Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
f4fa152f2421422cc7e09100d749a132.jpg

Mentőangyal vagy szélhámos?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A héten felröppent a hír, hogy egy befektetői csoport képviseletében Markó Gábor olyan szerződést ír alá a Vasas vezetőivel, mely az angyalföldieknek nem csupán a túlélést, hanem a rövid időn belüli nemzetközi szereplést is jelentené.

Markó Gábor nem csak új stadion építésével kecsegtetett, hanem brazil, illetve orosz válogatott játékosok leigazolását is szóba hozta. A szerződés aláírását, valamint a vételár első részletének átutalását csütörtökre ígérték. Csütörtök este azonban újabb közleményt adtak ki, melyben a befektető július 7. (kedd) 17 óráig kért haladékot a végleges döntés meghozatalához.

 
„A pályán és azon kívül is a minőségre helyezzük a hangsúlyt, különben nincs értelme, hogy magyar szinten igencsak jelentős összeget áldozzunk a futballra. Válogatott játékosokat hozunk külföldről, lesz köztük orosz, brazil, felépítünk egy új stadiont. Beszállunk az utánpótlás-nevelésbe, külön hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra. Célunk egyértelmű, a Vasassal eljutni a nemzetközi porondra, s ott is maradandót alkotni” – mondta Markó Gábor.
„Gondolom, az lesz az első kérdése, miért éppen a Vasas – mondta Markó Gábor. – Gyerekkorom óta ezt a klubot szeretem, így ez a válasz a legegyszerűbb. Magam több országban is élek, éppen ahová szólít a munka. Vannak cégeim, például a borkereskedéssel foglalkozó MarkoLand, amelyben igazgatóként dolgozom. De sorolhatnék további vállalkozásokat is, mondjuk a Milleniost vagy említhetnék olyan vállalatot, amelyet éppen most vásároltunk meg, de egyelőre nem szeretnék a dolgok elébe menni. Annyit elárulhatok, hogy sok minden más mellett orosz és ukrán pénz is segítheti majd a Vasast, hogy újra nagycsapattá váljon. Egyértelműen ez a cél. S hogy mennyit áldozunk a Vasasra? Az üzleti titok…”

 
Ez az igazán patinás csapat megérdemelné, hogy támogatóra leljen. Az 1911-ben alakult, hatszoros bajnok Vasas aranykora az ötvenes évek második felétől a hetvenes évek végéig tartott. A kommunista párt és a piros-kékek nagyon szoros kapcsolatban álltak egymással (egy bizonyos időszakban maga Kádár János volt a klub elnöke). Első nemzetközi sikerüket 1956-ban aratták, amikor megnyerték a Közép-európai Kupát. A Népstadionban 100 000 néző előtt lejátszott mérkőzésen 9-2-re nyertek az angyalföldiek az osztrák SK Rapid Wien ellen. A KK-t története során ötször nyerte el a Vasas.
A rendszerváltás után kisebb fellángolásokkal, elkezdődött a fokozatos leépülés, olyannyira, hogy 2002-ben bajnoki utolsóként kiestek. Az NBI/B-ben beteljesedett a Vasas sorsa, a pénz hiánya a megszűnéshez vezetett. 2003-ban Jámbor János nagyvállalkozó lehelt életet az angyalföldi labdarúgásba, így 2004-ben sikerült visszajutniuk az élvonalba. 2008. év végén azonban - a sorozatos szurkolói támadások miatt - Jámbor János kiszállt a piros-kékektől, s a Vasas Futball Kft tulajdonosa a Vasas Sport Club lett. Azonban hosszas keresés után sem sikerült befektetőt találniuk. Épp ezért a Vasas vezetése egy szurkolói-támogatói program elindítása mellett döntött, melyhez 99 Vasas kötődésű személyt, illetve céget szerettek volna megnyerni. Már egy-két héten belül volt néhány érdeklődő, de a kívülálló számára mégis reménytelennek tűnt a vállalkozás. Nehéz volt elképzelni, hogy a Fáy utcába kilátogató átlag ötszáz szurkolóból sokan társulnának a nemes kezdeményezéshez.  Elindult a mélyrepülés, a téli szünetben még az élmezőnyben álló angyalföldi együttes, végül a tízedik helyen fejezte be a bajnokságot.
Az utóbbi hetekben arról értesültünk, hogy a piros-kékek a nyári szünetben jelentősen meggyengülnek. A távozók helyettesítését saját forrásból próbálják megoldani. Hét utánpótláskorú játékos (Szűcs Péter, Tulipán Ákos, Beliczky Gergő, Görgényi Dávid, Dékány Dániel, Cserpák Dániel és Matolcsi Marcell) felkerült a felnőtt csapathoz. A cél kimondva vagy kimondatlanul a kiesés elkerülése lett.
Ehhez képest a Markó Gábor fémjelezte csoport szerepvállalása magát a mennyországot jelentené. A Vasas szurkolók optimistább része azt latolgatja, hogy az őszi első fordulóban vajon Pato, vagy Robinho lövi-e majd az angyalföldiek góljait a Nyíregyháza Spartacus ellen. A józanabb többség, azonban csak legyint, úgy gondolva, hogy átverés az egész. 
Reménykedjünk a csodában!

Szécsi József
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Nézőpont (1) Sport (729) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2788) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Gazdaság (705) Történelem (18) Tv fotel (65) Mozaik (83) Egészség (50) Mozi világ (440) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>