Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
8eff01ffb5eeb1d84698e715691fdf2c.jpg

Megsárgult lapok - Mit vár Schmitt Pál?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ma, ugye, már semmit. (Vagy ki tudja.)De hát profilunk nem is a mában vájkálni - hanem a múltban. Nem is olyan távoliban, ami az aktuális időutazást illeti. Egész pontosan 1988-ban, valamikor tavasz, nyár elejére. A rutinos sportújságolvasók ebből már kitalálják, no meg a fenti névből: a szöuli olimpia a téma. Egy arra, előzetesen megjelent kiadvány.

A könyv méretű vastagságú és jellegű kötet az Olimpiai kalauz címet viseli, valamint a "sportbarátoknak, tévénézőknek" alcímet. Előszavát a korabeli MOB-elnök, bizonyos Deák Gábor jegyzi. Az ő fényképe és szavai után következik egy lap, ami jelen pillanatban kiemelt figyelmünkre tarthat igényt: a hazai bizottság vezetői tablója. Jobb szélen (ha-ha-ha, milyen a sors) a főtitkár portréja. A további lapokon a magyar olimpiai legénysége sorakozik, sportágak szerint ábécésorrendben, kezdve az asztaliteniszező Klampár Tiborral, zárva a vízilabdás Vincze Balázzsal.

Utánuk az orvosok, gyúrók, adminisztratív munkatársak, kiküldött újságírók. A játékok részletes programterve után a 237 versenyszám vázlatos bemutatása jön, majd a történelemkönyv, 112 arannyal, éremtáblázattal, rekordokkal. A zárás előtt következik "a" Magyar Televízió közvetítéseinek listája - nem adott száz adó "mindent", amiből tetszés szerint válogatni lehetett volna! - és a "tippverseny".

A kiadvány kvázi csúcspontja a zárófejezet. Szerzője az az elismert szakember, aki, úgy látszik, mindig, amikor véget ér valami, szereti elmondani, ő hogy látta, ő mit várt, s mi lett belőle.
A négyoldalas írás (ugye, még "dr" nélküli) Schmitt Pál műve, vagy legyünk óvatosak, legalábbis az ő szignója áll az utolsó lap alján. A címe Olimpiai várakozás.

]]>]]>

Rövidke korfestő visszaemlékezésünk nem lehetne teljes, ha nem utalnánk a változó idők változó viszonyaira. Két évvel, ugyebár, az úgynevezett rendszerváltás (és 22-vel a mindent felülíró "forradalom") előtt egy effajta könyvecske már nem lehetett meg reklámok szponzorok nélkül. Közel két tucat oldalon sorakoznak a kötet végén a hirdetőknek szentelt (általuk megvásárolt) oldalak. Kevés dolog fejezi ki plasztikusabban, milyen sok idő eltelt 1988 óta... Elég csak a számítástechnikai jellegű vállalkozások ajánlataira gondolni ("IBM kompatibilis DAT, TXT gépek"), vagy ránézni a FER Konfekció über-divatos rucijaira.
Régen, avagy épp a közelmúltban eltűnt óriáscégek is emlékezetünkbe idéződnek: mint a Gelka vagy a Malév.

Persze, van, ami sosem változik: itt is megjelenik a nyolcvanas évek tipikus plakátlánya, az atletikus jócsaj fotója, történetesen hogy a Sárvári termálkristályhoz csináljon kedvet (Papp Laci akkor még nyilván a fasorban volt).

És aztán a kiadvány színes hátlapja is annak a bizonyítéka, hogy bizony akadnak témák, amelyek esetében mintha megállt volna az idő. A leges-legkiemeltebben pozicionált hirdetés jelzi - és ezzel váljon teljessé tökéletesen politikamentes eszmefuttatásunk -, hogy a Videoton már akkor hangsúlyosan is képben volt.

(Elnézést, az oldalak többségét ugyan szkenneltem, de a reklámokat nem, azt fényképeztem, ezért homályosabbak, torzabbak; a kötet robusztus kialakítás nem nagyon tette lehetővé, hogy a szkennerbe gyömöszöljem.)

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)]]>
]]>Olimpiai kalauz, 1988

]]>Sárga lapok -  ]]>]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Tereb (146) Kultúra (7) Belföld (11) Mondom a magamét (7549) Életmód (1) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Sport (729) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Jobbegyenes (2789) Vetítő (30) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Gazdaság (705) Politika (1582) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>