Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
c2e3406a79db121233ed7d256f4bfd61.jpg

Megsárgult lapok - Molnárzoli és a mellek (Pléboj-nyuszi, sakk és foci)

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Az orgánum, amelyet sajtónyelven "a nyuszis magazin" néven illik emlegetni, mindig is figyelmet szentelt a sportnak.

Nem sokan tudják, csak akik jobban ismerik a lapot, hogy amerikai és nagyvilágbeli népszerűségét csak részben az aktuális normákhoz képest többet mutató fotóknak köszönheti, legalább annyira ugyanis a kurrens és színvonalas interjúknak (valamint más cikkeknek).

Ez a kiadvány ]]>magyar változatának]]> magyarországi elindulásakor is látszott valamelyest: az eredetiből átvett Garri Kaszparov-interjú volt az 1989. decemberi nagy dobás (hm, Pia Reyes posztere és képsorozata mellett), tudomásom szerint később is előfordultak neves, izgalmas sportolókkal, vezetőkkel készült riportok, bár ezek érdekességét - legalábbis számomra - mindenképp csökkentette a magyar vonatkozású tartalomra való erőltetett törekvés.

A rendszerváltáskor mint a világra nyitott és érdeklődő egyetemista szépen megvettem azt a bizonyos első számot. (Gondoltam, valamikor hátha sokat fog majd érni; most látom, a nevet 3000-ért kínálják.) Valóban erős volt az említett cikk - készülök rá, hogy egyszer beszkenneljem, de mivel jópár oldal, és Kaszparovról sem tudom, hogy ma a neve mennyit mond, most (még) nem következik. Hanem a címben említett bulvár.

Persze, szó sincs róla. Az csak a blikkfang, a poén kedvéért volt.

Ám igaz, a régi újsággyűjtemény vonatkozó részét pakolgatva amikor eszembe jutott, belelapozok egyik-másik újságba, hátha találok idevaló érdekességet, eszembe jutott, hogy a Playboynak tényleg volt sportrovata. Pontosabban Sport rovata. Vagyis a jegyzetek között rendre elhelyeztek ilyen felcímű oldalt, amit nevesebb sportújságírók, publicisták töltöttek meg tartalommal; '89-ben például Malonyai Péter.

Rosszabb hír, hogy az az írás, amelyre elsőként ráakadtam böngészgetés során, nem itt, hanem a Férfivilág fejlécű blokkban foglalt helyet - jelezve talán, hogy a magazin szerkesztőségének (manapság akár állami szinten is népszerű szellemisége folytán) a sport ebbe a szférába tartozik?...

Ez a lapszám 2000-beli, és érdekesen rímel a felvetésre pont a 14 évvel korábbi interjú egyik kiemelt idézete:

"Van a sakk, meg  a női sakk.
Akadnak olyanok, akik ezzel nem értenek egyet, de a sakk nem illik igazán a női alkathoz. A sakk harc, tudja? Magy küzdelem. Nem nőnek való." (Kaszparov)

Az örmény fenomén saját tanult kultúrájához, lelkivilágához talán ez a hozzáállás illik. Nem tudom, kormányzatunk mennyire tapogatózik éppen Örményország felé... talán érdemes volna.

A mi mostani sztorink azonban nem ez. Hanem, ugyebár, Molnár Zoli és a mellek.
Itt láthatók.

Nevezett labdarúgó egyik nagy kedvencem volt, amikor feltűnt az NB I-ben, az Újpest fiatal hátvédtehetségeként. Azt hittem, a magyar foci új, megszépülő korszakának egyik vezéralakja lehet, közelgő sikerek letéteményese. Az 1996-os olimpiai szereplésen túl, mint tudjuk, az a nemzedék sem jutott sokra. Molnárzoli pedig fogalom lett, de egész más értelemben: a legalantasabb, legkevésbé szerethető védői durvaság, prosztóság valóságos szinonimája. Nem tudom, későbbi csapatai - cikkünk idején az azévben bajnok Dunaferrnél játszott - szurkolótábora mennyire tudta ezt elfogadni, netán kedvelni őt sorozatos ámokfutásai dacára. Én akkor már semmiképp.

A Playboy-képszerkesztői fantázia hozta úgy, hogy fotója a Bán Károly által jegyzett írás illusztrációjában egy félmeztelen focistalány képe mellé került - mert, ugye, az idejétmúlt logika és reflexek szerint női alak és sport csak ebben az összefüggésben értelmezhető! -, más akkori labdarúgók társaságában. A másik négy arcot vizsgálva (lásd fent), vajon mindnyájukat be tudjuk azonosítani? Kommentekben várjuk a tippeket, megoldásokat.

A jövő század focija című okfejtés itt teljes egészében elolvasható. Hiszen ki ne volna kíváncsi, "milyen lesz a XXI. század futballja" - most, hogy immár 13. esztendeje látjuk, milyen lett. Vajon olyan?

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztráció rákattintva nagyobb lesz, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelenik meg.)
]]>Playboy, 2000. január]]> - ]]>első oldal]]>. ]]>második oldal]]>

És ha már felidéztük a lap magyar változatának indulási időpontját, kerüljön ide az 1989-as nyitószám Sport rovatából a Van remény!, Malonyai Péter jegyzete. Kedvcsinálónak:

"Nincs okunk dicsérni a magyar futballt.
Aki csak megszólal a labdarúgás kapcsán, hibákról beszél. Így aztán a kivezető út mindössze egyetlen kínálkozik: a hibákból kell erényt kovácsolni.
Legyen szabállyá a szabálytalan."

Figyelmeztetünk még egyszer: nem ma - 24 éve íródott!

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztráció rákattintva nagyobb lesz, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelenik meg.)
]]>Playboy, 1989. december]]>

De vissza zárásképpen 2000 januárjába. Akkor is volt sportrovat, ám Fórum néven futott ez a téma is, épp Csurka Gergely ült a soros megmondóember székében. Kedvelt és elismert sportpublicistának számít jó néhány éve, számos lapban használják vonzerőként nevét és gördülékeny mondatait; nekem, elárulom, sosem tetszett, inkább csak formálisnak tűnő okoskodása mögött sosem éreztem valódi gondolatokat. Így van ez jelen irományával is, amelynek már a címe is riaszt, felszínes és értelmetlen szóviccelődésével.
Azonban az utolsó előtti bekezdést akár jelen webnapló valamiféle mottójaként is beemelhetnénk. Nem tesszük, de jól hangzik.

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztráció rákattintva nagyobb lesz, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelenik meg.)
]]>Playboy, 2000. január]]>

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu]]> - A ]]>Flag Polgári Magazin]]> partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2793) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Gazdaság (706) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7561) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Tereb (146) Politika (1582) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Nézőpont (1) Egészség (50) Tv fotel (65) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Kultúra (7) Történelem (18) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>