tudná, hogy valamely küzdősportban komoly mozgáskultúrát sajátított már el, és ez bizony nagy előny nálunk. Civil foglalkozása szerint asszisztens a Budapesti Értéktőzsdén. Nos, ezen intézmény, mint a Közép-Kelet Európai Tőzsdeszövetség tagja, dolgozói egészsége érdekében minden évben, így idén megrendezte ház sportversenyét. Így került sor a szövetség tagjai közötti megmérettetése Cipruson, Phafos-on, mely sporteseménynek ez alkalommal a választott plusz sportága az íjászat volt.

Czanik József, Rába Erika, Ridi Éva

 

Az íjászversenyt a Ciprusi Íjászszövetség (Cyprus Archery Federation) Aphrodite Artemis Athena (AAA Club ) elnöke rendezte és koordinálta, kifogástalan minőségű felszerelést biztosítva a versenyhez. Hazai színeinkben három lelkes íjász nevezett be a versenyre, mindhárman - a célzógömbbel ellátott sportíjakkal, és szemhez húzós technikával szemben - magyar tradicionális íjakkal és lovasíjász technikával lőttek 12 körön át minden körben 3 vesszővel. A versenyzők két kategóriában versenyezhettek, 10 és 70 méteres távolságban, azonban csak az egyiket lehetett választani a versenyben, így íjászaink a 10 méteres távolságra lőttek a versenyen, mely a sportíjakkal szemben nagyon szoros és izgalmas küzdelemnek bizonyult.

 

íme, az eredmény

A versenyzők általában jól felkészültek és gyakorlottak voltak, és akárcsak Erika, a többi nemzetiségből benevezett résztvevők /női kategóriában magyar, osztrák, lengyel és cseh versenyzők (összesen 7-en), férfi kategóriában magyar, román, osztrák, görög, török, szlovén, lengyel és cseh versenyzők (összesen 20-an)/ is komolyan tréningeztek hónapokon át. A szorgalmas edzésnek meg is lett az eredménye, mert a mieink a nem túl nagy befektetést kívánó tradi íjakkal verték a súlyos összegeket érő, rafinált célzó-berendezésekkel felszerelt ellenfeleket!

Elmondták a szereplők, szerkesztette Pogány István

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2685) Sport (729) Tereb (145) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7110) Nagyvilág (1309) Mozaik (83) Életmód (1) Autómánia (61) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (16) Tv fotel (65) Gazdaság (689) Belföld (10) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (276) Egészség (50) Irodalmi kávéház (530) Flag gondolja (34) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>