Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
32b11d8ec4ee33a9e15265f586fd1fec.jpg

Muzeális lapszemle, SPORTHIRLAP, 1922.08.21. / 70. III.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tegnap azt ígértük, folytatjuk. Nem hagyjuk kétségek között az olvasót, akit arról tudósítottunk, hogy 1922.06.18-án az FTC 2:2 arányú döntetlenre végzett az UTE együttesével, ezért a kupadöntőt meg kellett ismételni.

Íme, a megismételt döntő tudósítása, amelyet 1922.08.20-án vívtak a csapatok, mégpedig az első mérkőzés helyszínén, azaz a Hungária körúton.

SPORTHIRLAP 1922.08.21. 70. szám 1. oldal

19220821-19220820_ftc-ute_mk

Fradival foglalkozó rész:

Az FTC nyerte a Magyar Kupát
FTC—UTE 1:0 (0:0).

Hungária-úti sporttelep. 8000 néző. Bíró: Nagy László.
A győztes gólt az ifjúsági Wagner lőtte.

Nagy közönség gyűlt egybe az MTK sporttelepén, hogy tanúja legyen a Magyar Kupa 1922. évi megismételt döntő mérkőzésének. Amikor a csapatok felálltak, általános volt a hit, hogy az UTE nyeri a meccset, mert az FTC négy legjobb játékosa: Pataki, Blum, Schwarz és Szabó nélkül állott fel. Míg UTE-ból ezzel szemben csak a tilalom alatt álló Fogl III. hiányzott. A csapatok ennek alapján így állottak fel:
FTC: Amsel - Takács, Hungler II., - Wilheim Vilmos, Wilhelm Gyula, Fuhrmann, - Héger, Wagner, Obitz, Tóth, Ivanovszky.
UTE Klein, — Fogl II., Erhatics, - Kelecsényi, Pejcs, Milosovits, - Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.

A zöld-fehérek gyenge összeállítása azonban nem járt súlyos következményekkel, sőt igen nagy meglepetésre az FTC tartalékos csapata került ki győztesen a küzdelemből.
A játék nívója nem elégített ki. Az első félidőben kapkodva, rendszertelenül dolgozott mind a két csapat s az UTE részén élénk hajlandóság mutatkozott a durvaságokra. A második félidőben azonban lecsillapodtak a kedélyek s némileg élvezhetőbb mederbe terelődött a játék. Az FTC csapata lelkesen, elevenen dolgozott, az UTE mereven játszott.
Az FTC csapatában Amsel végleg bebizonyította, hogy rendkívül tehetséges kapuvéd, aki még sok sikerhez fogja segíteni az FTC-t. A bekkek közül Takács volt a jobbik, Hungler II. még fáradtnak látszott. A fedezetsorban Wilheim kitűnő játékot produkált. Az UTE balszárnya egy pillanatig sem tudott élni mellette.
A középfedezet Wilhelm II. is nagy igyekezettel dolgozott. Fuhrmann nagy technikájával tűnt ki, sok veszélyes helyzetben mentett. Blumot azonban még nem tudná pótolni. A csatársorban Héger gyors lefutásaival tűnt ki, lövéseivel azonban már nem volt szerencséje. Az ifjúsági Wágner szép fejes gólján kívül két remekül lőtt lapos gólfával aratott elismerést. Technikája is megfelelő, a labdát azonban még nem tudja magánál tartani.
Tóth a centerben meglepett a nagy munkakedvével. Elejétől végig egyforma tempóval dolgozott és nagy része van az eredmény elérésében. Obitz kímélte magát, a második félidőben azonban negyedik halfot játszott és ekkor a munkából is jobban kivette a részét. A balszélső Ivanovszky hosszú idő után most nyújtotta legjobb játékát.
Az UTE csapatából jóformán csak Fogl II. és Paulusz említhető fel. Knollt helyettesítő Kleinnek nem volt különösebb dolga. A gólt aligha foghatta. Fogl II. kissé erőteljesen játszott, partnare: Erhatics sok igyekezettel pótolta Fogl III.-t.
A fedezetsorban Kelecsényi durvaságával tűnt ki. Pejcs rendes formáját mutatta. Milosovits néhány szép leszereléssel vonta magára a figyelmet. A csatársorban Paulusz mellett még Priboj agilitása érdemel említést. Kósa, Schaller és Szidon gyengébben játszottak a szokottnál.

A játék az UTE támadásaival indult meg. Az FTC eleinte csak tíz emberrel játszott, mert Wagnert későn vetkőztették le. Az első percekben az FTC a védekezésre fektette a fősúlyt, később azonban mind jobban belemelegedett a játékba és tíz perc után már az UTE kapuját szorongatta s két-három elsőrangú lövőhelyzet is kínálkozott.
Az UTE ellentámadásait főként Priboj irányította. A legtöbb labdát Paulusz kapta ebben a félidőben. Az első félidő közepén Priboj kiszökött és Amsellel szemben egyedül állva, a kapu fölé lőtte a labdát. Sokkal sikeresebbnek ígérkezett az FTC akciója: Wagner éles lapos lövést irányított a kapura, a labda azonban a kapulécről pattant vissza.
A félidő utolsó perceiben ismét siker kecsegtette az FTC-t. Fogl II. könnyelműen vette a dolgát, Héger magához kaparintotta a labdát és csak néhány centiméterrel gurította a kapu mellé. Megemlítést érdemel még Tóth szabadrúgása, amely ugyancsak a kapu mellett haladt el.

A második félidőben az FTC van frontban. A második percben Ivanovszky lefut a balszélen, Fogi II. azonban szabálytalanul tartja fel. A megítélt szabadrúgást Ivanovszky a kapura irányítja és Wagner négy méterről védhetetlenül befejeli 1:0. Percekkel később Tóth irányítja szabadrúgását a kapu felé Klein azonban ha nehezen is, védi a labdát. Az UTE ellentámadásai során a zöld-fehér védelem kornert vét, amely azonban eredménytelen maradt. A 14. percben Héger lefut, labdája azonban megint a kapuvonal mellett gurul el. Az UTE azonnal riposztoz és kornert ér el, ami szintén eredménytelen.
A legközelebbi kornert az FTC éri el a 30-ik percben, de ez sem hoz eredményt. A játékidőnek ebben a részében szinte fél percenként mennek a szabadrúgások, jobbára az UTE kapuja felé. A 40-ik percben Ivanovszky kapufát lő. Az utolsó percek mezőnyjátékban teltek el.

Igazi ínyenceknek ajánljuk az eredeti oldal kinagyítását, így olvashatóvá válnak a korabeli hétvége Szeged környéki “FOOTBALL” és a Német “ATLETIKA” bajnokság eredményei is.

]]>www.ftcbk.eu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Életmód (1) Gazdaság (705) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7546) Mozaik (83) Jobbegyenes (2788) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Belföld (10) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Tereb (146) Vetítő (30) Történelem (18) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>