A tea eredetéhez fűződő számtalan legenda mutatja, hogy Camellia főzete milyen régen közkedvelt itala az emberiségnek. Az egyik legközismertebb legenda szerint a Kr.e. 2737-ben a tudós Shen Nung kínai császár forralt vizet tartalmazó csészéjébe egy közeli teacserjéről néhány levél hullott. A víz különleges ízt nyert, ami természetesen csodálattal töltötte el a minden újra fogékony, bölcs uralkodót. A különleges ital ezek után igen gyorsan népszerűvé vált Kína egész területén olyannyira, hogy a teáról szóló könyvek, versek sokasága egymás után láttak napvilágot.
A négy fő teafajta
A teacserje (camellia sinensis) leveleinek feldolgozása négy lépésben történik. A levél fonnyasztása után azok sodrása következik. Ezt követi az erjesztés (fermentáció) és végül a szárítás.
Az erjesztés, vagy oxidáció mértékétől függően a teák négy fajtáját különböztetjük meg:
Fekete tea: teljesen erjesztett, nagymértékű oxidáció
Zöld tea: nem fermentált, jelentéktelen mértékű oxidáció
Oolong tea: félig erjesztett, az erjesztési folyamatot a közepén állították meg
Fehér tea: fiatal levelek, melyek enyhén oxidálódtak
Egyéb említésre érdemes teafajták:
A puer tea még érdemes megemlíteni. Ez ugyanis a fekete tea egy közkedvelt, kétszeresen erjesztett változata. Ezt a teát gyakran több évtizedig tárolják míg elnyeri jellegzetes ízét. A csung csa, vagyis féregtea pedig a kínaiak által igen kedvelt, de nálunk kevésbé ismert tea a teacserje magjaiból készül.
Serkenti a zsírégetést
Vaníliás oolongtea
Hatása: Kínában a különösen kedvelt teafajtákhoz tartozik. A benne található koffein fokozza az elraktározott zsiradék lebontását, ráadásul egy olyan anyagot is tartalmaz, amely segít kiválasztani az étkezéssel bevitt zsírok egy részét, így azok nem rakódnak le. Mivel a tea íze önmagában elég erős, összekeverhetjük egy kis friss vaníliával, ez által sokkal finomabb lesz. További előnye: az édes íz segít megelőzni a farkaséhséget.
Alkalmazása: Mivel felgyorsítja az anyagcserét, és megakadályozza a zsír lerakódását, legjobb, ha közvetlenül étkezés előtt vagy után fogyasztjuk, ugyanis így a leghatásosabb.
Elkészítése: vágjunk fel 3 vaníliarudat, és kaparjuk ki a belsejét. Ezt, a vaníliarúd külső részét és 3 evőkanál teafüvet öntsünk fel 1 liter forró vízzel, 3 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.
Az Oolong tea tulajdonképpen félúton van a zöld, és a fekete tea között. Ez abból ered, hogy ezt a teafajtát noha erjesztés alá vonják, de a folyamatot leállítják, mielőtt az erjedés, az oxidáció teljesen végbe menne. Ennek köszönhetően az Oolong tea szinte rendelkezik mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagaival.
Az Oolong tea levelei flavonoidokban gazdagok. A P-vitamin, a C-, és az E-vitaminokkal közösen segítenek a szívbetegségek megelőzésében. Az Oolong teában a szelén, mint antioxidáns, védi a szervezetet a rák kialakulásától. Megakadályozza a szabad gyökök oxidációját, azaz lassítja az öregedési folyamatot. Az Oolong tea rendszeres fogyasztása elősegíti a jobb anyagcserét, így hozzájárul a túlsúlyosság kialakulásának megelőzéséhez. A magas szelén tartalmú Oolong tea szabályozza a vércukorszintet, és jótékony hatással van a diabéteszes betegek kedélyállapotára is.
Felpörgeti az anyagcserét
Gyömbéres-citromos tea
Hatása: A gyömbér olajai azáltal, hogy aktivizálják az emésztőenzimeket, javítják az anyagcserét, és így gyorsítják a zsírégetést. Ha citromot teszünk a teába, azzal C-vitamint is juttatunk a szervezetünkbe.
Alkalmazás: Igyunk meg napközben 1 liter teát, ahogy és amikor jól esik.
Elkészítése: Tisztítsunk meg egy diónyi gyömbér darabot. Az egyik felét reszeljük le, míg a másikat daraboljuk fel, és mind a kettőt tegyük az edénybe a citrom mellé. Öntsük fel 1 liter forró vízzel, hagyjuk állni 5 percig, végül szűrjük le. Alaposan mossunk meg ½ db citromot, vágjuk darabokra és adjuk a teához.
Gyömbér:
emésztésserkentő, étvágygerjesztő, hányinger csökkentő, immunerősítő.
Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni.
Alkalmazható
]]>szédülés]]> megszüntetésére is, ezért a
]]>tengeribetegség]]> megelőzésére használják. A gyógynövényüzletekben, patikákban kapszulában szerezhetjük be; ezeket az utazás előtt 1-2 órával kell
bevenni.
Citrom:
serkenti az
]]>emésztést]]> és erősíti a gyomrot. Mivel sok
A közkedvelt aromájú
]]>fűszert]]> a külső héjából nyerjük.
]]>Bioflavon]]>-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket.
]]>Bélféreghajtó]]> és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a
]]>nyálelválasztást]]>, csillapítja a
]]>szomjúságot]]>, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
Csökkenti a farkasétvágyat
Rozmaringos matétea
Hatása: Ez a teafajta nálunk elsősorban élénkítő hatásáról ismert. Koffeint tartalmaz, így energiát ad, és a keringést is javítja. Hatóanyagai csökkentik az étvágyat, biztosítják a jóllakottság érzetét. Az anyagcserét gyorsító rozmaring pedig a fogyasztó hatású ital finom ízéről gondoskodik.
Alkalmazása: legjobb, ha étkezés előtt fél órával isszuk meg 1-2 csészényit
az étvágycsökkentő teából. Már ez által is automatikusan kevesebbet fogunk
enni, ugyanakkor gyorsabban jóllakunk majd.
Elkészítése: Tegyünk az edénybe 5 ág rozmaringot, 3 ek. matétea- és 3 ek. hibiszkuszlevelet. Öntsünk rá 1 liter forró vizet, 5 percig hagyjuk állni,
majd szűrjük le.
A maté gyógyhatása:
Koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszer működését, figyelemserkentő és a szellemi képességet javító, továbbá fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. A maté készítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását.Az alapanyagcserét mintegy 10%-kal emeli. A növény pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában, ezért jó elhízás elleni szer.Teája élénkíti, és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt. Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.
Feszesíti a bőrt
Csipkebogyós-citromfüves tea
Hatása: A csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin tartalmáról
ismert, amely igen fontos például a kötőszövetek számára,
hiszen segíti a kollagén rostok képződését. A citromfűből nyert
olajok ugyanakkor a májfunkciót is javítják, hozzájárulva ezzel
a szervezet méregtelenítéséhez. Rendszeres fogyasztása esetén
ez a tea ráadásul még a narancsbőr ellen is hatásos.
Alkalmazása: A feszesítő hatás érdekében, legjobb, ha 4-6 héten át napi 1 liter teát iszunk meg, egyenletesen elosztva. Az ideális az lenne, ha emellett még legalább napi 1 liter vizet is meginnánk, ez ugyanis fokozza a méregtelenítést.
Elkészítése: Mossunk meg 2 ág citromfüvet, daraboljuk fel, és 3 ek. csipkebogyóval együtt tegyük egy edénybe. Töltsünk rá 1 liter forró vizet, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.
Csipkebogyó
Influenzára, meghűléses megbetegedésekre kitűnő gyógyír, de hatékonyan alkalmazzák emésztés javítására, vese-, hólyagbántalmakra is.
Citromfű
Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Oldja a depressziót. Serkenti az emésztést,
gyomorrontás, gyomorsav túltengés ellen is alkalmazható. Gyakran
alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is.
A lapos hasért
Mentás-ánizsos tea
Hatása: A friss mentának számos jótékony hatása van. A fűszernövény
hatóanyagai mozgásba hozzák a bélrendszert,a csillagánizs pedig az
emésztést támogatja. Így a mentás-ánizsos tea fokozza a zsírok lebontását,
segít elkerülni a telítettségérzést és a puffadást, valamint gondoskodik a
lapos hasról.
Alkalmazása: Ez a tea ideális zsíros ételek fogyasztása után.
Legjobb, ha délután és este iszunk belőle 1-1 pohárral. Így nemcsak
gyorsabban és könnyebben emésztjük meg az ételt, de a leheletünk is frissebb lesz.
Elkészítése: Mossunk meg 1 csokor mentát, és csöpögtessük le. % db csillagánizzsal
együtt tegyük 1 liter forró vízbe, hagyjuk állni benne 5 percig, majd szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.
Ánizs
A Földközi-tenger területéről származó, hazánkban termesztett egyéves, illatos növény. Íze kellemes, édes-fűszeres. Az ánizs illóolaja anetolt, izoanetolt, ánizs aldehidet tartalmaz. A növény apró, tojásdad alakú termését használják gyógyászati célra. Köhögéscsillapító, emésztést elősegítő, szélhajtó, köptető, felfúvódást oszlató hatású.
Menta
Évenként 2-szer vágják, ill. fosztják a leveleit. Levelét, szárát friss és szárított állapotában is felhasználhatjuk. Emésztési zavarok, felfúvódás, epegyulladás, menstruációs zavarok gyógyítására alkalmas. A menta tea, tisztító és izzasztó hatása révén elősegíti a szervezet megtisztulását. A fodormenta és a borsmenta is hasonló gyógyhatásokkal rendelkezik, de a panaszoktól függően az alábbi módon használjuk:
Borsmenta: gyomorjavító- és nyugtató hatású,
Fodormenta: püffedés, felfúvódás ellen hatásos
V.N